Ισότιμοι πολίτες με ίσα δικαιώματα
- Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:20
Πολλές και διαφορετικές φωνές ενώθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μεταδίδοντας προς πάσα κατεύθυνση ένα κοινό μήνυμα: «όλοι είμαστε ισότιμοι πολίτες με δικαίωμα στην αυτόνομη, ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και στην κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή».
Οι αρχές της κοινωνικής ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο διέπνεαν τις δράσεις τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου υλοποίησε εκδήλωση με θέμα την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη Σύρο, με αφορμή τον «Χάρτη Πόλης» που συμπληρώνεται με βάση το ερωτηματολόγιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Σημείο εκκίνησης της δράσης που οργανώθηκε από εργαζομένους και ωφελούμενους του ΚΕΦΙΑΠ και υποστηρίχτηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων "Δικαίωμα", το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Κυκλάδων «Αρωγή» και εθελοντές ήταν ο επιβατικός σταθμός στο λιμάνι της Ερμούπολης.
Οι συμμετέχοντες διήλθαν την παραλιακή οδό με κατάληξη τον πεζόδρομο των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυσκολίες στη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία στο κέντρο της πόλης και κατ’ επέκταση, να επισημανθούν οι ανάγκες βελτίωσης της προσβασιμότητάς τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έλαβαν χώρα και βιωματικές δραστηριότητες οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολίτες να δοκιμάσουν να εξυπηρετηθούν και οι ίδιοι, είτε καθισμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο, είτε περπατώντας με κλειστά μάτια και λευκό μπαστούνι, μπαίνοντας και οι ίδιοι στη θέση συνανθρώπων τους, για τους οποίους οι παραπάνω τρόποι αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς τους και γενικότερα, της ζωής τους. Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να γράψει το όνομά του, με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών Braille.
Παράλληλα, διανεμήθηκε σε περαστικούς και θαμώνες επιχειρήσεων εστίασης έντυπο υλικό των Συλλόγων «Δικαίωμα» και «Αρωγή» ενώ, στο τέλος της δράσης οι συμμετέχοντες στα βιωματικά παιχνίδια παρέλαβαν αναμνηστικό δωράκι που έχει κατασκευαστεί, από τους εξυπηρετούμενους στα εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.
Στόχος η υποβολή συστάσεων προς φορείς και επιχειρηματίες
«Η πρώτη δράση μας με θέμα την προσβασιμότητα των ΑμεΑ διεξήχθη πέρυσι, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση των ραμπών στον πεζόδρομο. Αυτή τη φορά συνεργάστηκε μαζί μας ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος μας παρείχε ηχεία και προτζέκτορα για την εκδήλωσή μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια στο Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» και επιστημονική υπεύθυνος του ΚΕΦΙΑΠ, Σοφία Μπαχαράκη.
Αναφερόμενη στη δημιουργία του «Χάρτη Πόλης», στον οποίο θα αποτυπώνεται με σαφήνεια πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα ένας συμπολίτης μας με κινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες, η κ. Μπαχαράκη κατέστησε γνωστό πως, το εν λόγω πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Ο Χάρτης έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την προσβασιμότητα σε διάφορα μαγαζιά εστίασης, ψυχαγωγίας και πώλησης, θα κινητοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες και θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο». Όπως τόνισε, ο χαρακτήρας της δράσης δεν έχει ούτε καταγγελτικό ούτε οποιονδήποτε άλλο παρεμβατικό χαρακτήρα. «Περισσότερο έχει σημασία να χαρτογραφήσουμε τις πιθανές διαδρομές που ένα άτομο μη βλέπον ή με κινητικά προβλήματα να χρειαστεί να ακολουθήσει για να πάει να κάνει τα ψώνια του, ή να απευθυνθεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία κλπ.». Ένας από τους σκοπούς του ΚΕΦΙΑΠ είναι να δημιουργήσει, ως κατακλείδα της δράσης, ένα application για κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου το άτομο με αναπηρία θα μπορεί να ενημερώνεται για τη διαδρομή την οποία μπορεί να ακολουθήσει.
«Η Ερμούπολη έχει ανάγκη από έξυπνες παρεμβάσεις»
Μέσω της χαρτογράφησης, επιδιώκεται επίσης η υποβολή προτάσεων και συστάσεων προς φορείς και επιχειρηματίες. «Για παράδειγμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων στεγάζεται σε ένα κτίριο, το οποίο δύσκολα ανεβαίνεις, ακόμη και γερός να είσαι. Αυτό που έχουμε προτείνει είναι η τοποθέτηση ενός θυροτηλέφωνου σε ένα επίπεδο ύψους που εξυπηρετεί κάποιον που κάθεται σε αναπηρικό καρότσι, και μιας πινακίδας με σύστημα Braille. Με το πάτημα του κουμπιού, ο υπάλληλος θα κατέβει και θα κάνει τη δουλειά που χρειάζεται ο ωφελούμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, εκτιμώντας πως η Ερμούπολη, μια πόλη με μοναδικά διατηρητέα κτίρια, δεν έχει ανάγκη από φοβερές παρεμβάσεις, αλλά από έξυπνες παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην ποιοτική άνοδο της διαβίωσης του συνόλου.
Εκτός από τη μετακίνηση εντός πόλης, ανάλογης σημασίας είναι και το ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. «Εκεί θα χρειαστούν ερπύστριες, δηλαδή μεταφερόμενές λωρίδες οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα αναπηρικό καρότσι ώστε να προχωρήσει στα καλντερίμια και να ανεβοκατέβει όλες τις κλίμακες».
«Η καλή θέληση καλλιεργείται και από τη συνεχή όχληση»
Σύμφωνα με την κ. Μπαχαράκη, η προσβασιμότητα υπάρχει μόνο όταν καταφέρει να μπει μέσα στο μυαλό των κατοίκων. «Το να κάθεται κανείς στο σπίτι του και να περιμένει πότε θα κάνει κάτι η πολιτεία, δεν βοηθάει. Γι’ αυτό το λόγο, στη δράση μας συμμετείχαν πολλά άτομα, μη βλέποντες και άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια για να μπορέσουν να δείξουν στους συμπολίτες τους ότι είναι κάτι το οποίο έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να διαθέσουν». Όπως τόνισε, οι άνθρωποι αυτοί «τολμώντας» να βγουν από το σπίτι τους και να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, δίνουν το παράδειγμα και σε άλλους, οι οποίοι μέχρι σήμερα διστάζουν. Καταλήγοντας, η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ εξέφρασε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της τοπική κοινωνίας και των φορέων σε αυτή την προσπάθεια, η οποία γεννά αισιοδοξία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Η καλή θέληση δημιουργείται και από τη συνεχή όχληση. Πρέπει να ενοχλούμε συνέχεια τους δημόσιους φορείς, να μην ξεχνάμε ότι είμαστε εδώ πέρα και ζητάμε κάποια πράγματα να γίνουν», υπογράμμισε.
Αγγελική Πρίντεζη: «Μας ενδιαφέρει η αλλαγή της κοινωνικής μας παιδείας»
Στο πλευρό των υπευθύνων του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, των ωφελούμενών του και των εθελοντών βρέθηκε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη. Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» σημείωσε πως η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται κοντά σε όλους τους δημότες. «Δεν ξεχωρίζει άτομα με αναπηρία και χωρίς, είμαστε όλοι ίσοι σε μία κοινωνία βάσει των ικανοτήτων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, μέσα από τη δράση διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και εντοπίστηκαν σημεία τα οποία χρήζουν παρέμβασης και βελτίωσης. «Τα τεχνολογικά εργαλεία που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Θα συνεργαστούμε με την Τεχνική Υπηρεσία σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε η Ερμούπολη, αυτή η τόσο ιστορική και παραδοσιακή πόλη να είναι προσβάσιμη. Ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή έγινε σημαντική προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Το νησί μας βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή τροχιά στον τομέα της προσβασιμότητας η οποία είναι αυτονόητη για όλους τους ανθρώπους. Μας ενδιαφέρει η αλλαγή της κοινωνικής μας παιδείας, να σταματάμε στις διαβάσεις στο δρόμο, να μην παρκάρουμε στις ράμπες των αναπήρων και να αφήνουμε χώρο στο πεζοδρόμιο για να μπορέσει να περάσει ένα αμαξίδιο, ένα καροτσάκι με παιδάκι, ένας άνθρωπος με μπαστούνι». Η κ. Πρίντεζη πρόσθεσε επίσης, ότι ο Δήμος θα αναζητήσει και τρόπους ώστε η κάθε επιχείρηση να βοηθηθεί για να έχει σπαστές ράμπες ή να αποκτήσει προσβασιμότητα σε αμαξίδια. «Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει πολλά προγράμματα και ο δήμος μας θα δώσει κίνητρα. Εμείς συνεχίζουμε κάποια πράγματα με την δική μας οπτική ματιά και πιστεύουμε ότι θα τα προχωρήσουμε πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη δράση συμμετείχε, μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία από κοινού με τους εθελοντές διένειμε έντυπο υλικό. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η απερχόμενη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά.
Ομιλία του Νίκου Ρούσσου στους μαθητές του Βαμβακάρειου Γυμνασίου
Με την υλοποίηση βιωματικών δράσεων τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου. Η Δ’ Τάξη του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος» επισκέφθηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Τα παιδιά, αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους, σχημάτισαν μεικτές ομάδες και παίζοντας γνώρισαν τη Σύρο με διάφορους τρόπους. Στο τέλος, «έφαγαν» συριανά λουκούμια, τραγούδησαν όλα μαζί και αντάλλαξαν δώρα. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που ενθουσίασε όλα τα παιδιά.
Από την άλλη, οι μαθητές του Βαμβακάρειου Γυμνασίου πραγματοποίησαν τον μηνιαίο περίπατό τους στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας». Στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας, ο Ρούσσος Νίκος, ο πρώτος αθλητής ΑΜΕΑ του Παναθηναϊκού που έτρεξε στον Μαραθώνιο με χειρήλατο αμαξίδιο, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία και απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών. Στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αναπηρικό αμαξίδιο και χειρήλατο αμαξίδιο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ρούσσος μίλησε στα παιδιά για το είδος της αναπηρίας του, αλλά και για την καθημερινότητά του μετά το ατύχημα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εντάχτηκε στην κοινωνία, αλλά και στην αγάπη του για την οικογένειά του, ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, την επιχείρησή του, αλλά και τον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί για τον ίδιο ένα μέσο που σε κάνει να ξεχνάς την αναπηρία σου.
Ευαισθητοποίηση και κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Η λειτουργία του καθιερωμένου Bazaar Χειροποίητων Προϊόντων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στην πλατεία Μιαούλη, ξεκίνησε χθες το πρωί, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες να θαυμάσουν και να αγοράσουν πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες από τα χέρια των ωφελούμενων.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Μόσχα Κοντορούση, προσθέτοντας ότι η παρουσία του αποτελεί ηθική υποστήριξη και σημαντική αναγνώριση του έργου που επιτελεί το Κέντρο, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και κοινωνικοποίησης των ωφελούμενων. Σημειώνεται μάλιστα πως τόσο η δημιουργική απασχόληση όσο και η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης, αλλά και της διατήρησης της ψυχικής τους υγείας.
Στο παζάρι εκτίθενται χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά είδη, μπρελόν, κάρτες, κολιέ, πλεκτά, βραχιόλια, σκουλαρίκια και άλλα είδη, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το bazaar θα λειτουργήσει και σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Σύρος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
7 Μαρ. 2023 - 6:17 - Μικρές κινήσεις που αλλάζουν για λίγο τον κόσμο
14 Δεκ. 2022 - 6:16 - Γιατί το μέσα μας είναι που μετράει
8 Νοε. 2021 - 6:15 - Δύναμη στους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων
29 Μαρ. 2021 - 6:16 - «Κάναμε πολλές κυρίες ευτυχισμένες»
5 Φεβ. 2021 - 6:17