Επανέναρξη αποστολών των Κινητών Ιατρικών Μονάδων

  • Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2020 - 06:13

Σε γνώριμους ρυθμούς επιστρέφει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Κινητές Ιατρικές Μονάδες, συνεχίζοντας την παροχή υπηρεσιών σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Η περίοδος που διανύσαμε ήταν απαιτητική σε όλα τα επίπεδα. Βιώσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία κληθήκαμε να φανούμε ψύχραιμοι. Όμως, κερδίσαμε τη γνώση, πως μπορούμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα, να λαμβάνουμε υπόψη μας τη διαφορετική οπτική και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Με βασικό μέλημα την προαγωγή και πρόληψη της υγείας, οι ιατροί, οι νοσηλευτές και ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες ξεκινούν και πάλι τις αποστολές τους από τις 20 Ιουνίου 2020.

Παράλληλα, το πρόγραμμά τους προσαρμόζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Εισάγεται ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανίχνευσης και αντιμετώπισης-συμβουλευτικής ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία από COVID-19. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολόγηση και ολιστική προσέγγιση από μια ομάδα ειδικών σε συνδυασμό με τη θεραπευτική άσκηση. Μείζονος σημασίας είναι και η προσπάθεια δημιουργίας τράπεζας αίματος για κάθε μικρό νησί των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων καθώς και περιοχών της Ηπειρωτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας από το ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Επόμενες αποστολές των Κινητών Ιατρικών Μονάδων:

Φολέγανδρος 20-23 Ιουνίου 2020

Ανάφη 26-29 Ιουνίου 2020

Αστυπάλαια 1-6 Ιουλίου 2020

Τήλος 16-20 Ιουλίου 2020

Πρέσπες 29 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2020

Λειψοί 27-31 Αυγούστου 2020

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, εβδομήντα (70) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος