Συνέντευξη του Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων, Νεκτάριου Αλυφαντή για τη νέα προσκοπική περίοδο που ανατέλλει σε Σύρο και Μύκονο

«Στον Προσκοπισμό υπάρχει θέση για όλους»

Το παιχνίδι με τη μάθηση, την άσκηση με τη ζωή στη φύση και την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά θα συνδυάσουν και φέτος οι δράσεις των προσκοπικών συστημάτων στις Κυκλάδες, τα μέλη των οποίων ετοιμάζονται να φορέσουν ξανά τη στολή τους για να ζήσουν νέες περιπέτειες και να απολαύσουν τη χαρά του εθελοντισμού.

Οι εγγραφές στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Σύρου και στο 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σύρου ολοκληρώνονται το Σάββατο 28 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, από 12:00 έως 14:00. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2018.

Στις βασικές αρχές του Προσκοπισμού, στις διαφορές του από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και στα σημαντικά οφέλη που προσφέρει τόσο στα παιδιά όσο και στα ενήλικα μέλη, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής.

Τι είναι ο Προσκοπισμός;

«Ο προσκοπισμός, έτσι όπως αναφέρεται στο κανονισμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), είναι μια εθελοντική, πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις».

Πόσα χρόνια υπάρχει αυτή η κίνηση;

«Η προσκοπική κίνηση άρχισε στην Ελλάδα το 1910, ενώ οι Κυκλάδες ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας στις οποίες ξεκίνησε ο προσκοπισμός, μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1912 και εξακολουθεί να υπάρχει ανελλιπώς μέχρι σήμερα».

Σε ποιους απευθύνεται;

«Ο προσκοπισμός είναι ανοικτός προς όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, χρώματος, φυλής, θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Τρανό παράδειγμα είναι ένταξη πολλών γονέων στο ενήλικο δυναμικό μας αφού "μαγεύτηκαν" από τη προσκοπική ζωή που ζουν τα παιδιά τους, στις Κυκλάδες έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις».

Πόσα μέλη αριθμεί στην Ελλάδα και πόσα στην περιοχή ευθύνη σας, τις Κυκλάδες;

«Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 μέλη. Στις Κυκλάδες υπάρχει μια αύξηση των μελών μας τα τελευταία 2 χρόνια της τάξεως του 30%.  Με βάση την περσυνή απογραφή είμαστε περίπου 250 άτομα σε Σύρο και Μύκονο και ελπίζω μέχρι το 2020 να έχουμε προσκοπισμό σε τουλάχιστον άλλα 3 νησιά».

Γιατί να γίνει κάποιος πρόσκοπος;

«Όλοι οι γονείς, όπως και εγώ, μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία: να μπορέσουμε να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν υγιή και να εξελίσσονται σε αυτάρκεις και ανεξάρτητους ενηλίκους, δυνατούς σωματικά και ψυχικά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες που η ζωή επιφυλάσσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι θεμελιώδεις αλλαγές που έχει επιφέρει η ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας αλλά και στον κοινωνικό ιστό, έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό περιβάλλον, που δεν έχει πολλά κοινά με αυτό των δικών μας παιδικών χρόνων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν την πρωταρχική επιλογή των παιδιών και των νέων σήμερα για την επικοινωνία και την διασκέδασή τους. Κι εμείς ως γονείς καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να επιλέξουμε εκείνες τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα καταφέρουν να εξάψουν την φαντασία και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών μας, που έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν διαδικτυακά. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα έξοδα κάθε οικογένειας, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές μας.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε εκείνη την εξωσχολική δραστηριότητα που θα συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά και ταυτόχρονα να είναι αρκετά οικονομική, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αυτή η δραστηριότητα υπάρχει, ζει, μεγαλώνει και εξελίσσεται μαζί με την ελληνική κοινωνία και οικογένεια εδώ και 108 χρόνια. Και δεν είναι άλλη από την Ελληνική Προσκοπική Κίνηση».

Πώς διαχωρίζονται οι ηλιακές ομάδες;

«Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 6 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται σε Κλάδους:

Στα Λυκόπουλα (από 6 έως 11 ετών)

Στους Προσκόπους (από 11 έως 15 ετών)

Στους Ανιχνευτές (από 15 έως 18 ετών)

Στο Προσκοπικό Δίκτυο (από 18 έως 26 ετών)

και βέβαια για τα ενήλικα στελέχη δεν υπάρχει όριο ηλικίας αφού προσφορά δεν γνωρίζει τέτοια όρια!

Στον Προσκοπισμό υπάρχει θέση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο Παιδί, τη Φύση, την Κοινωνία!».

Είναι υποχρεωτική η στολή για τα μέλη;

«Μικροί και μεγαλύτεροι, όλοι μας, φορούμε τη στολή μας με χαρά και υπερηφάνεια, διότι εκείνη μας ταυτοποιεί εύκολα στα μάτια του κόσμου και υποδηλώνει πως ανήκουμε στη μεγάλη, παγκόσμια παρέα των Προσκόπων. Ασφαλώς, όταν οι συνθήκες ή οι απαιτήσεις της δράσης το ζητούν, φορούμε πιο ζεστά και πιο κατάλληλα ρούχα (από μπουφάν και αδιάβροχα, μέχρι εσωθερμικά παντελόνια του σκι και ζώνες αναρρίχησης)».

Σε τι διαφέρει ο Προσκοπισμός από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες;

«Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις. Όλες οι δραστηριότητές μας είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις».

Πώς μπορούν οι γονείς να είναι σίγουροι για την ασφάλεια του παιδιού τους ιδιαίτερα στις υπαίθριες δράσεις;

«Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δράση στην ύπαιθρο.

Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στη φύση ξεκινά μήνες πριν την υλοποίησή της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος των ενήλικων εθελοντών μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η άμεση και γρήγορη εκκένωση 2 κατασκηνώσεων 2 προσκοπικών τμημάτων από τη περιοχή του Αγίου Ανδρέα στις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής».

Πόσο κοστίζει;

«Η ετήσια συνδρομή είναι 50€ και σε αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ασφαλιστική κάλυψη όλων των μελών μας κατά τη διάρκεια των δράσεων».

Πού είναι οι βάσεις των Τμημάτων σας και κάθε πότε πραγματοποιούνται οι συναντήσεις;

«Η βάση του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου βρίσκεται στην περιοχή Δεξαμενές στη Χώρα Μυκόνου. Εκεί συναντιούνται κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 13.30 τα Λυκόπουλα και οι Πρόσκοποι.  

Στη Σύρο είναι τα συστήματα είναι δύο.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Σύρου που βρίσκεται στο Σούπερ Μάρκετ Βιδάλης στην Ερμούπολη της Σύρου και οι συγκεντρώσεις γίνονται κάθε Σάββατο 18.30 με 20.30 για τους Προσκόπους και κάθε Κυριακή 15.00 με 17.00 για τα λυκόπουλα.

Τέλος, το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων που βρίσκεται στη Πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη και οι συγκεντρώσεις γίνονται κάθε Σάββατο (16.30 με 18.00) για τα Λυκόπουλα και (18.30 με 20.30)».

Πότε μπορεί κάποιος να εγγραφεί;

«Οι εγγραφές ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο 29, 30 Σεπτεμβρίου αλλά μπορούν να γίνουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κατά τις ημέρες και ώρες των συγκεντρώσεων στα κατά τόπους συστήματα».

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

«Θέλω να κλείσω με τους στίχους ενός παλιού προσκοπικού τραγουδιού: "Να η ζωή που δεν τη νιώθει , όποιος δεν έζησε μαζί μας , όποιος δεν είδε τη ζωή μας, πάνω στα ψηλά βουνά».