Διατήρηση της Κυκλαδίτικης χλωρίδας
- Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2019 - 06:17
Τη σημαντική δουλειά, που γίνεται μέσα από τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό του βοτανικού κήπου, μέσα στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, αναδεικνύει με τη δημιουργία βίντεο ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων.
Με ένα άκρως κατατοπιστικό, όσον αφορά στη δράση, βίντεο στην αγγλική γλώσσα, αλλά και με ελληνικούς υπότιτλους, το Cyclades Preservation Fund, σε συνεργασία με το Πάρκο Πάρου, αναδεικνύει τη δράση, την οποία έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν σε συνεργασία οι δύο φορείς, δημιουργίας βοτανικού κήπου, μέσα στο πάρκο της χερσονήσου του Άϊ- Γιάννη Δέτη.
Περιβαλλοντικές δράσεις με συμμετοχή και στήριξη
Από την ίδρυση του Πάρκου γίνεται συστηματική προσπάθεια για την αποκατάσταση της φύσης της χερσονήσου, μετά από δεκαετίες εντατικής βόσκησης, κυνηγιού, εγκατάλειψης και πρόχειρων διανοίξεων από τους βοσκούς και τους κυνηγούς. Το 2012 θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση του κυνηγιού και της βόσκησης, καθώς και της διέλευσης οχημάτων στην ενδοχώρα της χερσονήσου, ενώ απο το 2009 γίνονται φυτεύσεις για την αποκατάσταση της άλλοτε πλούσιας βλάστησης.
Οι δράσεις φυσιολατρίας και οικολογίας που οργανώνονται από το Πάρκο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, έχουν μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών και την στήριξη σημαντικού αριθμού εθελοντών.
Στο Πάρκο Πάρου ξεκίνησε το 2018 η πιλοτική κατασκευή μικρών και χαμηλών φραγμάτων αποκλειστικά με φυσικά υλικά, με στόχο την μέγιστη δυνατή απορρόφησή του βρόχινου νερού και την αποτροπή της εδαφικής διάβρωσης από την μεταφορά φερτών υλών. Η επιτυχία αυτής της δράσης που υλοποίησε το Σωματείο ‘Οι Φίλοι του Πάρκου’ με την οικονομική στήριξη της Δημοτικής Α.Ε. και την επιστημονική καθοδήγηση της Έλενας Συμεωνίδου, επιτρέπει πλέον να εφαρμοστούν αυτές τις ήπιες και χαμηλού κόστους τεχνικές ενάντια στην ερημοποίηση, σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Για το 2019, έχοντας ως σύμμαχο το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων (Cycladic Preservation Fund), που ιδρύθηκε το 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων, ξεκίνησε και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Πάρκο, με τη φιλοδοξία να συγκεντρωθεί σταδιακά μεγάλος αριθμός αυτοφυών φυτών της Πάρου, όσων υπάρχουν σε αφθονία αλλά και όσων συναντώνται σπανιότερα. Στόχος είναι, οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επισκέπτες της Πάρου, να μπορούν να περιηγηθούν στον κήπο για να πάρουν μία γεύση της πλούσιας χλωρίδας του νησιού καθώς και πληροφορίες για την παρουσία και χρήση των φυτών στις Κυκλάδες μέσα στους αιώνες.
«Το πάρκο να γίνει χώρος συνεργασίας για το βιώσιμο τουρισμό»
«Απλωμένο σε 800 στρέμματα, το Πάρκο Πάρου είναι ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό υπόδειγμα για βιώσιμο τουρισμό στο νησί της Πάρου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αντίληψη στα νησιά των Κυκλάδων», σημειώνεται στην εισαγωγή του ενημερωτικού βίντεο του Φορέα.
Στο βίντεο υπάρχουν επίσης και δηλώσεις της υπεύθυνης για την Περιβαλλοντική Διαχείριση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, κ. Έλενας Συμεωνίδου, η οποία σημειώνει, πως «είναι σημαντικό να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε όλο το νησί, αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερο στο Πάρκο Πάρου, είναι ότι πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη έκταση, για την κλίμακα του νησιού, όπου απαγορεύεται η οικοδόμηση, απαγορεύεται το κυνήγι, δεν γίνεται πλέον βόσκηση, δεν γίνονται πλέον καλλιέργειες, οπότε το οικοσύστημα έχει μία ευκαιρία να αναβιώσει».
Παράλληλα, η κ. Συμεωνίδου αναφέρει, ότι «το Πάρκο είναι ένα σημαντικό μέρος, γιατί ενώνει τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που θέλουν να προστατεύσουν αυτή τη χερσόνησο και να την κρατήσουν όσο πιο ανέπαφη γίνεται».
Το Πάρκο Πάρου φτιάχνει ένα νέο βοτανικό κήπο, για να συλλέξει και να διατηρήσει τα αυτοφυή φυτά. «Το όραμά μας για το βοτανικό κήπο, είναι να δημιουργήσουμε έναν κόμβο στις Κυκλάδες, όπου οι άνθρωποι να μπορούν να συζητήσουν για την κυκλαδίτικη χλωρίδα, όπως αυτή ήταν στο παρελθόν», υποστηρίζει η κ. Συμεωνίδου, ενώ συνεχίζει, λέγοντας, πως «θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε όσα περισσότερα αυτοφυή φυτά μπορούμε. Ξεκινήσαμε με τα πιο διαδεδομένα, όλα αυτά τα βότανα που είναι γνωστά και επίσης αρκετά χρήσιμα, όπως και φυτά που είναι “φάρμακα”».
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της περιβαλλοντικής διαχείρισης του Πάρκου, πρόκειται δηλαδή για «το πρώτο βήμα, ώστε να προσπαθήσουμε να τα συγκεντρώσουμε όλα σε ένα μέρος, και μετά να αρχίσουμε να μιλάμε για το πόσο σημαντικά είναι». Μάλιστα τονίζει, πως «υπάρχουν πολλά φυτά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, οπότε θα θέλαμε να μαζέψουμε όσα περισσότερα από αυτά γίνεται».
Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, «σχεδιάσαμε αυτό το βοτανικό πάρκο, σε μία προσπάθεια να τραβήξουμε την προσοχή, σχετικά με όλα αυτά τα αυτοφυή φυτά και ενδημικά φυτά των Κυκλάδων γενικά, που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας, της οικοδόμησης, της ανάπτυξης και επίσης της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε ήδη δει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νησί και όταν έχεις ένα κλειστό οικοσύστημα και μία κλειστή κοινωνία, είναι αρκετά εύκολο να παρατηρήσεις τις επιπτώσεις». Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζει, «είναι αρκετά σημαντικό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοφυή φυτά και να τα δείξουμε στο ευρύ κοινό».
«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε στο Πάρκο, είναι να γίνει ένας χώρος συνεργασίας και σύμπραξης, στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού, όπου ο κόσμος χαλαρώνει και απολαμβάνει τη φύση. Ναι, αυτό μπορεί να το κάνει κανείς σε κάθε παραλία, αλλά αυτό το σκηνικό εδώ και οι υποδομές που έχουμε, προσφέρουν πολλά περισσότερα. Θα θέλαμε να δώσουμε το παράδειγμά μας και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, για το πώς θα μπορούσε να είναι», συμπληρώνει η κ. Συμεωνίδου.
Αφού γίνεται εκτενής αναφορά και στο σύστημα των χαμηλών φραγμάτων με φυσικά υλικά, για την απορρόφησή του βρόχινου νερού και την αποτροπή της εδαφικής διάβρωσης, το βίντεο καταλήγει, πως με την προσθήκη του νέου βοτανικού κήπου, οι εργαζόμενοι του Πάρκου θα εκπαιδεύουν τους επισκέπτες για την ποικιλία των ενδημικών φυτών σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα δε με την υπεύθυνη, το Πάρκο θα επισκέπτονται μικρά παιδιά με τα σχολεία τους, «και θα τους δείχνουμε αυτά που έχουμε κάνει, αλλά και τι υπάρχει εδώ και γιατί είναι σημαντικό να τα προστατεύσουμε. Στόχος μας είναι να φέρουμε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και να εκτιμήσουν τον φυσικό πλούτο του νησιού. Αν δεν ξέρεις τη φύση, αν δε μένεις μέσα στη φύση, δεν μπορείς να την εκτιμήσεις και άρα δεν μπορείς να την προστατεύσεις».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Άρρηκτο κομμάτι της ζωής της Πάρου»
9 Ιαν. 2020 - 6:16 - Εκδηλώσεις στο «Στενό των Χριστουγέννων» της Σίφνου
23 Δεκ. 2024 - 14:54 - Ντε Γκρες: "Είμαστε συγκινημένοι για την ιθαγένεια - Γιατί επιλέξαμε αυτό το επώνυμο"
23 Δεκ. 2024 - 14:24 - Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης για τη λαχειοφόρο αγορά
23 Δεκ. 2024 - 13:19 - Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Στήριξης Μυκόνου "Δύναμη Ψυχής": "Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς"
23 Δεκ. 2024 - 11:14