Ευπρεπισμός και καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων της Περιφερειακής Ενότητας Ποσειδωνίας

Ανάδειξη της απαράμιλλης ομορφιάς των χωριών

Η αναζωογόνηση του παραλιακού μετώπου της περιφερειακής ενότητας Ποσειδωνίας για τη μετά τον κορωνοϊό εποχή που απέχει λίγα μόνο βήματα από το καλοκαίρι, ενισχύοντας την επιθυμία αναδιοργάνωσης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους σε έναν τόπο που πάντα έσφυζε από ζωή, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του σωστού προγραμματισμού και της αγαστής συνεργασίας του με τα συμβούλια των Κοινοτήτων που επαγρυπνούν, καταγράφουν και φωτίζουν τις ανάγκες των περιοχών τους, ο Δήμος προέβη από το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου στον ευπρεπισμό και καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων εντός της παραπάνω περιφερειακής ζώνης.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας, εκτελώντας τα καθήκοντά της με τα 2/3 των υπαλλήλων της, λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας (άδειες ειδικού σκοπού ατόμων με προβλήματα υγεία κλπ. ), με προβλήματα στο μηχανολογικό εξοπλισμό της και με αυξημένη εργασιακή επιβάρυνση (καθαρισμός, απολύμανση σχολείων), ξεκίνησε -σε συνδυασμό με τη συμβολή αιρετών- τις εργασίες που οι ίδιοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων γραπτά και προφορικά είχαν ζητήσει για τους χώρους αρμοδιότητας τους.

Φοίνικας

Ξεκινώντας από το χωριό του Φοίνικα ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Περρής δήλωσε: «Διάλεξα να καθαρίσουμε για την ώρα τα δημόσια σημεία (Ψαχνό) όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να αναπαυτούν από τον περίπατό τους αλλά και το κεντρικό πεζοδρόμιο του χωριού όπου ήταν αδύνατη η διέλευση των πεζών λόγω της πυκνής βλάστησης». Οι εργασίες συνεχίστηκαν στο δημοτικό δρόμο Φοίνικα Βήσσα, πάλι σε σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα.

Βάρη - Φάμπρικα

Μία πλήρη καταγραφή των προτεραιοτήτων, όσον αφορά στους καθαρισμούς της περιοχής, έδωσε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βάρης, Νίκος Βαρθαλίτης, αρχής γενομένης από τα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία και το σχολείο, τα οποία ήδη καθαρίστηκαν, όπως και το parking της Φάμπρικας και της Βάρης. Σειρά παίρνουν για καθαρισμό οι περιοχές που ανήκουν στην Κοινότητα, όπως η Φάμπρικα, οι Σαντορινιοί κ.λ.π. ώστε εντός του μήνα να έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο καθαρισμός.

Αυτά δηλώθηκαν από το Πρόεδρο της Βάρης, ο οποίος αφού ανέφερε ότι έχει γίνει ένας προγραμματισμός για μία βαθμιαία εξέλιξη των καθαρισμών, σχολίασε ότι ένα άτομο του χωριού, το οποίο λειτουργεί ως σκιώδης πρόεδρος, επιχειρεί να παρουσιάσει όλες τις ενέργειες ως αποτέλεσμα των δικών του παρεμβάσεων. Όπως συγκεκριμένα είπε ο κ. Βαρθαλίτης “το εν λόγω άτομο διατείνεται ότι κατόπιν υποδείξεως του έγιναν οι καθαρισμοί, αναφέροντας ακόμα και τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν μία ημέρα αργότερα, σύμφωνα πάντοτε με τον προγραμματισμό, από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Σίγουρα υπάρχει “διαρροή” από το γραφείο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με άτομο το οποίο γνωρίζουμε, το οποίο φωτογραφίζει τα έγγραφα που έχει στο γραφείο του ο Αντιδήμαρχος και τα αποστέλλει στον επίδοξο “πρόεδρο” ώστε να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί ώστε να μπορεί να το παρουσιάζει σαν δική του παρέμβαση”.

Σε ότι αφορά δε σχολιασμούς του τύπου ότι και η νέα Δημοτική Αρχή είναι “μία από τα ίδια”, ο κ. Βαρθαλίτης σχολίασε ότι “δεν είναι καθόλου “μία από τα ίδια”. Ουδέποτε είχε ξεκινήσει τόσο νωρίς καθαρισμός δημοτικών δρόμων. Πάντοτε γινόταν τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, φτάνοντας σε κάποια περίπτωση και Αύγουστο να ξεκινάνε οι καθαρισμοί. Εμείς προχωράμε μπροστά. Συνεχίζουμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια”.

Πέραν όμως τους συγκεκριμένου ατόμου και του προβλήματος προσωπικής αναγνώρισης που έχει, ο κ. Βαρθαλίτης αναφέρθηκε και σε σημαντικότερα θέματα, όπως στην ουσιαστική ευαισθητοποιημένη συμπεριφορά συγχωριανών του, προς τους οποίους απέδωσε τα εύσημα, για τους καθαρισμούς που πραγματοποίησαν μπροστά από τα σπίτια τους και στους περιβάλλοντας αυτών χώρους. Όπως είπε υπάρχουν κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι είναι παράδειγμα προς μίμηση”.

Αναφέρθηκε επίσης και στο καλό επίπεδο συνεργασίας με όλους τους συμμετέχοντες στο τοπικό συμβούλιο, αναφέροντας “είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τους συμβούλους αλλά και τους θεσμικούς εκπροσώπους, με τους οποίους υπάρχει άψογη συνεργασία. Επίσης, με όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου, με τις οποίες εμπλεκόμαστε για οποιοδήποτε θέμα, έχουμε άριστη συνεργασία”.

Όσον αφορά στους καθαρισμούς της παραλίας, αυτοί θα πραγματοποιηθούν από το συνεργείο των μικρών έργων, που θα αναλάβει τον καθαρισμό αλλά και την τοποθέτηση ομπρελών και τον ευπρεπισμό των αποδυτηρίων και θα ολοκληρωθούν εντός του Μαΐου.

Ποσειδωνία

Ταυτόχρονα με τη Βάρη και το Φοίνικα, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες καθαρισμού του κεντρικού δρόμου της Ποσειδωνίας προκειμένου η εικόνα της Νότιας Σύρου να ενωθεί παραλιακά με τον Φοίνικα.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος Τέτα Πρίντεζη τόνισε ότι μέλημα της Κοινότητας είναι να παρουσιάσει στους κατοίκους της περιοχής, του νησιού και τους επισκέπτες που θα έρθουν, ένα φροντισμένο χωριό με καθαρό παραλιακό μέτωπο εφάμιλλο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες μας. «Από την Αμπέλα, την παραλία Φετουρή ως το Κόμητο ξεκινάμε καθαρισμούς ,καλλωπισμούς και δημιουργία χώρων ανάπαυσης στον περίπατο ή περισυλλογής με παγκάκια που θα προστεθούν και επιδιορθώσεις των ήδη υπάρχοντών. Ξεκινήσαμε, αφαιρώντας με ιδιωτική πρωτοβουλία φθαρμένα από τον καιρό αντικείμενα και προχωράμε για την αντικατάσταση ή και απομάκρυνση όπου χρειάζεται με την παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου. Σε δεύτερη φάση θα ασπριστούν και θα βαφτούν όπου χρήζει παρεμβάσεις χώροι και αντικείμενα ώστε τέλος του μήνα να είμαστε ως επί το πλείστων έτοιμοι».

Στόχος η ψυχική τόνωση και χαλάρωση κατοίκων και επισκεπτών

Στον συντονισμό όλων των δυνάμεων για τη διατήρηση της αξιοθαύμαστης εικόνας που διατηρούν διαχρονικά τα χώρια της Σύρου, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και της απαράμιλλης ομορφιά τους αναφέρθηκε με τη σειρά της η Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Περιφέρειας Ποσειδωνίας, Αγγελική Πρίντεζη.

"Μαζί με τους προέδρους, σε συνέχεια των επιστολών και των αιτημάτων τους στην υπηρεσία καθαριότητας και στο συνεργείο μικρών έργων, ελέγξαμε όλο το παραλιακό μέτωπο της Περιφέρειας Ποσειδωνίας από Λιμανάκι Αζολίμνου, Σαντορινιούς, Φάμπρικα, Βάρη, Αχλάδι, Παραλία Ταλαρά, Αμπέλα, Κόμητο, Αγκαθωπές, Παραλία Φοίνικα ως τα Κόκκινα έγκαιρα και ξεκινήσαμε τις εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «η έγκαιρη ενημέρωση, ο σωστός προγραμματισμός, η κατανόηση των δυσκολιών λόγω της της πανδημίας και πάνω από όλα η θετική σκέψη που γίνεται πράξη μέσω της εθελοντικής εργασίας είναι η αρχή για να δημιουργήσεις σιγά-σιγά ένα θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Δήμος, κατανοώντας το μεγάλο πλήγμα που οι επιχειρήσεις και δη οι εποχιακές δέχτηκαν λόγω των μέτρων της πανδημίας, παραμένουν δίπλα τους και φροντίζουν τους χώρους που δραστηριοποιούνται, παρέχοντας με το περιορισμένο εργατικό δυναμικό του τη φροντίδα που τους οφείλει.

«Επίσης οι κάτοικοι και οι επισκέπτες με την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που θα επισκεφτούν τις Κοινότητες μας να βρουν όσο περισσότερο γίνετε φροντισμένους τους χώρους που θα τους προσφέρουν ψυχική τόνωση και χαλάρωση. Ξεκινήσαμε με δυσκολίες έγκαιρα, συνεχίζουμε με πρόγραμμα και θετική ματιά σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς για ένα καλό αποτέλεσμα», κατέληξε η κ. Πρίντεζη, προσκαλώντας τόσο τους κατοίκους όσο και τους φίλους του νησιού στην Περιφέρεια Ποσειδωνίας.