Προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέσω της συνεργασίας του Τμήματος Τουρισμού με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη

Η Σύρος ανάμεσα στους τρεις top προορισμούς για ΑμεΑ

Οι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που το νησί της Σύρου παρέχει σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης, εξασφαλίζοντάς τους το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και την απόλαυση του μοναδικού τοπίου του, θα αναδειχθούν μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη.

Με την οργανωτική σφραγίδα του Τμήματος Τουρισμού, από 18 έως 21 Ιουλίου 2020, θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τηλεοπτικά γυρίσματα για την καταγραφή των υποδομών πρόσβασης και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, καθώς και των δραστηριοτήτων που προσφέρονται σε αυτά μέσω του διαθέσιμου εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας.

Στη δράση θα συμμετέχουν ο Συριανός Νίκος Ρούσσος, ο παραολυμπιονίκης Δισκοβολίας και σημαιοφόρος Αλπικού Σκι, Μάκης Καλαράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα "ΠΕΡΠΑΤΩ" και παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η ξιφομάχος του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και αθλήτρια μπάσκετ, Γεωργία Καλτσή.

Ίσα δικαιώματα στον τουρισμό

Το οπτικοακουστικό υλικό θα καταχωρηθεί στη νέα πλατφόρμα «Extra Milers», που λειτουργώντας ως ένα πλήρες δίκτυο πληροφοριών για άτομα με αναπηρίες, θα προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στα ελληνικά νησιά. Η πλατφόρμα θα διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική/μειωμένη όραση (ΑΑ). Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντος που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο προφίλ τους.

Πρώτοι προορισμοί για τη φετινή χρονιά είναι η Σύρος, η Χίος και η Ρόδος. Το Extra Μilers είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη με την ιδρυτική χορηγία της Microsoft. Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η εταιρεία ATCOM. Η οργάνωση ήρθε σε πρώτη επαφή με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Γραφείο Τουρισμού τον Νοέμβριο του 2019.

Στόχος αυτής της δράσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κουταβά, είναι η προβολή της Σύρου ως φιλικού προορισμού σε ανθρώπους με αναπηρίες.

Καταγραφή των προσφερόμενων παροχών και δραστηριοτήτων

Όπως υπογραμμίζει στην «Κοινή Γνώμη», το νησί διαθέτει αξιόλογες υποδομές που συνεχώς εμπλουτίζονται. Επιγραμματικά αναφέρει την ανάπλαση της παραλίας, έργο φιλικό προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα που χρηματοδοτήθηκε και από κοινοτικά κονδύλια, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της συνεργασίας του Δήμου με το πρόγραμμα «INTERREG», όπως τα seatrac, οι ράμπες και οι σημάνσεις ΑμεΑ, οι οποίες –αυτή τη στιγμή- βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται επίσης, πως με την πολύτιμη δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προμηθεύτηκε ένα αναβατόριο πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε περιοχές και χώρους με σκαλοπάτια. Από την πλευρά της, η Καθολική Επισκοπή Σύρου δώρισε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο θα είναι συμβατό με το αναβατόριο του δημαρχιακού μεγάρου για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας δημοτών και επισκεπτών με κινητικά προβλήματα. Σημειώνεται, πως ο Δήμος βρίσκεται εν αναμονή για την απόκτηση άλλων δύο αναβατορίων.

Μέσω του οπτικοακουστικού υλικού που θα παραχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα στο νησί της Σύρου, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών στην πράξη: πώς ένα άτομο με κινητικά προβλήματα μπορεί να κάνει εύκολα μπάνιο, χρησιμοποιώντας το seatrac ή πώς να περιηγηθεί στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στο Δημαρχείο της Ερμούπολης με το αναβατόριο. Σημαντικές δραστηριότητες αναψυχής προσφέρονται και από ιδιώτες, όπως θεραπευτική ιππασία, scuba diving και θαλάσσια σπορ. Παράλληλα, με τη συνδρομή του κ. Κουταβά έχει πραγματοποιηθεί από την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη καταγραφή των δωματίων και των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στο νησί, καθώς και των καταστημάτων εστίασης (καφέ-μπαρ-εστιατόρια) που διαθέτουν σχετικές υποδομές. Όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στην εφαρμογή, την οποία ένα άτομο με αναπηρία που ενδιαφέρεται να επισκεφτεί τη Σύρο μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του για να ενημερωθεί πού μπορεί να μείνει, να φάει, να απολαύσει το μπάνιο του, σε ποια μέρη και αξιοθέατα μπορεί να περιηγηθεί αλλά και τι δραστηριότητες, εν γένει, μπορεί να κάνει.

Μια ιδέα του συμπολίτη μας Νίκου Ρούσσου

Το εν λόγω εγχείρημα βασίστηκε σε μια προσωπική ιδέα του Νίκου Ρούσσου, συμπολίτη μας με κινητικά προβλήματα και μεγάλα αποθέματα ψυχής που καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες τόσο για τη μετάδοση του μηνύματος ότι η αναπηρία δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, όσο και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον τόπο μας. Η ιδέα του αγκαλιάστηκε από τη δημοτική αρχή και την παραγωγή του βίντεο ανέλαβε η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και γυρισμάτων θα οριστεί από τον κ. Κουταβά και τον Νίκο Ρούσσο.

Επισημαίνεται ότι, μεγάλο μέρος του βίντεο θα χρηματοδοτηθεί από τη δημοτική αρχή. «Ο ίδιος ο Δήμαρχος και σαν ιατρός, με την ευαισθησία που τον διακρίνει θα καταθέσει ένα σημαντικό ποσό, αλλά και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα συνεισφέρουν οικονομικά, ο καθένας στο μέτρο του δυνατού, στην πραγματοποίηση της δράσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Η δράση θα υποστηριχθεί επίσης από επιχειρηματίες που θα καλύψουν τη διαμονή, τη διατροφή, τη μετακίνηση και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των συμμετεχόντων. Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.