Η «All For Blue» και οι αναρίθμητοι φίλοι της συνεχίζουν να υψώνουν τείχη προστασίας στο οικοσύστημα που απειλείται με αφανισμό

Το μπλε της θάλασσας αναπνέει και εμπνέει

  • Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 - 06:13

Τέσσερα «γεμάτα» και πολύ δραστήρια χρόνια συμπλήρωσε ο περιβαλλοντικός οργανισμός «All For Blue» με έδρα τις Κυκλάδες που έχει ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Από το 2017 μέχρι και σήμερα, η ομάδα έχει ταξιδέψει σε πολλά νησιά, έχει «οργανώσει» παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει επισκεφτεί σχολεία και έχει αναδείξει τους κινδύνους που απειλούν τα ψάρια και τα θηλαστικά, έχει βουτήξει σε βαθιά νερά και έχει μεταδώσει απ’ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα της σημασίας της θάλασσας.

Μέσω των παραπάνω δράσεων, η φωνή της ομάδας ακούστηκε δυνατά, χάρη στην υποστήριξη των τοπικών φορέων αλλά και των αναρίθμητων φίλων που τα μέλη της αποκτούν σε κάθε συναρπαστική αποστολή τους.

Περισσότεροι από 50.000 μαθητές, εθελοντές και πιστοποιημένοι δύτες έχουν λάβει μέρος σε παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 73% των απορριμμάτων που ανασύρθηκαν στο πλαίσιο των αποστολών είναι από πλαστικό, όπως σακούλες, ποτήρια, καλαμάκια και άλλες συσκευασίες. Ακολουθούν το γυαλί με 11%, κυρίως μπουκάλια, το μέταλλο με 9% όπως μπαταρίες σκαφών, εξαρτήματα αυτοκινήτων και είδη εξοπλισμού, ενώ τη λίστα μας ολοκληρώνουν τα υπόλοιπα απορρίμματα με 7%.

Τα πλαστικά, η πρώτη αιτία ρύπανσης της θάλασσας

Το Τop 10 των θαλάσσιων απορριμμάτων περιλαμβάνει: πλαστικές σακούλες, αλιευτικό εξοπλισμό, πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων, αλουμινένια κουτάκια, καλαμάκια, μεταλλικά είδη και είδη οικιακής χρήσης.

Στην αντίστοιχη λίστα με τα πιο συνήθη παράκτια απορρίμματα βρίσκονται: αποτσίγαρα, πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια, καπάκια και μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, αλουμινένια κουτάκια, φελιζόλ και δομικά έργα.

Οι άνθρωποι της All For Blue πιστεύουν ότι η αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με άλλα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, είναι μονόδρομος για να χαιρόμαστε όλοι μαζί τις θάλασσες. Ο τρόπος είναι απλός και οικονομικός και το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε σωστά ενημερωμένοι πολίτες και να αναπτύξουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, υιοθετώντας οικολογικές συνήθειες.

Για την ελάττωση της χρήσης πλαστικού, η  All For Blue προτείνει τσάντες πολλαπλών χρήσεων, επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων και συσκευασιών χωρίς πλαστικό, σπιτικά ή φυτικά προϊόντα καθαρισμού, ρούχα φτιαγμένα από φυσικά υλικά και χρηστικά αντικείμενα με διάρκεια ζωής.

Τα πλαστικά που συγκεντρώνονται από τις δράσεις της ομάδας θα «επιστρέφουν» στην τοπική κοινωνία με τη μορφή κάδων απορριμμάτων, ως ενθύμιο, αλλά και ως απόδειξη ότι κάθε προϊόν που αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιμης ζωής του» μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να είναι βιώσιμο.

Ο οργανισμός ευχαριστεί όλους όσους ενθαρρύνουν τους ανθρώπους του με τα θετικά τους σχόλια και την αγάπη που τους στέλνουν γι’ αυτό που πραγματικά κάνουν: να βοηθούν το μπλε της θάλασσας να αναπνέει και να μας εμπνέει και να υψώνουν τείχη προστασίας στο οικοσύστημα που απειλείται με αφανισμό.

Θυμηθείτε μόνο ότι η ατομική ευθύνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να μένουμε ασφαλείς.

 

Ετικέτες: