Το πρόγραμμα και οι στόχοι της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων για την τριετία 2020-2022

Εδραίωση του Κυκλαδίτικου Προσκοπισμού

Στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένες στην Προσκοπική Υπόσχεση, καθώς και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία θα συμβάλει και την επόμενη τριετία η Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της παραμένει η συνέχεια της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα: έμψυχο δυναμικό, υλικά, εξοπλισμό, κατά τόπους ανάπτυξη και εδραίωση του Κυκλαδίτικου προσκοπισμού. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται επιπλέον έρευνα για τη δημιουργία σύγχρονων και ελκυστικών προγραμμάτων σε επίπεδο Περιφερειακής Εφορείας, με σεβασμό στο παιδί, ανάλογο των τοπικών συνθηκών και πάντα εντός του πλαισίου του οργανισμού και των αρχών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Η Εφορεία θα δώσει επίσης έμφαση στην εκπαιδευτική θωράκιση ενηλίκων με στόχο την εμπέδωση των αρχών του προσκοπισμού, την κατανόηση του ενήλικα εθελοντή και τη δημιουργία ελκυστικών προγραμμάτων με τελικό αποδέκτη το παιδί σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα. Πρόθεση των στελεχών αποτελεί η δημιουργία προγραμμάτων, βασισμένων στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και έχουν υιοθετηθεί από τους Έλληνες Προσκόπους. Η Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα δράσεων για τον εορτασμό των 110 χρόνων προσφοράς του Προσκοπισμού στην ελληνική κοινωνία., ενώ το 2020 θα γιορτάσει και η ίδια τα 110 χρόνια του Συριανού – Κυκλαδίτικου Προσκοπισμού.

Στις προτεραιότητές της περιλαμβάνονται επίσης η διατήρηση της καλής εικόνας των προσκοπικών κλιμακίων στην κοινωνία των Κυκλάδων, καθώς και η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας στα δύο Προσκοπικά Κέντρα της Π.Ε. Κυκλάδων σε Μύκονο και Σύρο.

Για την ανάπτυξη του προσκοπισμού, η Περιφερειακή Εφορεία στοχεύει στην επαναλειτουργία συστημάτων σε Πάρο και Τήνο καθώς και στην ίδρυση νέων συστημάτων στη Σαντορίνη, τη Μήλο και την Άνδρο. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσελκύσει νέα μέλη όλων των ηλικιών, θα ενδυναμώσει συστήματα ειδικότητας, ενώ θα αναπτύξει ένα προσκοπικό ποιοτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται σε κάθε ηλικία. Θα έρθει σε επαφή με πρόσωπα που έχουν ή είχαν σχέση με τον προσκοπισμό και είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, θα επανεργοποιήσει παλαιούς Βαθμοφόρους, θα εντάξει νέους ενήλικες εθελοντές, θα έρθει σε επαφή με φοιτητικούς συλλόγους και θα πραγματοποιήσει ενεργοποιήσεις σε φορείς και σχολεία που έχουν σχέση με παιδιά. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού προφίλ του προσκοπισμού των Κυκλάδων και ο σχεδιασμός ενημερωτικών δράσεων ούτως ώστε η δραστηριότητα του προσκοπισμού να καταστεί γνωστή στο ευρύ κοινό.

Νέα σύνθεση της Περιφερειακής Εφορείας

Σημειώνεται ότι, ύστερα από το 1ο συμβούλιο βαθμοφόρων της νέας χρονιάς, η σύνθεση της Εφορείας ορίζεται ως εξής:

Νεκτάριος Αλυφαντής: Περιφερειακός Έφορος

Σταμούλης Γεώργιος: Βοηθός Περιφερειακός έφορος υπεύθυνος για την περιοχή :

Μύκονος, Τήνος, Άνδρος , Πάρος, Νάξος.

Σταμούλης Γεώργιος: Αρχηγός Προσκοπικού Κέντρου Μερχιάς Μυκόνου "Μ.

Βαρδαλαχος "

Παγώνης Ανδρέας: Βοηθός Περιφερειακός Έφορος για την περιοχή Σύρος, Κύθνος, Μήλος, Δυτικές Κυκλάδες.

Ρούσσος Νικόλαος: Έφορος Διοίκησης

Κουμαριανος Νικόλαος:  Έφορος Προγραμμάτων Πολιτικής Προστασίας

Κούτσιας Δημήτριος:  Έφορος Εκπαίδευσης

Δημοσθενάκη Ζωή: Έφορος Προσκοπικού Προγράμματος

Κτιστάκης Θεόδωρος: Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

Νομικού Φλώρα:  Έφορος Ανάπτυξης

Παπαθανασοπούλου Αλεξανδρα: Έφορος οικονομικών και περιουσίας

Σκορδίλης Κωνσταντίνος: Αρχηγός Ευμορφοπουλείου Προσκοπικού Κέντρου  Φοίνικα

Σύρου

Κουτσόπουλος Κυριάκος: Υπαρχηγός Ευμορφοπουλείου Προσκοπικού Κέντρου Φοίνικα

Σύρου.