Η ποιότητα αισιόδοξη “υπόσχεση” για το αύριο
- Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020 - 06:20
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στην Ελλάδα, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.
Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, ενώ μόνο στις Κυκλάδες, οι παραλίες που έλαβαν τη διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας” για τη θάλασσα και τις υπηρεσίες τους ανέρχονται σε 32.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά και των ενδιαφερόμενων συλλογικών φορέων, η δεύτερη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, όσον αφορά στην ποιότητα των παραλιών, δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας,
Γαλάζιες Σημαίες - εγγύηση υψηλής ποιότητας
Υπενθυμίζεται, ότι η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική», καθώς καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα.
Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά, ενώ από το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 69 χρόνια δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι “Γαλάζιες Σημαίες” των Κυκλάδων
Για τις Κυκλάδες, πάνω από τριάντα παραλίες έλαβαν τη βράβευση με “Γαλάζια Σημαία”.
Πιο συγκεκριμένα, στην Άνδρο, η Γαλάζια Σημαία θα ανεμίζει στην παραλία Δελαβόγια / Aneroussa Beach, στην Τήνο στον Άγιο Φωκά / Μαραθιά, ενώ στη Μύκονο, τη διάκριση έλαβε το τμήμα του Aphrodite Beach Resort στην παραλία του Καλαφάτη.
Η Σύρος φέτος φαίνεται να είναι το νησί με τις περισσότερες “Γαλάζιες Σημαίες” στις παραλίες του μαζί με τη Σαντορίνη, καθώς διακρίθηκαν οι παραλίες Αγαθωπές, Αζόλιμνος, Βάρη, Γαλησσάς, Κίνι και Φοίνικας.
Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη, οι βραβευμένες παραλίες είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Βλυχάδα, δύο τμήματα στο Καμάρι, ο Περίβολος και η Περίσσα.
Η Κέα διεκδίκησε και έλαβε “Γαλάζιες Σημαίες” για το Γιαλισκάρι, τον Κούνδουρο και τον Οτζιά.
Στην Πάρο, ως εξαιρετικές διακρίθηκαν οι παραλίες στα Λιβάδια, το Λογαρά, η Χρυσή Ακτή στη Μάρπησσα, η Πούντα και τα Τσερδάκια.
Οι παραλίες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που θα κυματίζουν τη Γαλάζια Σημαία φέτος το καλοκαίρι, είναι η Αγία Άννα/Μάραγκας, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Προκόπιος.
Το Μαγγανάρι, ο Μυλοπόταμος και ο Όρμος της Ίου κρίθηκαν ποιοτικές, ώστε να λάβουν τη διάκριση, όπως επίσης και η παραλία του Προβατά στη Μήλο.
Τέλος, για τη Σίφνο, Γαλάζια Σημαία θα έχουν οι παραλίες των Καμαρών και του Πλατύ Γιαλού.
«Να πάρουμε πίσω τη ζωή μας»
Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, χαιρετίζοντας την ανακοίνωση των βραβεύσεων για τις παραλίες της χώρας, τόνισε, ότι «το 2020 περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «κάθε Γαλάζια Σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι όσοι δουλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό, θα έλεγα όλοι οι Έλληνες χαιρετίζουμε τις φετινές βραβεύσεις του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία σαν ένα σύνθημα, ότι ο αγώνας για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας έχει ξεκινήσει. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους».
«Σχεδόν όλες οι ακτές βρίσκονται σε εξαιρετική ποιοτική κατάσταση»
Ειδική μνεία στην ποιότητα των νερών κολύμβησης στη χώρα μας, έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Όπως επεσήμανε, «η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η επιλογή των ακτών έχει πραγματοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις Κεντρικές και Περιφερειακές συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, «παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουόμενων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις», ενώ παράλληλα ενημέρωσε πως το υπουργείο «έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την διενέργεια εκτεταμένων δειγματοληψιών σε 1.634 ακτές της χώρας, μέχρι το έτος 2023 μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, προγραμμάτων».
Όπως ενημέρωσε, οι λεπτομερείς πιστοποιημένες μετρήσεις και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Σύμφωνα με αυτά, «σχεδόν το σύνολο των ακτών που παρακολουθούνται βρίσκονται σε εξαιρετική ποιοτική κατάσταση, γεγονός που αναδεικνύει τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου, διασφαλίζει την υγεία των πολιτών, και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης».
Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε, πως «ο συνδυασμός δε, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID19 με την εξαιρετική κατάσταση των ακτών μας, προσδίδει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην χώρα μας ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου».
Σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας στον κόσμο, ο κ. Αραβώσης σημείωσε, πως «μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 2η θέση σε σύνολο 47 χωρών παγκοσμίως, με αριθμό περίπου 500 βραβευμένων ακτών με γαλάζια σημαία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τόσο την εξαιρετική κατάσταση των συγκεκριμένων ακτών όσο και τον υψηλό βαθμό οργάνωσής τους. Βούλησή μας είναι η αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, χρόνο με το χρόνο».
«Επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες επιλογές για τουρισμό»
Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος, τόνισε, ότι «την εποχή της πανδημίας, όπου διαχειριζόμαστε το φόβο μας από τον κορωνοϊό έχουν ιδιαίτερη σημασία θετικά γεγονότα, γιατί είναι σίγουρο από την αμέσως επόμενη περίοδο σιγά σιγά θα χαλαρώσουμε και θα αρχίσει ο κόσμος να μετακινείται και ο τουρισμός παρ’ όλες τις δυσμενείς συνθήκες θα βρεθεί σε μία νέα περίοδο».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «αισιόδοξα γεγονότα όπως ότι η χώρα μας τιμάται με Γαλάζια Σημαία που είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας και είμαστε σε 47 χώρες στη δεύτερη θέση κατάταξης είναι μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί πάντα μία από τις πρώτες επιλογές για τουρισμό. Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα αποτελεί πάντα ένα βασικό στοιχείο του ελληνικού τουρισμού και φέτος το καλοκαίρι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες και είμαστε σίγουροι, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερος εφησυχασμός και θα υπάρχει όλο και περισσότερη πεποίθηση, ότι μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει ασφαλώς».
Άλλωστε, όπως υποστήριξε, «τα καλά αποτελέσματα που είχε η χώρα μας στη διάρκεια της πανδημίας εγγυώνται, ότι και σήμερα, που θα έχει περάσει αυτός ο κίνδυνος θα είμαστε κατεξοχήν χώρα που θα την προτιμούν. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις επιλογές, σε όλους όσους δίνουν σημασία στην προστασία της φύσης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και για τον Τουρισμό και να συγχαρώ όλους όσους συμβάλλουν, να έχουμε καθαρές θάλασσες, καθαρές μαρίνες και καλές προϋποθέσεις στα σκάφη να ταξιδεύουνε και να έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.
«Να φύγουμε στο αύριο σε μία νέα, πιο υπεύθυνη Ελλάδα»
Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Παπαστρεγίου, ο οποίος δήλωσε, πως «το τελευταίο διάστημα δείξαμε πως πραγματικά στην Ελλάδα όταν θέλουμε μπορούμε, όταν βάζουμε πρώτα το εμείς και όχι το εγώ μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα ανακοινώνουμε τις Γαλάζιες Σημαίες με τη βαρύτητα και το κύρος ενός οργανισμού που διαχρονικά στην Ελλάδα έχει δείξει την αξία του».
«Οι Γαλάζιες Σημαίες που είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των πολιτών. Και κυρίως θέλω να σταθώ στην ευθύνη των πολιτών, στην ατομική ευθύνη που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, να είναι αυτή η σημαία Γαλάζια, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη ή ότι άλλο χρώμα θέλουμε προκειμένου να φύγουμε μπροστά να φύγουμε στο αύριο, σε μία νέα πολύ πιο υπεύθυνη και ισχυρή Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Κριτήρια του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”
Το πρώτο σετ κριτηρίων, προκειμένου να βραβευθεί μία παραλία με Γαλάζια Σημαία, είναι η καθαριότητα θάλασσας και ακτής. «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Όσον αφορά στην οργάνωση της ακτής, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής, όπως επίσης και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει σε εφαρμογή απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή, απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Τα κριτήρια που αφορούν στην ασφάλεια των επισκεπτών, προϋποθέτουν την παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες και την προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Τέλος, πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία της φύσης και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, με έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο, οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.
Το ΥΠΕΝ, διά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ, δια της ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (Γαλάζια Σημαία και Green Key για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κυκλάδες: Έχασαν τις "Γαλάζιες Σημαίες" επτά παραλίες
25 Ιουλ. 2024 - 19:14 - Σταθερή ποιότητα στις θάλασσες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες
18 Μαΐου. 2022 - 6:20 - Απόσυρση γαλάζιων σημαιών από τρεις παραλίες της Κέας
3 Αυγ. 2021 - 14:14 - Σταθερά, ποιοτικά “γαλάζιες” οι Κυκλάδες
19 Μαΐου. 2021 - 6:20 - Ρεκόρ για τις "Γαλάζιες Σημαίες" το 2021
18 Μαΐου. 2021 - 13:20