«Κάτι ψήθηκε» στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης
- Τετάρτη, 4 Ιουλίου, 2018 - 06:17
Στον χώρο της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η επιμόρφωση των εκπαιδευτών του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος “HEALTHNIC: Healthy and ethnic diet for inclusion” με συμμετέχουσες χώρες την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα.
Το πρότζεκτ που προωθεί την υγιεινή διατροφή, βασισμένη στο παραδοσιακό φαγητό από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Υπηρεσία Ι.Κ.Υ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών, Στρατηγικές Συμπράξεις για την εκπαίδευση ενηλίκων».
Η ιδέα αναπτύχθηκε μέσα από την εμπειρία των εταίρων, δουλεύοντας με πολυεθνικές ομάδες, αποτελούμενες από μετανάστες, πρόσφυγες και ανέργους σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς αποκάλυψαν ότι η άμεση και ενεργή εμπλοκή των ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο σε δραστηριότητες όπως η μαγειρική, η γλώσσα, η εκμάθηση ΤΠΕ, πυροδοτεί μια διαδικασία αμοιβαίας ενδυνάμωσης και μοιράσματος εμπειριών που οδηγεί σε ενσωμάτωση
Healthnic εργαστήρια
Το πρότζεκτ βασίζεται σε μια μαθησιακή δομή τριών επιπέδων: α) Βασική Τυπική και Άτυπη Εκπαίδευση (ΤΠΕ, Οικιακή Οικονομία, Υγιεινή Διατροφή), β» Διατήρηση του πολιτισμού των συμμετεχόντων (παραδοσιακή διατροφή και μέθοδοι μαγειρικής), γ) Αλληλεπίδραση ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες και στις νεοεισερχόμενες κοινότητες ως δείκτης ενσωμάτωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται και διοργανώνονται τα “Healthnic εργαστήρια”, που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, όπως η οικιακή οικονομία και η εκπαίδευση για υγιεινή διατροφή, ενισχυμένα με ειδικό λεξιλόγιο σχετικό με τροφές, με φαγητά και μεθόδους προετοιμασίας φαγητών.
Συμπληρωματικά, οι συμμετέχοντες αποκτούν δεξιότητες ΤΠΕ και δημιουργούν ενημερωτικές / εκπαιδευτικές ψηφιακές ιστορίες, επικεντρωμένες στη γνώση που αποκτήθηκε από την επαφή με τις παραδοσιακές κουζίνες και την υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα, θα φτιάξουν μία προσωπική ιστορία με θέμα ένα φαγητό που τους θυμίζει τη χώρα τους ή την εμπειρία τους από το σεμινάριο.
«Κανένας από μας δεν έχει την τέλεια “εθνική” κουζίνα, και η καθεμία έχει πολλά να μοιραστεί, έτσι μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο μαζί», σημειώνει η κ. Ευγενία Κόλλια, υπεύθυνη της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, που είναι ο συντονιστής του προγράμματος.
Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2019
Η εναρκτήρια συνάντηση του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2017 στο Bussoleno της Ιταλίας, όπου παρευρέθηκαν 14 εκπρόσωποι από όλους τους εταίρους των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι συμμετέχουσες οργανώσεις, τα εργαλεία διαχείρισης και συζητήθηκε το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εταίρων, συμφωνήθηκαν όλα τα ζητήματα σχετικά με τα πνευματικά προϊόντα και τα σχέδια για τη διάδοσή και αξιολόγησή τους.
Παράλληλα, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα του πρότζεκτ, ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις συνεργασίας και σχεδιάστηκαν τα επόμενα κοινά βήματα. Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.
Πρακτικός Οδηγός εργαστηρίων
Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης και οι οργανώσεις ITT από την Ιρλανδία και MRSN από το Ηνωμένο Βασίλειο δούλεψαν εντατικά από τον Οκτώβριο του 2017 έως σήμερα στον σχεδιασμό και τη συγγραφή του «Πρακτικού Οδηγού για τα Healthnic εργαστήρια». Ήταν ένα απαιτητικό εγχείρημα καθώς οι εκπρόσωποι των οργανώσεων συνεργάστηκαν από απόσταση, με εξαίρεση τη συνάντηση 5 ημερών στο Λίβερπουλ τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν εντατικά όλοι μαζί.
Ο Πρακτικός Οδηγός χωρίζεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό μέρος και το μέρος εφαρμογής.
Ένας εκπαιδευτής που θα ήθελε να οργανώσει ένα εργαστήριο Healthnic μπορεί να βρει σ’ αυτόν τον Οδηγό χρήσιμες πληροφορίες για τη σημασία της συμμετοχικής μάθησης, δραστηριότητες για το χτίσιμο ομάδας και ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων, θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, αναφορές σε στοιχεία διατροφικής εκπαίδευσης και οικιακής οικονομίας και θέματα ενεργής πολιτειότητας.
Αλλά και στο μέρος εφαρμογής υπάρχουν οδηγίες βήμα-βήμα για τη διοργάνωση ενός εργαστηρίου μαγειρικής και για το πώς να εμπλουτιστεί η διαδικασία με λεπτομερείς οδηγίες δραστηριοτήτων ψηφιακής αφήγησης που θα εμπλέξει συμμετέχοντες στην παραγωγή ψηφιακών ιστοριών σχετικές με το φαγητό.
Στο τέλος του Οδηγού υπάρχουν επίσης τέσσερα παραρτήματα που προσφέρουν πληροφορίες για την ψηφιακή αφήγηση, κανόνες υγιεινής διατροφής, ορολογία μαγειρικής, λεξιλόγιο τροφών και χρήσεις βοτάνων και μπαχαρικών.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα γίνει επιμέλεια του Οδηγού ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος και να μεταφραστεί μεταφραστεί στα ελληνικά, ιταλικά και πολωνικά.
Γνώσεις μαγειρικής και μεθοδολογία
Το «training for trainers» πραγματοποιήθηκε στη Σύρο από τις 25 έως τις 30 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή τριών εκπαιδευτών από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Οι εκπαιδευτές θα γυρίσουν στη χώρα τους και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο θα διοργανώσουν τοπικά εργαστήρια, απευθυνόμενα σε πρόσφυγες, μετανάστες και ανέργους. Οι 12 συμμετέχοντες κάθε χώρας θα καταθέσει τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις της εθνικής κουζίνας του και μέσα από αυτό, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τα κομμάτια της υγιεινής διατροφής, προτείνοντας και καινούριες συνταγές.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για άλλους φορείς
14 Ιαν. 2021 - 6:17 - Ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο στο «πιάτο» μας
4 Ιουν. 2019 - 6:11 - Διαδικτυακό σεμινάριο «Η γλώσσα της τροφής - Τρώμε συνειδητά, τρώμε με χαρά»
25 Φεβ. 2022 - 11:54 - Νομική Στήριξη των Συλλόγων Γυναικών και συνεργασία με τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης
6 Μαΐου. 2021 - 13:19 - Ένα καινούριο ταξίδι για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
18 Ιαν. 2021 - 6:17