Εορτασμός της Ημέρας Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

«Φτάνει μια ψυχή να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη»

Τη μνήμη των χιλιάδων αθώων θυμάτων της ναζιστικής εισβολής και κατοχής στη Σύρο που, παρ’ όλη τη φρίκη, δεν «έσκυψε» το κεφάλι στον κατακτητή και δεν παρέμεινε ένας απλός θεατής στον αγώνα του έθνους, τίμησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της μαθητικής κοινότητας του νησιού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Νικόλαο Λειβαδάρα.

«Ήταν 11 Οκτωβρίου του 1944 όταν η Σύρος αποτίναξε τον γερμανικό ζυγό, όταν ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της λευτεριάς, όταν υψώθηκε ξανά με τιμή και υπερηφάνεια η γαλανόλευκη σημαία», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως, ο δρόμος για την ελευθερία είχε βαρύ και δυσβάσταχτο τίμημα. Ο απολογισμός της ναζιστικής εισβολής και κατοχής γράφτηκε με τα πιο μελανά γράμματα. Βομβαρδισμοί και καταστροφές, αρρώστιες και πείνα, κακουχίες και αντίποινα, παρακμή και θάνατος.

Τέσσερα χρόνια τρόμου και δυστυχίας

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη «πλήρωσε» ακριβά την γερμανική κατοχή. 8.000 νεκροί οι περισσότεροι από την πείνα "σκεπάστηκαν" στο Κτήμα Χαρτουλάρη το οποίο, στις 12 Νοεμβρίου 1997, χαρακτηρίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Ερμούπολης ως «Χώρος Θυμάτων Κατοχής».

Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά αντιστασιακής δράσης και ηρωικών πράξεων Συριανών με ελεύθερη ψυχή και ανυπότακτο πνεύμα που δεν υπέκυψαν στον φόβο, αλλά πάλεψαν με σθένος και αυταπάρνηση για όσα πίστευαν, αφήνοντας σε εμάς τους μεταγενέστερους το πολύτιμο και ανεκτίμητο αγαθό της ελευθερίας.

Ο κ. Λειβαδάρας μίλησε, μεταξύ άλλων και για τους αγώνες της σύγχρονης Ελλάδας απέναντι σε εχθρούς που δεν είναι ορατοί και σε μια πολυεπίπεδη κρίση (αξιών, θεσμών, οικονομική κ.α.).

«Τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της χώρας μας δημιουργούν αβεβαιότητα και ρευστότητα, ενώ συχνά απειλούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κι εδώ έγκειται το νόημα και η ουσία της ιστορικής μνήμης, καθώς αυτή αποτελεί το ατομικό και συλλογικό μας θησαυροφυλάκιο».

Η ιστορία μας ανοίγει ασφαλή μονοπάτια

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, η ιστορία μας μαθαίνει να υπομένουμε και να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή υποδούλωσης, να στεκόμαστε αγέρωχοι μπροστά στις δυσκολίες, να γινόμαστε όλοι «μια γροθιά» απέναντι στην κοινή απειλή και πάντοτε να διατηρούμε ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας μέσα μας.

«Τα μηνύματά της είναι πάντα σαφή και διαχρονικά, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τα ακούσουμε. Διότι χωρίς παρελθόν και μνήμη, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και ζωή».

Η ομιλία του κ. Λειβαδάρα ολοκληρώθηκε με τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος διδάσκει πως η δύναμη της ψυχής και το συλλογικό αίσθημα είναι αρκετά για να κινήσουν ακόμη και βουνά.

«Κι αν είναι πλήθος τα’ άσχημα…. Φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή… να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη…».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.