Πλούσιο έργο που συνεχίζεται
- Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:12
Η ομάδα του προγράμματος LIFE Andros Park ενημερώνει για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα κατά το δεύτερο έτος υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος.
το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην επέκταση των δράσεων διατήρησης από την περιοχή της ΖΕΠ της Άνδρου και τα είδη πτηνών στο σύνολο του δικτύου Natura 2000 της Άνδρου, το οποίο εκτός από τη ΖΕΠ περιλαμβάνει επίσης μια Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ), καθώς και τα είδη προτεραιότητας, όπως είναι η Μεσογειακή Φώκια, και τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας αλλουβιακού δάσους με Alnus glutinosa και Fraxinus excelsior του δικτύου.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις.
Αποκατάσταση δασών σκλήρθων
Οι φυτεύσεις για την αποκατάσταση των δασών σκλήθρων στις περιοχές Βόρη και Λεύκα ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τη φύτευση 3.000 δενδρυλίων περίπου.
Τα παρόχθια δάση σκλήθρων της Άνδρου έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια και τμήματά τους έχουν καταστραφεί. Με στόχο την αποκατάστασή τους, στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος (2017-18) συλλογή σπερμάτων από δένδρα του νησιού, σπορά και ανάπτυξη δενδρυλίων στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταγκατάσταση σε φυτώριο του Κτήματος Αγαδάκη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης (2018-19) πριν γίνει μεταφύτευσή τους σε επιλεγμένες θέσεις στη Βόρη και στα Λεύκα. Προηγουμένως (2018), πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις, καθώς και συνάντηση με κατοίκους στην περιοχή της Βόρης και καθορίστηκαν οι θέσεις φύτευσης.
Το προσεχές διάστημα (2019-20) θα συνεχιστεί η φύτευση με στόχο την εγκατάσταση 8.000 δενδρυλίων στις προαναφερθείσες περιοχές, τα οποία βρίσκονται πλέον στο Κτήμα Αγαδάκη (Αποίκια) της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους, για να αναπτυχθούν επαρκώς.
Επιπλεόν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κατοίκους και ιδιοκτήτες γης στην περιοχή της Βόρης, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα παραποτάμια-αλλουβιακά δάση σκλήθρων που απαντώνται στη Βόρη και στα Λεύκα, σε συνέχεια της αρχικής ενημερωτικής συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στην Άρνη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τα δάση σκλήθρου της Άνδρου που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, το έργο LIFE Andros Park και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.
Τη γενική εισαγωγή για τις περιοχές Natura 2000 της Άνδρου, που καλύπτουν σχεδόν το μισό νησί, καταδεικνύοντας την αξία του νησιού για την προστασία της βιοποικιλότητας σε τοπικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τα έργα LIFE που υλοποιούνται στο νησί και τη σύνδεση μεταξύ τους, ακολούθησε μια «ξενάγηση» στα δάση της Άνδρου και ειδικά τα δάση σκλήθρου.
Αλιευτικός τουρισμός
Πραγματοποιήθηκαν δύο τεχνικές συναντήσεις στο Κόρθι και στη Μεσσαριά Άνδρου. Οι συναντήσεις εστίασαν στην ενημέρωση και στη συζήτηση με ενδιαφερόμενα μέρη από τους τομείς της αλιείας, του τουρισμού και της εστίασης, για θέματα που αφορούν τον αλιευτικό τουρισμό και την ανάπτυξη σήματος ποιότητας για τα τοπικά προϊόντα με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθησή τους. Στις συναντήσεις συμμετείχε ειδικός προσκεκλημένος παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες, ενώ εκπρόσωποι αλιέων εξέφρασαν τις απόψεις τους.
Συνεργασία με τον ΦΔΠΠΚ
Εκπρόσωποι του έργου LIFE Andros Park συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων με φορείς στις 2 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Η συνάντηση αποτέλεσε μια από τις πρώτες κινήσεις του Φορέα Διαχείρισης, αναδεικνύοντας την πρόθεσή του για συνεργασία με φορείς που ήδη εμπλέκονται στην προστασία και διατήρηση των περιοχών Natura 2000 των Κυκλάδων.
Προετοιμασία βοτανικού κήπου
Ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών αντιπροσωπευτικών της τοπικής χλωρίδας συλλέχθηκαν από διάφορες περιοχές της Άνδρου κατά τις περιόδους 23-25/11/2018 και 7-8/12/2018, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και σπάνια ή απειλούμενα είδη. Το σχετικό βιολογικό υλικό μεταφέρθηκε και αναπτύσσεται προσωρινά στο φυτώριο του Κτήματος Αγαδάκη πριν τη φύτευση του στις οριστικές θέσεις του Βοτανικού Κήπου.
Εκπαιδευτικές δράσεις
Επίσης ραγματοποιήθηκαν εργαστήρια κατασκευής μάσκας σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανδρίων στη Χώρα και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου στο Γαύριο. Συνολικά συμμετείχαν 60 παιδιά, που έμαθαν για τα θαλάσσια είδη για τα οποία το έργο υλοποιεί δράσεις στην Άνδρο. Μεταμορφώθηκαν σε Αιγαιόγλαρους, Θαλασσοκόρακες και Μεσογειακές Φώκιες, μιμήθηκαν τις φωνές τους και ζωγράφισαν τις νησίδες τους όπως θα τις ήθελαν να είναι.
Για τις ανάγκες των εργαστηρίων αξιοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της MOm για τη Μεσογειακή φώκια, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τα θαλασσοπούλια, αλλά και του έργου LIFE SIMARINE-NATURA.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Διάσωση και Περίθαλψη της Μεσογειακής Φώκιας
11 Μαΐου. 2021 - 10:41 - Μανιταροεξόρμηση στην Άρνη
20 Νοε. 2019 - 13:33 - Ημερίδα για τα δάση σκλήθρου της Άνδρου
21 Ιουν. 2019 - 14:01 - Life Andros Park: Καθαρισμός στην παραλία Παραπόρτι
19 Μαρ. 2019 - 13:05 - ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
23 Δεκ. 2024 - 20:03