Στα «αποκαΐδια» της φωτιάς του Μέγα Γιαλού

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, στον Μέγα Γιαλό της Σύρου, αποτέλεσε για κάποιους «χρυσή» ευκαιρία αυτοπροβολής.

Μία φωτιά που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, καθώς η αμεσότητα και ο συντονισμός της Πυροσβεστικής δύναμης της Σύρου, συνεπικουρούμενη από όσους έσπευσαν να συνδράμουν, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Όμως ακόμα και η εκδήλωση τέτοιων δύσκολων καταστάσεων, δεν περιορίζει στο ελάχιστο τις ανέξοδες και υπερφίαλες δηλώσεις όσων είτε επιθυμούν να λάβουν εύσημα για ενέργειες που δεν έκαναν είτε ακόμα με ευκολία οδηγούν σε ανεπίτρεπτες στοχοποιήσεις και σε εξαγωγή επικίνδυνων συμπερασμάτων.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί τη διατύπωση διευκρινίσεων, οι οποίες δόθηκαν από τα πλέον αρμόδια χείλη, όπως του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Σπυρίδωνα Πέτρου.

Ο κύριος Πέτρου, επιδεικνύοντας την ανάλογη παρρησία, θέλησε να θέσει τα όρια που αφορούν αρμοδιότητες τόσο σε σχέση με το συμβάν όσο και γενικότερα, αναφερόμενος στο μερίδιο ευθύνης που αναλογεί σε όσους ασκούν διοίκηση και κατέχουν ανάλογες θέσεις, χωρίς όμως να καλύπτουν επαρκώς τις σχετικές με το θέμα υποχρεώσεις των οργάνων που υπηρετούν.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση, λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ότι με πρωτοβουλία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ως προϊστάμενου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, υπήρξε αίτημα για την παροχή συνδρομής εναέριων μέσων κατάσβεσης.

Αυτό, καθώς είδε το φως της δημοσιότητας από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης του νησιού, λόγω της προαναφερόμενης ενημέρωσης, έρχεται ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου να το διαψεύσει κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας ότι την πλήρη αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη για τον συντονισμό και την εν γένει επιχειρησιακή δράση στην κατάσβεση έχει ο επικεφαλής των δυνάμεων, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να δώσει τις ανάλογες εντολές. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δέχεται το αίτημα αποκλειστικά από τον επικεφαλής, ο οποίος ήταν και αυτός που ζήτησε τη συνδρομή των εναέριων μέσων, καθώς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, για τον επιτόπιο επιχειρησιακό συντονισμό, έως και για πολλές ώρες μετά την κατάσβεση, στο σημείο που επιχειρούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο κ. Πέτρου δεν περιορίστηκε στην ανωτέρω επισήμανση, αλλά εστίασε και στις ευθύνες που βαρύνουν τόσο το Δήμο όσο και την Περιφέρεια για την αποψίλωση συγκεκριμένων χώρων, στο πλαίσιο της προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο, ως συμβατική τους υποχρέωση, στην οποία όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς, καθώς είναι εμφανής η απουσία μέριμνας καθαρισμού και αποψίλωσης. Εκκλήσεις ως προς αυτό έγιναν από πλευράς του στις συναντήσεις και τις συσκέψεις που προηγήθηκαν, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πέραν αυτών, ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησε το γεγονός της ευκολίας των σχολίων με τα οποία υπήρξε στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων για την πρόκληση της φωτιάς, καθώς σκιαγραφήθηκαν δήθεν κατασκηνωτές, με οικολογικές ευαισθησίες, πράγμα πέρα για πέρα αναληθές.

Στην περιοχή της Δεντράρας, όπου υπήρξε η αρχική εστία φωτιάς, μπορεί να έχει επικρατήσει η άποψη ότι υπάρχει κατασκήνωση, όμως πρόκειται για ένα ιδιωτικό ακίνητο το οποίο, από το 2016 και μετά δεν λειτουργεί ως κατασκηνωτικός χώρος. Ο χώρος υπάρχει η πρόθεση από τους ιδιοκτήτες του, όπως οι ίδιοι μας ενημέρωσαν, να επαναλειτουργήσει ως κατασκήνωση όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης του. Αντιθέτως, από πλευράς τους έγινα όλες οι ενέργειες που επιβάλλονταν, με την απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στον χώρο, ενώ διευκολύνθηκε το έργο της Πυροσβεστικής με την πρόσβαση της στις διαθέσιμες δεξαμενές νερού.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε σχετικά και στην Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε από κολώνα της ΔΕΗ, την οποία είδε να αναφλέγεται μπροστά του και ειδοποίησε άμεσα την Υπηρεσία, με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, την ώρα που οι λοιπές δυνάμεις επιχειρούσαν στο μέτωπο της φωτιάς, να επιλαμβάνεται, να καταγράφει και να φωτογραφίζει επιτόπου, διερευνώντας το γεγονός, προκειμένου να συντάξει και το τελικό πόρισμα.

Όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία συνθέτουν την πραγματική εικόνα των γεγονότων, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίστηκαν και αποσαφηνίστηκαν μία ημέρα μετά το συμβάν, λόγω των όσων, υπερφίαλα και επικίνδυνα, υποστηρίχθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.