«Η κόλλα που μας ενώνει είναι ο εθελοντισμός»
- Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:13
Στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών που θα προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος ως βασικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης στοχεύει η συνεργασία Προσκόπων – WWF, που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο για την υλοποίηση κοινών πρακτικών.
Οι περιβαλλοντικές δράσεις των δύο εθελοντικών οργανώσεων, που θα προσπαθήσουν να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο της νέας γενιάς για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, θα φέρουν ένα νέο σήμα με τίτλο «Panda Badge».
Το σήμα αυτό αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των 50.000.000 Προσκόπων παγκοσμίως γύρω από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και στην ενθάρρυνσή τους για υλοποίηση ακόμα περισσότερων δράσεων και πρωτοβουλιών σχετικών με την προστασία της φύσης.
Το «Panda Badge» αποτελεί μέρος του ανανεωμένου προγράμματος για το περιβάλλον που εφαρμόζει η Παγκόσμια Προσκοπική Οργάνωση και κατ’ επέκταση το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), με την ονομασία Earth Tribe Alliance, το οποίο ενημερώνει και εκπαιδεύει τους νέους σε θέματα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Επικεντρώνεται σε θέματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η βιώσιμη κατανάλωση, βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχουν οι καταναλωτικές τους συνήθειες στο περιβάλλον και πώς να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές.
Το ένα χέρι νίβει το άλλο
«Η από κοινού με το WWF δημιουργία του Panda Badge, έρχεται να δημιουργήσει μία ισχυρή συμμαχία σε περιβαλλοντικά θέματα και να ενημερώσει την κοινωνία ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία της βιοποικιλότητας» δήλωσε ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με το WWF Ελλάς για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών, της συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και των διατροφικών συμπεριφορών των Προσκοπικών Τμημάτων την περίοδο των κατασκηνώσεων, καθώς και την καταγραφή της κατάστασης των παραλιών και των ακτών όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ή κατασκηνώσεις.
Ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς, τόνισε: «Το μέλλον του πλανήτη μας ανήκει, χωρίς καμία αμφιβολία, στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους που θα κληθούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά».
Οι Πρόσκοποι και το WWF είναι βασικοί εταίροι στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης από το 1973, ενώ πιο πρόσφατα έχουν αναπτύξει συνεργασία σε πρωτοβουλίες κινητοποίησης όπως η «Ώρα της Γης» και οι «Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» που συμβάλλουν στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε. Μαζί με το WWF, οι δραστηριότητες των Προσκόπων για την απόκτηση του “Badge Panda” θα συμβάλλουν στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2 – Μηδενική Πείνα, 11 - Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, 12 - Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και 15 – Ζωή στη Στεριά.
Ισχυροί δεσμοί μεταξύ των Προσκόπων Σύρου και του WWF Ελλάς
Την επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο φορέων μέσω της δημιουργίας του «Panda Badge» χαιρέτισε και η Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων, η οποία διατηρεί επί σειρά ετών ισχυρούς δεσμούς με την Ομάδα Πεδίου της WWF Ελλάς στη Σύρο. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2019, οι δύο φορείς υλοποίησαν από κοινού διήμερες δράσεις στη Γυάρο με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τη Συριανή κοινωνία σχετικά με τη μοναδική βιοποικιλότητα και τη μεγάλη ιστορία του νησιού. Επιπλέον, το 4ο Σύστημα Προσκόπων είχε την ευκαιρία, κατά το παρελθόν, να πάρει μέρος στη δράση «GreenSpaces» που αφορούσε στην καταγραφή των χώρων πρασίνου στο αστικό περιβάλλον μέσω μιας εφαρμογής. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, τα Λυκόπουλα «υιοθέτησαν» κάποια σημεία της Ερμούπολης (Πλατεία Μιαούλη, αλσάκι πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Πλατεία Τσιροπινά κ.α.) τα οποία χαρτογράφησαν και καθάρισαν.
«Η Εφορεία Περιβάλλοντος της Γενικής Εφορείας των Προσκόπων συνεργάζεται με το WWF. Το νέο σήμα ουσιαστικά αποτελεί την «ομπρέλα» όλων αυτών των επιμέρους συνεργασιών, που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση κοινών δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ένας θεσμός αναγνωρίζει τον άλλον και αντίστροφα, γιατί η «κόλλα» που μας ενώνει είναι ο εθελοντισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προστατευόμενη περιοχή και εικονική περιήγηση
27 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Νέα Υπουργική Απόφαση ενισχύει το καθεστώς προστασίας της Γυάρου
16 Μαΐου. 2022 - 15:48 - Οι παραλίες «υιοθετήθηκαν», η πλαστική ρύπανση επιμένει
28 Απρ. 2022 - 6:16 - Τουρισμός και προστασία μπορούν να συνυπάρξουν
1 Νοε. 2021 - 6:17 - «Χρειάζονται νέα μυαλά»
9 Σεπ. 2021 - 6:17