Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον εκλιπόντα Στάθη Σταθόπουλο

  • Πέμπτη, 10 Αυγούστου, 2017 - 13:53

Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό του Ευστάθιου Σταθόπουλου, ενός ανθρώπου που άφησε το στίγμα του στη Συριανή κοινωνία και τα κοινά, καθώς είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ερμουπόλεως από το έτος 1975 έως το έτος 1978.

Επρόκειτο για έναν άνθρωπο με απαράμιλλο ήθος, πολυπράγμονα και δραστήριο, που εργαζόταν άοκνα μέχρι το τέλος, έναν άνθρωπο βαθιά συνδεδεμένο με την πνευματική ζωή του τόπου μας, καθώς διατηρούσε το ιστορικό βιβλιοπωλείο του «Σταθόπουλου», ιδρυθέντος από τον πατέρα του Γεώργιο το 1912.

Η αγάπη του για τα βιβλία και για τη γνώση που αυτά προσφέρουν ήταν παροιμιώδης και τον συνόδευσε ως το τέλος της ζωής του. Το βιβλιοπωλείο του ήταν ένα προπύργιο γνώσης και ένα από τα τελευταία παραδοσιακά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Δε θα πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε τις πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις που είχε αποσπάσει, κάνοντας το βιβλιοπωλείο του γνωστό σε όλη τη βιβλιόφιλη Ελλάδα. 

Το 1994 και το  2001 παραλαμβάνει βραβεία από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, ενώ το 1997 το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμπεριλαμβάνει το βιβλιοπωλείο σε βράβευση ως μία εκ των παλαιοτέρων Συριανών επιχειρήσεων, που συνέβαλαν στην επιχειρηματική και πνευματική ανάπτυξη της Ερμούπολης.

Το Δεκέμβριο του 2004, ο Στάθης Σταθόπουλος παραλαμβάνει με συγκίνηση Τιμητικό Δίπλωμα & Αργυρό Μετάλλιο που απονέμεται τιμής ένεκεν σε έξι βιβλιοεκδότες και ανθρώπους των Γραμμάτων για το έτος 2003, σε μια τελετή, η οποία λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα της Γερουσίας της Ελληνικής Εθνολογικής Εταιρείας (Παλαιά Βουλή).

Επίσης, τον Αύγουστο του 2005, ο Δήμος Ερμούπολης του απονέμει με την σειρά του «Τιμητική Διάκριση για  την προσφορά του στη διάδοση του καλού βιβλίου, τη δημιουργία αναγνωστηρίου και το υψηλό επαγγελματικό του ήθος».

Ο Στάθης Σταθόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που κέρδιζε το σεβασμό και την εκτίμηση όσων τον γνώριζαν και το κενό, που δημιουργεί η απώλειά του στην τοπική μας κοινωνία, θα μείνει δυσαναπλήρωτο.