Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΚΕΦΙΑΠ Σύρου για την αύξηση των αποθεμάτων που μειώθηκαν λόγω…κορωνοϊού

Οι Συριανοί δίνουν Ζωή, είναι στο Αίμα τους

Θετική καταγράφεται η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο κάλεσμα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για συμμετοχή στις προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες που ξεκίνησαν την ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020.

Η πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου (από κοινού με τις Τοπικές Κοινότητες) και του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου δίνουν τη δυνατότητα σε εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν το ανεκτίμητο «δώρο» ζωής προς τους συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη, κατόπιν προκαθορισμένων ραντεβού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθημερινά κατά τις ώρες 08:00-18:00. Οι αιμοληψίες λαμβάνουν χώρα από τις 09:00 έως τις 12:00, στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ, όπισθεν του Νοσοκομείου, όπου από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου μεταφέρθηκε η λειτουργία της αιμοδοσίας, προκειμένου οι εθελοντές να προστατευτούν και να μην έρχονται σε επαφή με πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Ασφαλές περιβάλλον, τήρηση των απαραίτητων μέτρων

Υπενθυμίζεται πως, η παραπάνω απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας η οποία αναπόφευκτα συνέβαλε στη χαμηλότερη προσέλευση αιμοδοτών και κατ’ επέκταση στη μείωση των αποθεμάτων αίματος. Όπως δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η προϊσταμένη του Αιματολογικού Τμήματος, Αθανασία Γουδεσίδου, η μεταφορά της υπηρεσίας σε χώρο εκτός του Νοσοκομείου δημιούργησε στους εθελοντές αιμοδότες ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για να εξακολουθήσουν να παρέχουν την πολύτιμη βοήθειά τους.

«Λόγω της γενικότερης κατάστασης, παρατηρήθηκε μια «κοιλιά», ο κόσμος φοβόταν να προσέλθει στο Νοσοκομείο. Ωστόσο, με τη μετακίνηση, οι εθελοντές έκλεισαν ραντεβού και παρουσιάστηκαν στο ΚΕΦΙΑΠ. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για να υπάρχει επάρκεια αίματος και να καλυφθούν κάποιες ανάγκες που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γουδεσίδου.

Πριν από την άρση των μέτρων κυκλοφορίας, οι εθελοντές αιμοδότες για τη μετακίνησή τους καλούνταν είτε να συμπληρώσουν τη σχετική χειρόγραφη βεβαίωση ή να αποστείλουν γραπτό μήνυμα, επιλέγοντας την κατηγορία Β4 (κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη).

Στο εξής, οι πολίτες μπορούν να δίνουν ελεύθερα το «παρών» στα προγραμματισμένα ραντεβού τους στο ασφαλές περιβάλλον του ΚΕΦΙΑΠ (είσοδος από την παιδική χαρά), παραμένοντας όμως εξίσου προφυλαγμένοι. «Εμείς, από την πλευρά μας, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, κάνουμε απολυμάνσεις, φοράμε τις μάσκες μας, ωστόσο το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι αιμοδότες», εξηγεί η Προϊσταμένη του Τμήματος.

Σωστή διαχείριση αιμοδοτών και αίματος

Τα ραντεβού καθορίζονται σε συγκεκριμένη ώρα προς αποφυγή συγχρωτισμού. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη σωστή διαχείριση του αίματος, το οποίο έχει ζωή μέχρι και 42 ημέρες. Επομένως, ο αριθμός των αιμοδοσιών θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσότητα αίματος, που θα αξιοποιηθεί εντός του προαναφερθέντος χρονικού πλαισίου και δεν θα αποβεί χαμένο. «Εάν το αίμα λήξει, δεν θα το έχουμε αργότερα όταν θα το χρειαζόμαστε», επισημαίνει η κ. Γουδεσίδου, καθιστώντας γνωστό πως «στο πρόγραμμα κάθε ημέρας εντάσσονται εθελοντές με διαφορετική ομάδα αίματος ώστε να μην παρουσιαστούν τυχόν ελλείψεις στο μέλλον. Ο καθένας έρχεται ατομικά ώστε να μη συμπίπτει με τον άλλον και να μην υπάρχει κίνδυνος. Η διαδικασία αυτή μας έχει εξυπηρετήσει όλους».

Σημειώνεται ότι, στο Νοσοκομείο της Σύρου διενεργείται αιμοδοσία επί καθημερινής βάσης και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ σε άλλα νησιά, όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, διοργανώνονται αντίστοιχες δράσεις (χειμερινές, εαρινές) σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου εξετάζει τον προγραμματισμό άλλης μίας εξόρμησης από κοινού με τον Σύλλογο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου για την κάλυψη αναγκών που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι. Ωστόσο, αναμένονται οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκρινιστεί ο τρόπος παροχής των υγειονομικών υπηρεσιών το επόμενο διάστημα.

Επιβεβλημένη η ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων

Χάρη στην αμέριστη προσφορά και συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών, έχουν αντιμετωπιστεί πολλά περιστατικά και σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες. «Μετά την πυρκαγιά στο «Μάτι», πολύς κόσμος είχε έρθει στο Νοσοκομείο να έρθει αίμα. Η ποσότητα που συγκεντρώθηκε από τη συγκεκριμένη εξόρμηση ήταν αρκετή για τη θερινή περίοδο, οπότε δε χρειάστηκε να ειδοποιήσουμε πολλούς συγγενείς νοσηλευόντων που χρειάζονταν αίμα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ελαφρύνουμε τους Συριανούς που είναι τακτικοί αιμοδότες», αναφέρει η κ. Γουδεσίδου. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλεί τους συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σύρου να προσέρχονται και να προσφέρουν αίμα. «Χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση από όλους μας και συνεργασία για την κάλυψη κάθε περιστατικού», καταλήγει η Προϊσταμένη της Αιμοδοσίας.

Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη καλεί με τη σειρά της τους αιμοδότες του νησιού να χαρίσουν μέσω της προσφοράς τους ζωή σε συμπολίτες μας που πρέπει να υποβληθούν σε επεμβάσεις ή να κάνουν μεταγγίσεις. Το σύνθημα αυτής της προσπάθειας που εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων παροχών προς το δημότη εν μέσω κορωνοϊού (ψυχολογική υποστήριξη, τρόφιμα, διανομή φαρμάκων κατ’ οίκων) είναι: Εθελοντική Αιμοδοσία: "Δίνω Ζωή Είναι Στο Αίμα Μου".

 

 

Ετικέτες: