Παρουσίαση του ημερολογίου «Ορνιθολόγιον 2020» της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου με έργα του ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη

23 χρόνια προσφοράς, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Η ανάγκη στήριξης της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου που επί 23 συναπτά έτη επιτελεί στην τοπική κοινωνία η -τιμηθείσα από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Αικατερίνης Π. Οικονόμου «Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών»- δομή , υπογραμμίστηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Ημερολογίου της για το 2020 με τίτλο «Ορνιθολόγιον».

Το ημερολόγιο με έργα του ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη, παρουσιάστηκε ενώπιον φίλων, εθελοντών και υποστηρικτών της Στέγης, στο Καφέ Μέγαρον. Στην πολυετή πορεία της Στέγης, η οποία μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερα από 600 παιδιά, αναφέρθηκε η κ. Ντίνα Συκουτρή.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων, με έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 1996, κατόπιν εισηγήσεως της Επιμελήτριας ανηλίκων και Κοινωνικής Λειτουργού Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη και με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Σύρου.

Από τη σύστασή της, βασικός σκοπός της δομής υπήρξε η παροχή ψυχοκοινωνικής και υλικής βοήθειας στους ανήλικους παραβάτες, οι οποίοι είχαν απασχολήσει τις Δικαστικές Αρχές, είχαν προβεί σε αξιόποινες πράξεις και κινδύνευαν με εγκλεισμό σε σωφρονιστικά καταστήματα. Τότε, η Στέγη έβαλε σαν πρωταρχικό και μέγιστο στόχο της την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας, μέσω της ένταξης-επανένταξης των παραβατικών ανηλίκων στην κοινωνία και της προσπάθειας να μείνουν εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων.

Πρωτοποριακό μοντέλο υποστήριξης ανήλικων παραβατών

Στο πέρασμα των ετών, η δομή πέρασε από την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας στην πρόληψή της. Μέσω της βοήθειας στα σχολικά μαθήματα, της σίτισης, της κοινωνικοποίησης και της δημιουργικής απασχόλησης, η Στέγη στηρίζει σε καθημερινή βάση παιδιά δυσλειτουργικών οικογενειών.

Η Στέγη, στο ξεκίνημά της, βοηθήθηκε από τον αείμνηστο, τότε εισαγγελέα πρωτοδικών και μετέπειτα Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ Ρούσσο – Παπαδάκη, ο οποίος ως Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου είχε καταθέσει πρόταση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Πρόνοιας, σχετικά με τη στήριξη των ανήλικων παραβατών από Στέγες/Κέντρα Ημέρας με απώτερο στόχο την αποφυγή του εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Επιπλέον, στηρίχτηκε από πολλούς ακόμη Εισαγγελείς και Δικαστές ανηλίκων (Σκάρρας, Δαρέλης, Καραμπάση, Καλογήρου, Πιτταράς κ.α.). Η κ. Καλογήρου δε, συνταξιούχος εφέτης, μέχρι και σήμερα, στηρίζει έμπρακτα τα παιδιά της Στέγης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό μοντέλο υποστήριξης ανήλικων παραβατών και μέσω του προγράμματος Leonardo da Vinci δέχεται κάθε χρόνο φοιτητές από την Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησής τους.

Μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια, η Στέγη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παραβατικών και εν δυνάμει παραβατικών ανηλίκων και έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού γύρω από ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Κατόπιν προτάσεως της Κοινωνικής Λειτουργού κ. Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη λειτούργησε Νυκτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο στη Σύρο.

Αγάπη, φροντίδα και «Στέγη» στα παιδιά

Για όλα αυτά και για άλλα τόσα που στοχεύει και ελπίζει να έρθουν στο μέλλον της Στέγης και των παιδιών της, η κ. Φωστέρη ευχαρίστησε από καρδιάς τους επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του έργου της, ευχόμενη να συνεχίσει με τη βοήθεια όλων να προσφέρει αγάπη, φροντίδα και πάνω από όλα «Στέγη» στα παιδιά που τη χρειάζονται.

Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει θερμά και τον κ. Μακρουλάκη για τα εξαιρετικά έργα που κοσμούν το ημερολόγιο της δομής. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του απένειμε ένα αναμνηστικό δώρο, έργο που δημιούργησε με αγάπη ένας μικρός «καλλιτέχνης» της Στέγης.