“Να γίνει μάθημα ζωής”
- Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:15
- / Eνημέρωση: 4 Δεκ. 2018 - 3:01
Την ευαισθητοποίηση και σαφή ενημέρωση των πολιτών της Ερμούπολης, σχετικά με τα θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, στόχευσε και πέτυχε η εκδήλωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.
Με τη χρήση βιωματικών εμπειριών, καθώς και με παρουσίαση, σχετικού οπτικού και έντυπου υλικού, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, αναφορικά με τα ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΕΦΙΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, το πρωί του Σαββάτου, στον πεζόδρομο των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.
Ενήλικες και παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εργαζόμενους του Κέντρου, καθώς και τα ίδια τα ΑμεΑ, τα οποία εκπροσωπήθηκαν και από τα μέλη των Συλλόγων ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα” και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης “Αρωγή”, ενώ με ειδικά βιωματικά “παιχνίδια”, μπήκαν για λίγα λεπτά στη θέση ενός ΑμεΑ, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της ομαλής περιήγησης στην πόλη, έστω και για λίγα μέτρα, που ένα άτομο με αναπηρία αντιμετωπίζει καθημερινά. Όσοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στη δράση, έλαβαν αναμνηστικό δώρο, που έχει κατασκευαστεί, από τους εξυπηρετούμενους στα εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης του Κέντρου.
Στο σημείο της εκδήλωσης βρέθηκε η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κ. Μαργαρίτα Μπουραντά, οι πρόεδροι και τα μέλη των Συλλόγων “Αρωγή” και “Δικαίωμα”, που πλαισίωναν την εκδήλωση, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Απόστολος Ρουσουνέλος, καθώς και πλήθος πολιτών και παιδιών, που έδειξαν πρόθυμοι να συμμετέχουν στη βιωματική αυτή εμπειρία και να ενημερωθούν για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία.
“Ευαισθητοποιημένη η κοινωνία”
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου ατόμων με προβλήματα όρασης “Αρωγή”, κ. Νίκο Βαρθαλίτη, ο Σύλλογος επανενεργοποιείται στον τομέα των δράσεων, ενώ επιχειρείται και συσπείρωση, όχι μόνο για παροχή στήριξης σε άτομα στη Σύρο, αλλά και για σε άτομα με προβλήματα όρασης σε όλες τις Κυκλάδες.
Με ένα νέο “σπίτι”, στο χώρο της π. Λέσχης “Ελλάς”, στην Ερμούπολη, ο Σύλλογος δηλώνει έτοιμος για ενδυνάμωση της παρουσίας του, με δράσεις, τόσο για το ευρύτερο κοινό, όσο και μέσα στα σχολεία, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και η στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή μας”.
Σχετικά με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του ΚΕΦΙΑΠ, ο κ. Βαρθαλίτης σημείωσε, πως “η σημερινή δράση γίνεται, προκειμένου το ευρύ κοινό, που έχει – αν όχι ολική – μερική άγνοια, για το πως μπορεί να βοηθήσει και να παρέχει καθοδήγηση, σε ένα άτομο με προβλήματα όρασης. Γίνεται ενημέρωση, ως προς την εξυπηρέτηση του ανθρώπου που δεν βλέπει, από έναν βλέποντα”. Συνηγορώντας σε αυτό και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Φωσκόλου Άννα Μαρία, σχολίασε, πως, δεδομένου, ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, όσον αφορά στη σωστή καθοδήγηση ενός ατόμου με προβλήματα όρασης, η αντιμετώπισή του, εκ μέρους του βλέποντα, μπορεί ενδεχομένως να είναι λάθος, προκαλώντας του σύγχυση ή πανικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεγάλοι και μικροί έμαθαν πώς να συνοδεύουν ένα άτομο με προβλήματα όρασης, καθώς και να χρησιμοποιούν το βοηθητικό μπαστούνι, με χρήση μάσκας ματιών.
Από πλευράς του Συλλόγου ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα”, η πρόεδρος, κ. Ζωγραφιά Δώγου, αφού μίλησε για την αγαστή συνεργασία του Συλλόγου και των μελών, με το ΚΕΦΙΑΠ και τους εργαζομένους του, σημείωσε, πως “θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, αν και θεωρώ ότι η τοπική κοινωνία είναι ήδη αρκετά ευαισθητοποιημένη, ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν σταματά ποτέ”, σχολιάζοντας, πως “αυτό πρέπει να γίνει μάθημα ζωής και μέσα στα σχολεία”.
Ενημέρωση για αποφυγή ανάλγητων συμπεριφορών
Μιλώντας για τη δράση του Κέντρου, η η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ και παιδοψυχίατρος, κ. Σοφία Μπαχαράκη, σημείωσε, πως “η δράση αυτή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, τη Δευτέρα, πραγματοποιείται με τη συνεργασία πολλών συλλογικοτήτων. Ως υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους οφελούμενους του Κέντρου, 'ενορχηστρώσαμε' αυτή την multimedia εκδήλωση. Κρίναμε, ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε μία δράση με ομιλίες. Αυτό που προτιμήσαμε, ήταν να έρθουμε κοντά με τον κόσμο και η δράση να γίνει βιωματική. Ο κύριος στόχος της δεν είναι απλά τα ΑμεΑ, αλλά η προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Για το λόγο αυτό, το ΚΕΦΙΑΠ έχει μεριμνήσει, ώστε να τελειώσει μέσα στο 2019 η χαρτογράφηση, με το Χάρτη Πόλης, όλων των χώρων, δημόσιων και ιδιωτικών, ανοιχτών και κλειστών, με βάση το ερωτηματολόγιο της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία)”.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους Συλλόγους, η κ. Μπαχαράκη επεσήμανε, πως “ήδη είχαμε συνεργασία με το σύλλογο ΑμεΑ “Δικαίωμα” και πλέον αρχίζουμε να χτίζουμε μία εποικοδομητική σχέση, με τον Σύλλογο “Αρωγή”. Θα θέλαμε, ως εκ τούτου, να επεκταθούμε και στα άλλα νησιά. Για παράδειγμα, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Αρωγή” είναι από την Τήνο και μάλιστα, ήρθε αποκλειστικά για αυτή τη δράση σήμερα εδώ”.
Όπως τόνισε, “λαμβάνουν χώρα πολλά βιωματικά παιχνίδια, που ενδιαφέρουν πολύ και τα παιδιά, όσον αφορά το πώς οδηγεί κανείς έναν μη βλέποντα, ή χρησιμοποιεί και ο ίδιος, με μάσκα, το λευκό μπαστούνι, το πώς χρησιμοποιεί κανείς τις ράμπες του πεζόδρομου – αν και μερικοί είχαν δυσανασχετήσει που μπήκαν, αλλά νομίζω τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει το πόσο πολύ χρειάζονται και για τους μη βλέποντες και για τους ηλικιωμένους, αλλά και για τα αναπηρικά αμαξίδια. Τα πάντα πρέπει να είναι βιωματικά. Πιστεύω, ότι και αυτά τα παιδιά, που σήμερα μαθαίνουν πώς να κυκλοφορούν με το αναπηρικό αμαξίδιο, με το λευκό μπαστούνι ή μαθαίνουν να γράφουν το όνομά τους με τη μέθοδο Μπράιγ, δεν θα γίνουν την επόμενη μέρα ο ενήλικας, που θα παρκάρει στη θέση ΑμεΑ και αυτή η συμπεριφορά θα του βγαίνει αυτόματα”.
Τέλος, η κ. Μπαχαράκη τόνισε “το πόσο χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και του Δήμου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και των καταστηματαρχών ενόψει και του νόμου του 2020, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει, να συμμετέχουν εγκαίρως στο Χάρτη Πόλης και να καταγράψουν τις ανάγκες τους. Εμείς δεν βάζουμε ποινές, ούτε είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ισότιμοι πολίτες με ίσα δικαιώματα
4 Δεκ. 2019 - 6:20 - Ακίνητα: Αναμονή για καλύτερες τιμές
27 Ιαν. 2025 - 8:55 - Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: "Πρεμιέρα" τον Φεβρουάριο
27 Ιαν. 2025 - 8:14 - Καιρός: Νεφώσεις με θερμοκρασία έως 19 βαθμούς
27 Ιαν. 2025 - 8:03 - Διάσωση θαλάσσιας χελώνας στη παραλία του Φοίνικα
25 Ιαν. 2025 - 18:13