Οι Κυκλάδες πιάνουν το σταυρό

Με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στα νησιά των Κυκλάδων, όπου η φετινή, πρωτοφανής για την ημέρα, ηλιοφάνεια συνέβαλε στη μαζική προσέλευση των πολιτών στα παραθαλάσσια σημεία των ενοριών τους για τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού.

Αμοργός
Με σύμμαχο τον καλό καιρό γιορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια στο νησί της Αμοργού. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Φώτων, πραγματοποιήθηκε στον όρμο της Αιγιάλης, από τους ιερείς του Ποταμού, των Θολαρίων και της Λαγκάδας, και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στα λιμάνια των Καταπόλων και της Αιγιάλης καθώς και στα Παραδείσια στην Κάτω Μεριά.

Στα Κατάπολα, η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού έγινε παρουσία του δημάρχου Αμοργού, Νικόλαου Φωστιέρη, όπου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο πλοίο Blue Star Naxos, όπου τους υποδέχθηκε ο καπετάνιος Ηλίας Βερβενιώτης, και ακολούθησε ο αγιασμός του πλοίου. Τον σταυρό έπιασε ο Αλέξανδρος Βεκρής.

Στα Παραδείσια της Κάτω Μεριάς η κατάδυση του Σταυρού συνοδεύτηκε με καπνογόνα και δυναμίτες ενώ στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλους παραδοσιακές φωτόπιτες που είχαν φτιάξει οι γυναίκες της κοινότητας. Τον σταυρό έπιασε ο Γιώργος Νομικός.

Στο κατάμεστο λιμάνι της Αιγιάλης, δύο άτομα βούτηξαν στα παγωμένα νερά με το Νικήτα Βεκρή να πιάνει το σταυρό, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση του εορτασμού και σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε από όλα τα σπίτια, ενώ για τους πολλούς παρευρισκόμενους Αμοργιανούς υπήρξε κέρασμα από το σύλλογο "Αρχαία Βίγλα".

Άνδρος
Αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στις ενορίες Άνδρου, με πλέον χαρακτηριστική την εικόνα του μικρού καϊκιού που έφυγε από τον Νειμποριό για τον αγιασμό στις Στενιές.

Η πομπή που ξεκίνησε από τις τρεις εκκλησίες της Χώρας και την οποία συνόδευσε η φιλαρμονική του νησιού, κατέληξε στην Αγία Θαλασσινή για τη ρίψη του σταυρού, ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Σουσούδης και οι αντιδήμαρχοι.

Στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Κόρθι τελέστηκε επίσης η εορταστική δοξολογία των Θεοφανείων, από τον πατήρ Αντώνιο, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή μέχρι τον όρμο για τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, με τον κόσμο και τους “βουτηχτάδες” να είναι σε αναμονή.

Τήνος
Την Τήνο επέλεξε να επισκεφθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Μεγαλόχαρης και μαζί με το δήμαρχο του νησιού Γιάννη Σιώτο συμμετείχε στην πομπή προς το λιμάνι, την οποία συνόδευσε η φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ, όπου έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, τον οποίο ανέσυρε ο Γιάννης Κρεμόνας.

Κύθνος
Στο νησί της Κύθνου, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο λιμάνι του Μέριχα και τα Λουτρά συνοδεία κερασμάτων από τους τοπικούς αλιείς.

Μήλος
Με την καλοκαιρία σύμμαχο πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων και στις ενορίες της Μήλου. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στον Αδάμαντα, στο Φυροπόταμο όπου βρέθηκε και ο Δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης, και στο Κλήμα. Στα Πολλώνια, μετά την ολοκλήρωση του αγιασμού από τον ιερέα Μιχάλη Παπαφακλή, το σταυρό έπιασε ο Τιμόθεος Μαρκέτος. Στα Μαντράκια, την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού από τους ιερείς Κώστα Παπαϊωάννου και Σταύρο Ζούλια, ακολούθησε η κοπή πίτας του Συλλόγου Μανδρακίων από τον πρόεδρο Αντώνη Καβαλιέρο. Το σταυρό έπιασαν οι Πέτρος Δερβελάκος, Μάνος Βήχος και Αντώνης Χρόνης.

Μύκονος
Με τη δέουσα επισημότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Μύκονο. Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου και Δήλου, πατήρ Πέτρο Μαραγκό, παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά και δημοτικών συμβούλων, ενώ αμέσως μετά σύμφωνα με το έθιμο ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στα Τρία Πηγάδια και στον Άγιο Νικόλα της Καδένας, όπου και ολοκληρώθηκε η εορταστική πομπή. Το σταυρό έπιασε ο Βαγγέλης Παπουτσάς. Ακολούθησε η κοπή της πίτας του Δήμου Μυκόνου, στο Δημαρχείο του νησιού. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ανω Μερά όπου τον σταυρό έπιασε ο Παναγιώτης Ξενάκης.

Νάξος
Στη Νάξο ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος. Στο Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία, με παρόντες τους τοπικούς άρχοντες και το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη. Η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της πόλης, όπου το σταυρό έπιασε ο Γιάννης Βαλέτας. Ο αγιασμός συνοδεύτηκε από φωτοβολίδες καθώς και τα κορναρίσματα του πλοίου Aqua Jewel που βρισκόταν στο λιμάνι της Νάξου.

Αγιασμός πραγματοποιήθηκε και στις υπόλοιπες ενορίες του νησιού, ακόμα και στις ορεινές όπου η διαδικασία έγινε συμβολικά σε κλειστούς χώρους. Ρίψη του Τίμιου Σταυρού έγινε και στον όρμο της Μουτσούνας για την κοινότητα Απειράνθου, τον οποίο έπιασε ο Γιάννης Μάρκος. Τέλος στον Άγιο Αρσένιο ήταν αραγμένο και το Express Scopelitis και το οποίο ευλόγησε ο πατήρ της ενορίας Συμεών, δίνοντας ευχές στον καπετάνιο του Γιάννη Φωστιέρη, ενώ το σταυρό έπιασε ο Γιώργος Δημητροκάλης, μετά από αρκετή προσπάθεια ανεύρεσης του από όσους έπεσαν στη θάλασσα.

Πάρος
Στις ενορίες και τα λιμανάκια της Πάρου γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια. Στην Αλυκή όπου με σύμμαχο τον καλό καιρό τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και ακολούθησε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού, το σταυρό έπιασε ο Σωτήρης Σκανδάλης.

Σαντορίνη
Στο νησί της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε αγιασμός των υδάτων στον Άγιο Νικόλαο Ακρωτηρίου, στον Όρμο Αμμουδίου Οίας, στη Μεσαριά και συγκεκριμένα στο Μονόλιθο, στο λιμάνι του Αθηνιού, στο λιμάνι του Όρμου Φηρών, στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας και στο Κοντοχώρι, στο λιμενίσκο του Έξω Γυαλού Φηρών. Ο Δήμος Θήρας για ακόμα μία χρονιά παρείχε δωρεάν μεταφορά με το τελεφερίκ σε όποιον ήθελε να μεταβεί στον Όρμο των Φηρών για τον Καθαγιασμό των Υδάτων.

Σέριφος
Στο λιμάνι της Σερίφου γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, με δύο κολυμβητές να διατηρούν την παράδοση και να βουτούν για να πιάσουν το σταυρό, με ταχύτερο τον Κ. Βαλσαμάκη.

Σίφνος
Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Καμαρών Σίφνου, βρέθηκε ο δήμαρχος του νησιού Ανδρέας Μπαμπούνης μαζί με αντιδημάρχους και λοιπούς συνεργάτες του για τη δοξολογία των Θεοφανείων, η οποία ακολουθήθηκε από τον αγιασμό των υδάτων στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και κολυμβητών. Λειτουργία πραγματοποιήθηκε και στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής με ρίψη του Τίμιου Σταυρού στο λιμανάκι του Φάρου.