Επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια λειτουργίας (2009-2019) του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου

«Άρρηκτο κομμάτι της ζωής της Πάρου»

  • Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2020 - 06:16

Ένα επετειακό βιβλίο για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, εκδόθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου, παρουσιάζοντας την πλειάδα δράσεων και μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Στην επετειακή αυτή έκδοση, μπορεί να βρει κανείς λεπτομερώς κάθε πτυχή της πολυποίκιλης και σημαντικής, τόσο περιβαλλοντικά, όσο επίσης πολιτιστικά, επιστημονικά και κοινωνικά δράσης, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης.

Με τους ανθρώπους, οι οποίοι ασχολήθηκαν, εργάστηκαν και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το Πάρκο Πάρου, να μιλούν με τα καλύτερα λόγια, τόσο για τη διαφανή και δυναμική διοίκηση της Δημοτικής Α.Ε., υπό την κ. Ελισάβετ Παπαζώη, όσο και για τη συμβολή του στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία, το βιβλίο των 114 σελίδων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου Πάρου, είναι γεμάτο από τις ιστορίες των δικών του ανθρώπων.

Η αυτοδιοίκηση στο πλευρό του Πάρκου

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η ίδρυση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου το 2009, και της Δημοτικής Α.Ε. στην οποία ανατέθηκε η δημιουργία και η διαχείρισή του για 50 χρόνια, έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας του Χρίστου Βλαχογιάννη, που στήριξε τις βασικές επιλογές του Πάρκου έως τη λήξη της θητείας του το 2014 και ως επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ως το 2019. Ο Κώστας Μπιζάς, νυν Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του Πάρκου, συμμετείχε στην Επιτροπή για την δημιουργία του και ήταν μέλος στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Α.Ε. το 2009. Το ίδιο και ο Στέλιος Φραγκούλης, παλαιότερα Δήμαρχος Παροικιάς, υπήρξε από την αρχή ένας εκ των βασικών υποστηρικτών του Πάρκου και συμμετείχε στο πρώτο Διοικητικό του Συμβούλιο. Ως Δήμαρχος Πάρου ο Μάρκος Κωβαίος, από το 2014 έως το 2019, στήριξε τις αποφάσεις του Πάρκου μαζί με μια σταθερά μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Μεταξύ άλλων, ο π. Δήμαρχος Πάρου, κ. Βλαχογιάννης, αναφέρει πως «η Πρόεδρος και τα μέλη των Δ.Σ. στην διάρκεια της δεκαετίας πέτυχαν πολύ σημαντικούς στόχους: υπαίθριο θέατρο, θερινό σινεμά, μόνιμη έκθεση για τα Ορλωφικά, δίκτυο μονοπατιών, διοργάνωση πολλών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στα παιδιά, πλήθος ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων. Χρέος όλων μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Πάρκου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η πορεία του να μην εξωκείλει των καταστατικών στόχων».

Ο Έπαρχος Πάρου και Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μπιζάς τονίζει, πως «τα 10 χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Εταιρείας “Πάρκο Πάρου” εκτιμώ ότι έχουν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην τουριστική ταυτότητα του νησιού μας και αποδεικνύουν την βούληση της Δημοτικής Εταιρείας αλλά και της τοπικής κοινωνίας να υποστηρίξει την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη στην Πάρο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και την ηθική του νησιού μας».

Ο π. Δήμαρχος Παροικιάς κ. Φραγκούλης υπογραμμίζει, πως «ο Δήμος Πάρου οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού, από τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα, που ήδη έχουν αρχίσει να εποφθαλμιούν την περιοχή. Η μονάδα των 540 κλινών που συνορεύει με το Πάρκο, για την κατασκευή της οποίας γνωμοδότησε θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, μας παρουσιάζει ανάγλυφα τον κίνδυνο ανατροπής ευαίσθητων ισορροπιών, που εάν συμβεί, θα παραμείνουν ελάχιστες προστατευόμενες περιοχές στο νησί μας, μεταξύ των οποίων και η περιοχή Άι-Γιάννη του Δέτη».

Από την πλευρά του, ο νυν Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, σημειώνει, ότι «επιδίωξή μας είναι το Πάρκο Πάρου να αποτελεί ένα άρρηκτο κομμάτι της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Πάρου. Μέσα από ήπιες χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού, καταστήσαμε τον χώρο προσβάσιμο, ασφαλή, οικείο και ελκυστικό για τους χρήστες, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους [...] Αισιοδοξούμε στο μέλλον να χρησιμεύσει ως οδηγός για τη δημιουργία μιας «αναγνωρίσιμης τουριστικής ταυτότητας» για τον τόπο. Είναι τιμή μας, ως Δήμος Πάρου, που είμαστε κοινωνοί αυτής της προσπάθειας για την αναγέννηση του Πάρκου και την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου οράματος, που αγκαλιάστηκε από μεγάλους χορηγούς και σύσσωμη την κοινωνία της Πάρου».

«Το Πάρκο Πάρου αποτελεί πρότυπο οικολογικό καταφύγιο»

Το Πάρκο Πάρου έχει στηριχθεί, μεταξύ άλλων και από τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, όπως το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων (Cyclades Preservation Fund), ενώ έχει και τη στήριξη της Blue Star Ferries.

Εκ μέρους του CPF, η γενική διευθύντρια, κ. Άννυ Μητροπούλου, αναφέρεται στο πολύτιμο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο του Πάρκου Πάρου.

«Από πολύ νωρίς το Πάρκο Πάρου, καθώς και το Σωματείο Φίλων του Πάρκου, συμπεριελήφθησαν στους στρατηγικούς εταίρους και φυσικούς συμμάχους μας. Συμμεριζόμαστε, άλλωστε, την κοινή πεποίθηση πως τα νησιά των Κυκλάδων, έχουν τη δυνατότητα - υπό προϋποθέσεις - να ευημερούν και να εξελίσσονται με θετικό πρόσημο, και με σεβασμό προς την ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά τους - συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων και σπάνιων χερσαίων, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων τους και της καταπληκτικής βιοποικιλότητάς τους - παραμένοντας ταυτόχρονα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Μάλιστα, είναι ο φυσικός πλούτος και το ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο που κάνουν συχνά τα νησιά μας τόσο ξεχωριστά και δημοφιλή.

Εν προκειμένω, το Πάρκο Πάρου, στη σημερινή του μορφή, φαίνεται να έχει καταφέρει να πρεσβεύει το αυθεντικό Κυκλαδίτικο τοπίο και να αποτελεί ένα πρότυπο οικολογικό καταφύγιο. Ειδικότερα, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που, και με την δική μας στήριξη, το Πάρκο Πάρου κατάφερε να δημιουργήσει πρόσφατα έναν Κυκλαδικό βοτανικό κήπο, που συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό αυτοφυών φυτών της Πάρου, αλλά και να συνεχίσει την πολύχρονη προσπάθεια αποτροπής της εδαφικής διάβρωσης, με σημαντικά αποτελέσματα μέσω ήπιων και χαμηλού κόστους τεχνικών μετριασμού της ερημοποίησης, ενός φαινομένου που πλήττει τα περισσότερα Κυκλαδονήσια».

Την επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε στην ηλεκτρονική συσκευή σας από την ιστοσελίδα του Πάρκου, parospark.com.

Ετικέτες: