Ξενικά είδη... gourmet
- Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:17
Ενημερωτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών των Κυκλάδων σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών πραγματοποιήθηκαν στην Σαντορίνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει».
Την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση σωστού και ασφαλούς χειρισμού του δηλητηριώδους λεονταρόψαρου, αλλά και των απαραίτητων χειρισμών σε περίπτωση ατυχήματος. Παράλληλα παρουσίαση πραγματοποίησαν και μέλη της Θηραϊκής Θάλασσας για τις προτάσεις και τις κινήσεις του συλλόγου για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνης.
Την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου ακολούθησε γαστρονομική εκδήλωση στο Aegagros Caldera Houses όπου οι διακεκριμένοι σεφ Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Πολυχρόνης Δαμαλάς ετοίμασαν για το κοινό δικές τους συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.
Οι εκδηλώσεις ήταν ανοιχτές στο κοινό και διοργανώθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με τη Θηραϊκή Θάλασσα, με την υποστήριξη της ομάδας Dive in action και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.
Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Φάτο πριν τα φάει» που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων/ Cyclades Preservation Fund έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών των Κυκλάδων για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στην περιοχή, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.
Αλίευση και κατανάλωση ως μέσο πρόληψης της επέκτασης
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της iSea, κ. Νίκος Δούμπας, ανέφερε, ότι «το πρόγραμμα ενημέρωσης για τα ξενικά είδη, ξεκίνησε από μία ιδέα που είχαμε με το Cyclades Preservation Fund, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών των Κυκλάδων, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ξενικών ειδών, αλλά και την προώθηση της κατανάλωσης, όσων εξ αυτών είναι βρώσιμα, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσής τους στις θάλασσές μας».
Σύμφωνα με τον κ. Δούμπα, το διήμερο εκδηλώσεων είχε ως στόχο την ενημέρωση «τόσο των αλιέων, όσο και των ιδιοκτητών και υπευθύνων εστιατορίων και τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να έρθουν να δοκιμάσουν την τροφική και γευστική αξία των ξενικών αυτών ειδών και πιο συγκεκριμένα του λιονταρόψαρου και του γερμανού, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι, ότι όντως είναι γευστικά και έχουν γαστρονομική αξία, προκειμένου αφενός να αρχίσει η αλίευσή τους και αφετέρου να προωθηθεί η παροχή τους από τα καταστήματα εστίασης».
Μάλιστα σημείωσε, πως «τουλάχιστον ο γερμανός υπάρχει αρκετά χρόνια στο Αιγαίο και οι αλιείς το γνωρίζουν, ωστόσο δεν έχει εμπορική αξία στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, όπου θεωρείται εκλεκτό ψάρι. Επίσης και για τα νέα είδη, όπως το λεοντόψαρο, από τη μία πλευρά ενημερώνουμε για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις και από την άλλη δίνουμε πληροφορίες, σχετικά με τις περιόδους αλίευσής του, τους τρόπους διαχείρισής του και τη γαστρονομική του αξία».
Ταυτόχρονα, ο κ. Δούμπας τόνισε, πως το διήμερο αυτό εκδηλώσεων σήμανε την απαρχή των δράσεων για τις Κυκλάδες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η iSea σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund θα διανείμει ενημερωτικές αφίσες σε Λιμεναρχεία των Κυκλάδων, τα οποία με τη σειρά τους θα τις αναρτήσουν και θα τις αναδιανείμουν σε ενδιαφερόμενους φορείς, όπως επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς αλιευτικούς συλλόγους, καταδυτικά κέντρα, και συλλόγους καταστημάτων εστίασης, ώστε οι πολίτες και επιχειρηματίες να γνωρίζουν ποια ξενικά είδη είναι κατάλληλα για αλίευση και βρώση, καθώς και όλες τις σχετικές με αυτά πληροφορίες.
Πρόβλεψη για αύξηση των ξενικών ειδών στις Κυκλάδες
Ο κ. Δούμπας τόνισε, πως οι μετακινήσεις θαλάσσιων ειδών δεν είναι νέο φαινόμενο, καθώς υπήρχαν φαινόμενα ήδη από τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο, «από τη στιγμή που έγινε η διαπλάτυνση της διώρυγας αυτής, οι μετακινήσεις ειδών διευκολύνθηκαν και κατά συνέπεια αυξήθηκαν. Παράλληλα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας τα ξενικά αυτά είδη μπορούν να επιβιώσουν στη Μεσόγειο, ενώ παλαιότερα ενώ μπορούσαν να μετακινηθούν, δεν μπορούσαν να επιβιώσουν».
Συνεχίζονας υποστήριξε, πως «η εξάπλωση των ειδών αυτών είναι και ανάλογη της περιοχής. Οι Κυκλάδες δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τον τοξικό λαγοκέφαλο, σε αντίθεση με την Κρήτη, τη Ρόδο ή την Κύπρο. Ωστόσο αναμένεται η εξάπλωσή τους προς τα βόρεια, με την άνοδο της θερμοκρασίας και δεδομένου, ότι οι Κυκλάδες βρίσκονται στο μέσον του Αιγαίου, δεν είναι απίθανη στο μέλλον η εξάπλωση των ειδών αυτών σε μεγαλύτερο βαθμό στα νησιά. Ήδη φέτος, έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός λεοντόψαρων στις Κυκλάδες. Για το λόγο αυτό θεωρούμε, ότι η ενημέρωση των Κυκλαδιτών πάνω σε αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντική».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δυναμική αρχή με υποσχόμενο μέλλον
14 Ιαν. 2020 - 6:18 - Ημερίδες του ΦΔΠΠ Κυκλάδων για τις περιοχές Natura σε Νάξο, Μήλο και Πάρο
6 Νοε. 2019 - 20:07 - Γνωριμία με τις Περιοχές Natura 2000 της Τήνου
20 Οκτ. 2019 - 13:42 - Δράσεις με σεβασμό προς το φυσικό στοιχείο
21 Ιουν. 2019 - 6:16 - Καθαρισμοί μονοπατιών και παραλιών της Απάνω Μεριάς Σύρου
13 Ιουν. 2019 - 6:21