Σύλληψη για κακομεταχείριση ζώων στην Κίμωλο
- Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2017 - 06:15
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, την 30-10-2017 το πρωί συνελήφθησαν στην Κίμωλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού του νησιού, δυο ημεδαποί ηλικίας 30 και 56 ετών, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε διατηρούσαν - εξέτρεφαν κατά περίπτωση οικόσιτα ζώα, έχοντας περιορίσει με ακατάλληλο τρόπο (παστούρωμα) την κινητικότητα τους.
Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα της επιστολής που είχε προηγηθεί στις 11-10-2017 από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπη Ζωοφιλικών Σωματείων προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Σύρου και Νάξου και την Κ.Ε.Δ.Ε και κοινοποιήσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το Υ.Π.Α.Α.Τ., τη Δ/νση Προστασίας των Ζώων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υ.Π.Α.Α.Τ. και την Κτηνιατρική Διεύθυνση Κυκλάδων, με θέμα τις ενέργειες για την εξάλειψη της βάρβαρης πρακτικής του “παστουρώματος” στις Κυκλάδες.
“Αξιότιμοι κύριοι,
Θα θέλαμε εκ νέου να ζητήσουμε τις ενέργειες σας για την εξάλειψη της βάρβαρης πρακτικής του “παστουρώματος” στις Κυκλάδες, μια πρακτική που όχι μόνο αποτελεί κακοποίηση των ζώων αλλά και κυρίως προσβάλει τον Ελληνικό πολιτισμό και μας διαβάλει παγκοσμίως.
“Παστούρωμα” (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή “παστούρα”). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν σε βοοειδή. Το “παστούρωμα” αποτελεί βαρύτατη μορφή κακοποίησης, πολλές φορές τα ζώα δεν μπορούν καν να περπατήσουν και πέφτουν ή και ακόμα σπάνε τα πόδια τους στην προσπάθεια να πηδήξουν ή να τρέξουν. Τα εξαρθρώματα και τα κατάγματα είναι ιδιαίτερα συχνά, όπως και οι τενοντίτιδες, οι βαθιές πληγές στο σημείο της “παστούρας” και οι ακρωτηριασμοί. Τα ζώα δεν μπορούν να ξαπλώσουν ή να χαλαρώσουν στον ύπνο τους και αυτά που έχουν τα πόδια δεμένα με το κεφάλι, ζουν μια ζωή σκυμμένα, χωρίς κανένα περιθώριο να τεντώσουν το σώμα τους και να υψώσουν το κεφάλι τους
Το φαινόμενο αυτό αν και φαίνεται παράλογο και απάνθρωπο στον κάθε νοήμονα άνθρωπο, θεωρείται μια συνηθισμένη πρακτική για να μην πηδήξουν τα ζώα τις ατελείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις, να μην απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής ή να παχύνουν λόγω του περιορισμού των κινήσεων. Ουσιαστικά τα ζώα υπόκεινται σ’ όλη την ζωή τους σ’ ένα αδιάκοπο μαρτύριο στο βωμό του εύκολου κέρδους αλλά και της ευκολίας των ιδιοκτητών που δεν θέλουν να κάνουν σωστές περιφράξεις ή να επιτηρούν τα ζώα τους ως οφείλουν. Το “παστούρωμα” είναι μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στις Κυκλάδες και πολύ λιγότερο σε άλλα νησιά (Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α.) και στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Λακωνία).
Δυστυχώς παρά:
-Τις επαναλαμβανόμενες οδηγίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων προς Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς για ελέγχους σχετικά με “παστουρωμένα” ζώα
-Την διαβίβαση αιτήματος για ελέγχους από την Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων της Κτηνιατρικής του Υ.Π.Α.Α.Τ. προς Κτηνιατρικές διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα
-Την καμπάνια ενημέρωσης από την Ομοσπονδία μας με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια
-Αλλά κυρίως την ξεκάθαρη αναφορά του “παστουρώματος” στο “βηματολόγιο” το οποίο εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ στις 4-10-16,
η κατάσταση έχει ελάχιστα αλλάξει για χιλιάδες παραγωγικά ζώα και ιπποειδή που κακοποιούνται συστηματικά στις Κυκλάδες. Βελτίωση έχει παρατηρηθεί σε μεγάλα νησιά όπως η Νάξος αλλά σε μικρότερα όπως η Κίμωλος και η Φολέγανδρος η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων αυτών (ως και 98%) ζουν “παστουρωμένα”, χωρίς κατάλυμα και προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες και συχνά χωρίς νερό αλλά και κατάλληλη τροφή.
Από την εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα, έχουμε διαπιστώσει ότι
Η πλειοψηφία των αστυνομικών διστάζουν να πράξουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι θεωρούν φυσιολογική αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη και συχνή κακοποίηση των ζώων και δεν ανταποκρίνονται στις καταγγελίες αλλά και αποθαρρύνουν τους καταγγέλλοντες.
Υπάρχει αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, κάτι που φυσικά είναι αναμενόμενο καθώς οι ιδιοκτήτες των ζώων “ξεφορτώνονται” με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωση της σωστής επιτήρησης που έχουν σαν ιδιοκτήτες αλλά και επειδή η πρακτική αυτή κληρονομήθηκε από προηγούμενες γενεές και θεωρείται φυσιολογική. Συχνά επικαλούνται κακή οικονομική κατάσταση και έλλειψη ανεύρεσης άλλων λύσεων. Σαφώς υπάρχουν οι ασθενείς οικονομικά ιδιοκτήτες αλλά η κακή οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να επιτρέψει την κακοποίηση των ζώων. Οικονομικές λύσεις χωρίς να κακοποιούνται τα ζώα μπορούν να βρεθούν αρκεί να υπάρχει η βούληση. Από την εμπειρία όμως που έχουμε προσκομίσει, τα ζώα αυτά συνήθως κακοποιούνται από ιδιοκτήτες που έχουν και άλλο επάγγελμα και θεωρούν ότι τα ζώα τους δεν χρίζουν ούτε της προσοχής τους και της σωστής επίβλεψης αλλά ούτε και των σωστών συνθηκών διαβίωσης που ορίζονται από τον νόμο, αλλά μπορούν να διαβιούν αφημένα στον ήλιο, στην βροχή, στο χαλάζι, ανήμπορα να κινηθούν και να αναπαυθούν, χωρίς νερό αρκετές φορές γιατί απλά έτσι τους “βολεύει”. Πρόσφατα λάβαμε καταγγελίες για “παστουρωμένα” παραγωγικά ζώα σε πολλά σημεία στο νησί της Μυκόνου, ένα νησί με έντονη τουριστική κίνηση και εύρωστη τοπική οικονομία.
Η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας θα χρειαστεί χρόνο καθώς η πρακτική του “παστουρώματος” εφαρμόζεται πολλά χρόνια σε κάποια μέρη της Ελλάδας και ειδικά στις Κυκλάδες θεωρείται παράδοση. Μέχρι τότε όμως όλοι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συνεργαστούν για την πάταξη του φαινομένου καθώς δεν είναι δυνατόν να αφεθούν χιλιάδες ζώα να ζουν μαρτυρική ζωή μέχρι να πεθάνουν.
Παρακαλούμε:
- Την Αστυνομική Διεύθυνση για την εκ νέου έκδοση οδηγίας προς τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων ώστε να γίνουν έλεγχοι των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Επειδή συχνότατα οι ιδιοκτήτες εξαφανίζουν τα ζώα μετά από καταγγελίες, σας παρακαλούμε να καταστεί ξεκάθαρο στα αστυνομικά όργανα ότι όταν τα ζώα απομακρύνονται από τους ιδιοκτήτες τους, θα πρέπει να αναζητηθούν και να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους στο νέο τόπο όπου μεταφέρθηκαν. Δυστυχώς πολλοί αστυνομικοί αρκούνται στο ότι τα ζώα δεν είναι πια στο σημείο της καταγγελίας και δεν διερευνούν περαιτέρω που είναι και σε υπό ποιες συνθήκες ζουν. Αν δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποδείξουν που βρίσκονται τα ζώα, θα πρέπει να διωχθούν για εγκατάλειψη των ζώων σύμφωνα με τον Ν 1197/81. Η επισήμανση αυτή καλό θα ήταν να γίνεται προκαταβολικά σαν προειδοποίηση προς τους παραβάτες κατά την διάρκεια του πρώτου ελέγχου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξαφάνισης των ζώων μετά την καταγγελία και να διασφαλιστεί η ευζωία τους.
Είναι επίσης σημαντικό να ασκείται ποινική δίωξη στους παραβάτες και να βεβαιώνονται τα διοικητικά πρόστιμα και να μην παραμένουν τα αστυνομικά όργανα στο επίπεδο των απλών συστάσεων. Η τιμωρία των παραβατών θα δράσει ανασταλτικά και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Επίσης θεωρούμε σημαντικό να έρθουν προ των ευθυνών τους, οι αστυνομικοί οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους.
- Την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και Σύρου να εκδώσουν παραγγελίες προς την Κτηνιατρική Διεύθυνση Κυκλάδων για την διεξαγωγή ελέγχων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
-Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να ζητήσει την συνεργασία των Δημάρχων στην καταπολέμηση του φαινομένου και στην ενημέρωση των δημοτών τους και των γεωργικών-κτηνοτροφικών συνεταιρισμών. Δυστυχώς πολλοί Δήμαρχοι δεν κατανοούν και οι ίδιοι ότι τα ζώα κακοποιούνται αλλά και ο τόπος τους δυσφημείται. Θεωρούμε ότι την παρέμβαση της Κ.Ε.Δ.Ε. κομβικής σημασίας.
Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση για ενέργειες και δράσεις που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της πρακτικής αυτής. Η Ομοσπονδία μας θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας.
Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας ώστε να η εξάλειψη του “παστουρώματος” να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα αλλά και να βελτιωθούν γενικότερα οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις Κυκλάδες.”
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσάραξη ταχύπλοου σκάφους στην Κίμωλο
21 Αυγ. 2024 - 8:18 - Προχωρά στο σύστημα βυθιζόμενων κάδων και η Κίμωλος
30 Νοε. 2023 - 6:17 - Άρχισε και επίσημα η «Υποστήριξη κατ’ Οίκον» στην Κίμωλο
24 Οκτ. 2023 - 6:17 - Διεξαγωγή του Προγράμματος «Αθλητικά Μονοπάτια» στην Κίμωλο
21 Σεπ. 2022 - 6:10 - «Whywasteme» στην Κίμωλο
26 Αυγ. 2021 - 6:28