Ευαισθητοποίηση μέσω της τέχνης
- Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, 2017 - 06:16
Καλλιτεχνικά εργαστήρια Street Art – Origami – Γελοιογραφία, με θέμα την προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου διοργάνωσε στη Σύρο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE».
Τα εργαστήρια με εκπαιδευτές τους καλλιτέχνες Πάρι Ξυνταριανό – Τσιροπινά (street art), Παναγιώτη Καλούδη (origami) και Γιάννη Ξαγοράρη πραγματοποιήθηκαν από 20 έως 22 Οκτωβρίου στο κτίριο Κορνηλάκη, στην Ερμούπολη.
Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από την προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου μέσω της τέχνης και η γνωριμία τους με τρεις διαφορετικές μορφές της.
Ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000
Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE έχει στόχο τη δημιουργία της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στις Κυκλάδες με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοποριακής προσπάθειας είναι η ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών της Άνδρου και της Σύρου, οι οποίες θα συνεργαστούν για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη μετέπειτα διαχείριση αυτής της περιοχής γύρω από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Natura 2000 της Γυάρου.
Το 2011, η Γυάρος και η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί σε ακτίνα 3 ναυτικών μιλίων εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, τόσο σαν Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, όσο και σαν Ζώνη Ειδικής Προστασίας με τον κωδικό G2 4220033. Το δίκτυο Natura 2000 δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά των ειδών και των οικοτόπων που είναι σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ένταξη μας περιοχής στο δίκτυο δεν αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά έχει ως στόχο τη λήψη μέτρων διαχείρισης που θα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Η υποχρέωση προστασίας και διαχείρισης των περιοχών Natura ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Δημοσιοποίηση του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE
Στις δράσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η δημοσιοποίηση του προγράμματος της WWF. Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει σεμινάρια για την ενημέρωση αλιέων, φορέων και υπηρεσιών, ενώ για πρώτη φορά σχεδίασε και υλοποίησε μια δράση απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό. «Επιθυμία μας ήταν να ξεφύγουμε από τους τους τέσσερις τοίχους μιας κλειστής αίθουσας και να περάσουμε το μήνυμα μέσα από την τέχνη», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη Καλλιόπη Τσαγκαράκη.
Την πρώτη ημέρα των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μαζί με τους εκπαιδευτές και μέλη της WWF Hellas την προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου. Ξεναγήθηκαν στους χώρους των φυλακών και μίλησαν τόσο για την ιστορία του τόπου που στη μνήμη όλων έχει μείνει ως τόπος εξορίας, καθώς κα για τη σπάνια βιοποικιλότητα (φλόμους, γεράκια κ.α.). Υπενθυμίζεται ότι, ο μικρός υγρότοπος στα ανατολικά του νησιού προσφέρει καταφύγιο ξεκούρασης και τροφής για αποδημητικά πουλιά που εμπλουτίζουν, έστω και ως επισκέπτες, το πλούσιο μωσαϊκό της ζωής στη Γυάρο. Το απόκρημνο τοπίο της Δυτικής πλευράς του νησιού φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αποικίες Μύχων Puffinus yelkouan στην Ελλάδα, καθώς κα φωλιές Αρτέμηδων Calonectris diomedea.
Στις ανοιχτές παραλίες της Γυάρου κανείς συναντά ένα θέαμα που έχει χαθεί εδώ και αιώνες: τη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους, το πιο κρίσιμα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη να γεννά και να θηλάζει τα μικρά της, μακριά από τις κατά κύριο λόγο ανθρωπογενείς απειλές όπως η ηθελημένη θανάτωση και η ενόχληση από τις παράκτιες δραστηριότητες. Οι φώκιες, η τραγάνα (κοραλλιογενής σχηματισμός), η Ποσειδώνια και χιλιάδες άλλα είδη στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής, που κινδυνεύει από μια σειρά από απειλές, όπως η παράνομη ή η ανεξέλεγκτη αλιεία.
Κατά τη δημιουργία των έργων, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν και στις τρεις μορφές τέχνης. Τα έργα που παράχθηκαν θα εκτεθούν προσεχώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» με στόχο την πραγματοποίηση σχολικών επισκέψεων.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων έχει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων που όλες τους στοχεύουν στην ανάπτυξη κι εκτελούνται με μεγάλη τεχνογνωσία, σημαντική αποτελεσματικότητα και άψογη συνεργασία με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς των Κυκλάδων. Σκοποί της είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των λοιπών μετόχων της (επιμελητήριο, ένωση συνεταιρισμών, φορείς συλλογικών κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων), η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Νομού Κυκλάδων, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και η συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών εντός και εκτός Ελλάδας.
Οι επόμενες δράσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας θα αφορούν στο θαλάσσιο και τον περιηγητικό τουρισμό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προστασία και ανάδειξη της Γυάρου
17 Νοε. 2016 - 6:16 - Ιστορική και περιβαλλοντική περιήγηση
8 Οκτ. 2024 - 6:16 - Προστατευόμενη περιοχή και εικονική περιήγηση
27 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Γυάρος: μια δεκαετής “περιπέτεια” περιβαλλοντικής προστασίας
1 Δεκ. 2022 - 6:12 - Το παράδειγμα της Γυάρου μπορεί να προσφέρει λύσεις
12 Δεκ. 2019 - 6:18