Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών στη Σύρο

Χρέος τιμής και συνείδησης

Ένα ευλαβικό μνημόσυνο στους ανθρώπους εκείνους, που σε χαλεπούς καιρούς για το γένος και τον τόπο, έδωσαν ένα ηχηρό παρόν, συμβάλλοντας έμπρακτα και με αποφασιστικότητα στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του δοκιμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού, στην απελευθέρωση και αναγέννηση της Ελλάδας, τελέστηκε στη Σύρο στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.

Αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική ψυχή μεγαλούργησε ανά τους αιώνες , επιδεικνύοντας μεγαλοψυχία και γεναιοδωρία, αλτρουισμό και αυτοθυσία, οι τοπικοί φορείς της πρωτεύουσας τω ν Κυκλάδων τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, τους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την υλοποίηση κοινωφελών έργων, εκφράζοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Κατά τον φετινό εορτασμό, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλαου Λειβαδάρα, εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και τοπικών φορέων και συλλόγων.

Σεμνή προσφορά που μας εμπνέει και μας οδηγεί

Μετά το πέρας της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Μάρκο Δαδάο, ο οποίος τόνισε πως η ευγνωμοσύνη αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τους τιμούμε για πάντα, γιατί με το μεγάλο τους έργο στήριξαν τη σύγχρονη πορεία του Ελληνισμού και σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα.

Όπως τόνισε, η ζωή των Εθνικών ευεργετών, το λαμπρό τους παράδειγμα, η γεμάτη αυτοθυσία σεμνή προσφορά τους μας εμπνέει και οδηγεί. «Σήμερα καλούμαστε να θυμηθούμε τους εθνικούς μας ευεργέτες όχι γιατί έχουν ανάγκη την αθανασία, καθώς την έχουν κερδίσει ήδη μέσω της προσφοράς τους, μα κυρίως γιατί εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε ανάγκη να στηριχτούμε πάλι σε αυτούς και να εμπνευστούμε από τα μεγάλα έργα και τα ιδανικά τους, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη σύγχρονη κρίση, την κρίση των αξιών».

Ο Αβέρωφ, ο Αρσάκης, ο Γεννάδιος, ο Στουρνάρας, ο Τοσίτσας, ο Μπενάκης και πολλοί ακόμη ευεργέτες άφησαν πίσω τους μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία είναι ακόμη και σήμερα αισθητά φανερή. Σημαντική ήταν και η προσφορά σημαντικών ευεργετών της Σύρου όπως οι: Αντώνιος Τσιροπινάς, Πρώιος, Βαρδάκας, Νικόλαος και Μηνάς Ρεθύμνης, Δημήτρης και Λιλίκα Μωραΐτη, αδελφοί Μπαμπαγιώτου, Άννα Κουτσοδόντη, Ιωάννης και Ελένη Βάτη και δεκάδες άλλοι.

Ακριβώς δίπλα σε αυτούς, χιλιάδες ανώνυμοι ευεργέτες που μπορεί να μην τους κατέγραψε η ιστορία, αλλά είχαν τη δικής τους διαδρομή προσφοράς.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαδάος τόνισε πως «ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα είναι σε δύσκολη θέση, είναι η ώρα να δράσει με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση μια νέα γενιά επωνύμων και ανωνύμων σύγχρονων δωρητών και ευεργετών, δίνοντας νέα αξία, νόημα, και περιεχόμενο στην προσφορά, στηρίζοντας τη διαχρονική εμβληματική παρουσία των μεγάλων ευεργετών».

Αμέσως μετά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.