Περισσότερες από 100 σακούλες γεμάτες τρόφιμα μοιράστηκαν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, μετά το τέλος του 24ου «Καλαθιού Αγάπης» των Προσκόπων Σύρου

Υποσχέθηκαν «να βοηθήσουν» και το έκαναν πράξη

Συγκινητική ήταν για μία ακόμη φορά η ανταπόκριση της Συριανής κοινωνίας στο κάλεσμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για την προσφορά τροφίμων με αποδέκτες οικογένειες και συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Το «Καλάθι Αγάπης» των Προσκόπων πραγματοποιήθηκε για 24η χρονιά από την Παραμονή των Χριστουγέννων έως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας την ευκαιρία σε πελάτες τριών τοπικών επιχειρήσεων να δείξουν την αλληλεγγύη και την αγάπη τους σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν όλα όσα χρειάζονται. Τα «καλάθια» συνόδευαν κάποιες ώρες της ημέρας, μέλη – μαθητές Γυμνασίου Λυκείου, τα οποία διένειμαν φυλλάδια στους επισκέπτες των καταστημάτων και τους περιέγραφαν το μέγεθος της χαράς που θα σκόρπιζαν σε πολλά χείλη, μέσω των προσφορών τους.

«Να βοηθώ» περιλαμβάνεται στην υπόσχεση που δίνουν τα μέλη του Σώματος και οι Πρόσκοποι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων το έκαναν πράξη μέσω μίας καθιερωμένης δράσης, η οποία αγκαλιάζεται θερμά κάθε χρόνο, την περίοδο των εορτών.

Διανομή των τροφίμων μέσω των τοπικών ενοριών και της Κάριτας

Πάνω από 100 σακούλες μοιράστηκαν σε οικογένειες του νησιού, με τη βοήθεια ιερέων τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, όσο και από την Καθολική Επισκοπή.

Ειδικότερα, οι Πρόσκοποι έδωσαν από 20 σακούλες με ψώνια στους Ιερούς Ναούς Κοιμήσεως, Ταξιαρχών, Αναστάσεως, Αγίου Γεωργίου, στην Κάριτας Σύρου και τρεις σακούλες σε πέντε οικογένειες, κατόπιν καταγεγραμμένων -από βαθμοφόρους του Σώματος- αναγκών. Σημειώνεται ότι δύο ακόμη κούτες, η μία με ζυμαρικά και η δεύτερη με λιχουδιές θα παραδοθούν στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

«Εμείς παραδίδουμε τα πράγματα στις ενορίες και οι εφημερίες γνωρίζουν σε ποιες οικογένειες θα διανεμηθούν», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής, χαρακτηρίζοντας τη φετινή δράση ως την πιο επιτυχημένη των τελευταίων ετών. «Φέτος, η οργάνωση ήταν λίγο καλύτερη, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ν. Αλυφαντής: «Η ζεστασιά που εισπράττουμε από τις οικογένειες είναι μοναδική»

Ο Κ. Αλυφαντής υπενθυμίζει ότι, πριν από δύο χρόνια, οι Πρόσκοποι είχαν επιχειρήσει να δώσουν μία νέα, διαφορετική μορφή στο «Καλάθι Αγάπης», συγκεντρώνοντας τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια σε σκηνές που είχαν στηθεί με τη βοήθεια του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, στην πλατεία Μιαούλη. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό δεν είχε αποφέρει τους επιθυμητούς «καρπούς». «Ήταν δύσκολο για εμάς, καθώς έπρεπε κάποιος να μένει τη νύχτα και να φυλάει τις σκηνές. Κουραζόμαστε χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό το «Καλάθι Αγάπης» επέστρεψε την επόμενη χρονιά, όπως ακριβώς το γνώριζε ο κόσμος. Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν πέρυσι, διανεμήθηκαν στη Στέγη. Αυτή τη χρονιά, εκτός από τα τοποθετημένα καλάθια στα σούπερ μάρκετ, υπήρχε και φυσική παρουσία η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συλλογή μεγαλύτερου αριθμού τροφίμων. «Αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο, στον οποίο παραδίδουμε εμείς οι ίδιοι τα πράγματα, είναι μοναδικό και πλημμυρίζει τις καρδιές μας χαρά, συγκίνηση αλλά και θέληση να συνεχίσουμε να προσφέρουμε», εξηγεί ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός ότι, κατά διαστήματα πραγματοποιούνται αντίστοιχες δράσεις και από άλλους φορείς του νησιού, οι Πρόσκοποι Σύρου είναι διατεθειμένη να συνεχίσουν το «Καλάθι Αγάπης» τους τις ημέρες των εορτών, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τη συνεργασία τους με συλλόγους οι οποίοι θα απευθυνθούν σε εκείνους. «Δεν διεκδικούμε τα πρωτεία, γι’ αυτό είμαστε πολύ θετικοί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όποιον μας το ζητήσει. Εφόσον, όμως έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και την εμπειρία, εμείς θα συνεχίσουμε έτσι κι αλλιώς να διοργανώνουμε το δικό μας «Καλάθι».

Καταλήγοντας, ο κ. Αλυφαντής αποκαλύπτει ότι μία από τις σκέψεις των προσκόπων είναι η υλοποίηση ανάλογων δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Σχέδιο το οποίο ενδέχεται να τεθεί προς εφαρμογή την επόμενη σεζόν.