Αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του TEDxUniversityoftheAegean

Γενναία βήματα προς την 5η διοργάνωση

Συνέντευξη της δραστήριας ομάδας του ΤΜΣΠΣ για τον θεσμό που αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία της Σύρου και όλα τα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τις καλύτερες στιγμές από τη μέχρι σήμερα πορεία του TEDxUniversityoftheAegean θα θυμηθούμε μέσα από την αναδρομική έκθεση που διοργανώνεται το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης.

«Πως η αιτία γίνεται κίνητρο και το κίνητρο δράση; Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιδιώκουμε τους στόχους μας; Τι γίνεται όταν βρισκόμαστε μπροστά από κάτι καινούριο, περίεργο ή διαφορετικό; Αξίζει να παλέψω ή να φύγω; Πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο στον οποίο ζούμε, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο πολύπλοκα ζητήματα; Πως μια μικρή πράξη μπορεί να σημάνει μια μεγάλη αλλαγή; Ποιοι όμως το έκριναν αυτό; Αυτό το ομαλό πλαίσιο; Αυτήν την κανονικότητα; Τι συμβαίνει όταν εγώ αποκλίνω από αυτή; Όταν το δικό μου σωστό είναι το δικό σου λάθος;»

Τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και έκριναν τη πορεία του TEDxUniversityoftheAegean. Σκοπός τους η διάδοση ιδεών, απόψεων και γνώσεων.

Το στοίχημα κερδήθηκε

Το TEDxUniversityoftheAegean είναι το πρώτο TEDx που διοργανώθηκε τόσο στη Σύρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Παρά τους περιορισμούς που τίθενται από το μέγεθος της τοπικής κοινωνίας, και των μέσων και πόρων που αυτή μπορεί να διαθέσει, το TEDxUniversityoftheAegean απέδειξε πως ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που τις στηρίζουν και πιστεύουν σε αυτές.

Το συνέδριο που διοργανώνεται από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια βασική πρόκληση. Η ιδιαιτερότητα που έχει σε σχέση με όλα τα αλλά πανεπιστημιακά TEDx είναι ότι τα τμήματα του Πανεπιστήμιου βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Αιγαίο. Η πραγματοποίηση του δεύτερου event συνοδεύτηκε μαζί με ένα ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα, την εκμηδένιση των γεωγραφικών αποστάσεων και την ένωση όλων των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάτω από το πνεύμα ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, με την πραγματοποίηση παράλληλων event και στα άλλα νησιά πολύ απαρτίζουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι προβληματισμοί που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της αναδρομικής έκθεσης στην Παιδική Βιβλιοθήκη θα συζητηθούν στο παρόν με τα μέλη της ομάδας, τα οποία βαδίζουν ήδη γενναία προς το 5ο TEDxUniversityoftheAegean.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το «TEDxUniversityoftheAegean» εισέπραξε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια για την άρτια διοργάνωσή του. Σας ικανοποιεί το γεγονός ότι το εγχείρημά σας αγκαλιάστηκε θερμά τόσο από την κοινωνία της Σύρου όσο και από ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση;

«Το TEDxUniversityoftheAegean διανύει τη 5η χρονιά του και θεωρούμε πως κάθε χρόνο μεγαλώνει. Είμαστε περήφανοι που έχουν αναγνωριστεί οι κόποι και οι προσπάθειές μας και του έχει δοθεί η αναγνωσιμότητα που θεωρούμε ότι του αρμόζει. Η εξέλιξη του μας δίνει τον ρυθμό που χρειαζόμαστε ώστε να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Η κοινωνία της Σύρου αγκάλιασε θερμά την πρωτοβουλία μας και έδωσε το κίνητρο, κάθε χρόνο να στοχεύουμε όλο και πιο ψηλά με κύρια κατεύθυνση τη μύηση όλο και περισσότερου κόσμου σε αυτόν το θεσμό».

 

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν το TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου από άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις και με ποιους τρόπους επιδιώκετε να ανεβάζετε συνεχώς υψηλότερα τον πήχη;

«Στην Ελλάδα είμαστε ιδιαιτέρως τυχεροί, καθώς τα πανεπιστήμια μας έχουν αφήσει το στίγμα τους στη κοινότητα των TEDx. Υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογες διοργανώσεις και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται μέσα σε αυτές. Με τα χρόνια καταφέραμε να εκμηδενίσουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις και πλέον, τα υπόλοιπα νησιά του Πανεπιστημίου έρχονται ακόμη πιο κοντά στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Στο φετινό TedxUniversityoftheAegean έχουμε σκοπό να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στην μοναδικότητα μας και μέσω αυτής της αξίας, να προσφέρουμε μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, τους εθελοντές και όσους εμπλέκονται στη δημιουργία αυτής της διοργάνωσης».

Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές που ξεχωρίζετε ως σήμερα και αποτελούν σημαντικό εφόδιο για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας σας;

«Αυτό που θεωρούμε επιτυχία είναι όταν ο κάθε παρευρισκόμενος μετά το πέρας των ομιλιών, και γενικότερα της συνολικής εμπειρίας του TEDxUniversityoftheAegean, έχει προβληματιστεί με τα ερωτήματα που του θέσαμε και συλλογίστηκε τις απαντήσεις που του δόθηκαν. Ουσιαστικά αυτός είναι ο σκοπός του TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η διάδοση των ιδεών και ο προβληματισμός».

 

Τι έχετε κερδίσει ως ομάδα μέσα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση και ποια είναι τα θέματα τα οποία επιθυμείτε να αναδείξετε μελλοντικά μέσα από αυτήν;

«Όπως ήδη γνωρίζετε, η διοργάνωση γίνεται αποκλειστικά από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτό που κερδίζουν όλα τα μέλη είναι το πνεύμα της ομαδικότητας, του εθελοντισμού και μια γεύση μικρότερης κλίμακας του πως είναι να συνυπάρχουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον με υποχρεώσεις και ευθύνες.

Όσον αφορά τα μελλοντικά μας θέματα, η ομάδα μας κάθε χρόνο έχει νέα μέλη και νέα δυναμική. Η αλλαγή είναι η πρόκληση που τίθεται κάθε χρόνο η ομάδα μας να αντιμετωπίσει για να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις του κοινού αλλά και των δικών μας προσδοκιών»>

 

Ετικέτες: