“Γινόμαστε μέρος της λύσης”
- Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2019 - 06:15
Ο πρώτος χώρος ανακύκλωσης και επεξεργασίας του πλαστικού εξοπλισμού από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα προετοιμάζει τη λειτουργία του, μέσω του προγράμματος BlueCycle, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Το BlueCycle είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής oικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, του οποίου στόχος είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία και η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.
Όραμα των εταίρων του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου «κύκλου» για τα πλαστικά είδη που χρησιμοποιούνται στην αλιεία και τη ναυτιλία, με έμφαση στην έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα, προκειμένου να προχωρήσουν βιώσιμες λύσεις για το πρόβλημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων. “Ακολουθούμε σύγχρονες πρακτικές και λειτουργούμε με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Βλέπουμε τις δυνατότητες πέρα από το υλικό”, σημειώνεται από τους υπεύθυνους του προγράμματος.
“Η λύση βρίσκεται στις συνέργειες”
Η ιστορία του BlueCycle ξεκινά το 2017, με το Second Nature, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό δίδυμο The New Raw. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών που βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, το Ίδρυμα ανέλαβε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Second Nature το οποίο υλοποιήθηκε από την υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφίστρια Δάφνη Ματζιαράκη.
Με αφετηρία την ταινία, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, το οποίο θα αξιοποιεί τα πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.
“Επειδή η λύση βρίσκεται στις συνέργειες, μοιραστήκαμε την ιδέα μας και με ανθρώπους και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε κομβικούς τομείς, κρίκους στην αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικού εξοπλισμού, στην έρευνα, την προστασία του περιβάλλοντος. Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα καινοτόμο πρόγραμμα και γινόμαστε μέρος της λύσης”, σημειώνεται από τους υπεύθυνους.
Το πρόγραμμα BlueCycle λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και στηρίζεται σε πολύτιμους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων η Aegean Rebreath, το ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ), το iSea κ.α.
Πρότυπο κέντρο που δίνει “χώρο” στη δημιουργία και την έρευνα
Ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα για την επεξεργασία και ανακύκλωση του πλαστικού εξοπλισμού από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, τη δημιουργία και την έρευνα.
Στο BlueCycle Lab θα γίνεται:
-
Επεξεργασία των πλαστικών της αλιευτικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας, μέσω πιστοποιημένης διαδικασίας
-
Έρευνα για τη βιωσιμότητα των υλικών και για νέες χρήσεις του
-
Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών ή/και καλλιτεχνικών έργων
-
Ποιοτικός έλεγχος του παραγώμενου υλικού (πέλλετ, νήμα για τρισδιάστατο εκτυπωτή).
Ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε ερευνητές, σχεδιαστές, κατασκευαστές και καλλιτέχνες, για να εργαστούν και να πειραματιστούν με τη διαδικασία και τις ιδέες τους για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού.
Το υλικό που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα BlueCycle προέρχεται από θαλάσσιους και παράκτιους καθαρισμούς που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενοι φορείς, από τους σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της Aegean Rebreath σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, καθώς και από το δίκτυο των συνεργαζόμενων κατασκευαστών/προμηθευτών/καταναλωτών αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Η «Άμα» στο κυνήγι των «διχτυών-φαντασμάτων»
Το νέο απόκτημα του προγράμματος BlueCycle είναι η «Άμα», το υποβρύχιο drone που θα βοηθήσει την Aegean Rebreath στον εντοπισμό των εγκαταλελειμμένων διχτυών στο βυθό των ελληνικών θαλασσών. Με το όνομα των φημισμένων γυναικών της Ιαπωνίας, οι οποίες βουτούν για να αλιεύσουν μαργαριτάρια, η Άμα διαθέτει και τη δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης της εικόνας από τον βυθό (live streaming).
Τα δίχτυα, πολύτιμο εργαλείο των αλιέων, είναι κατασκευασμένα από διάφορα είδη πλαστικού. Συχνά εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα στη θάλασσα. Είναι τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα», μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα παγκοσμίως.
Επισημαίνεται μάλιστα, ότι συμβολή των αλιέων στο BlueCycle μέσα από τη συνεργασία τους σε παράκτιους και θαλάσσιους καθαρισμούς, αλλά και μέσω του συστήματος συλλογής θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.
Ένας επιπλέον στόχος του προγράμματος είναι και ο ναυτιλιακός εξοπλισμός. Οι κάβοι, τα σχοινιά ειδικών προδιαγραφών, χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία για την πρόσδεση των πλοίων στα λιμάνια. Πρόκειται για σχοινιά κατασκευασμένα από διαφορετικά είδη πλαστικού σε διάφορους συνδυασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος χρόνος ζωής τους και η αντοχή που χρειάζεται για την απαιτητική δραστηριότητα.
Το BlueCycle ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός συστήματος επιστροφής των χρησιμοποιημένων κάβων και την επαναχρησιμοποίησή τους σε διαδικασίες που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Το 2022 μας βρίσκει αποφασισμένους και δυνατούς»
10 Ιαν. 2022 - 6:13 - Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συλλογή δεδομένων
18 Οκτ. 2021 - 6:15 - Trust the Change
29 Ιαν. 2021 - 6:16 - Απαραίτητη η ολιστική αποτύπωση του προβλήματος
13 Μαΐου. 2020 - 6:18 - «Κόλπος γεμάτος πλαστικά “κοράλλια”»
2 Αυγ. 2019 - 6:19