«ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ»

Αυτοκτονίες… Η θλιβερή αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

  • Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2020 - 06:27

Άννα Αγγελίδου

Ένα «γιατί» είναι αυτό το οποίο ακολουθεί μετά από μία αυτοκτονία ενός συνανθρώπου μας ή μετά από μία απόπειρα…  Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η είδηση ότι κάποιος συνάνθρωπος μας έβαλε τέλος στην ζωή του, με τραγικό τρόπο, τείνει να γίνει μέρος της θλιβερής καθημερινότητας μας. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2019 σε Πανελλαδικό επίπεδο επιχείρησαν να βάλουν τέλος στην ζωή του 4.138 συνάνθρωποι μας ενώ δυστυχώς 3.044 αυτοκτόνησαν…!

Οι αριθμοί

Ο Νομός Αττικής κατέχει μία θλιβερή πρωτιά τόσο σε απόπειρες αυτοκτονίας όσο και σε αυτοκτονίες, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ηπείρου, Πελοποννήσου κ.α.

Οι αριθμοί μοιάζει να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα 327 άτομα προχώρησαν σε αυτοχειρία, ενώ 115 αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Όσο αφορά την Ηλεία, από το 2014 έως το 2019 σημειώθηκαν 39 απόπειρας αυτοκτονίας και 46 συνάνθρωποι μας έβαλαν τελικά τέλος στην ζωή τους. Το ίδιο χρονικό διάστημα στην Αχαΐα σημειώθηκαν  119 απόπειρες και 70 αυτοκτονίες, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία κατεγράφησαν συνολικά 169 απόπειρες και 67 αυτοκτονίες.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Αιτωλοακαρνανία έρχεται πρώτη σε απόπειρες αλλά και σε αυτοκτονίες, ενώ δεύτερη κατά σειρά στις αυτοκτονίες έρχεται η Ηλεία που είναι όμως Τρίτη στις απόπειρες αυτοκτονιών. Όσο αφορά για τον όμορο Νομό Αχαΐας, είναι τρίτος σε επίπεδο Περιφέρειας στις αυτοκτονίες αλλά δεύτερος στις απόπειρες αυτοκτονίας.

Το προφίλ του αυτόχειρα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στις απόπειρες αυτοκτονιών που έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 41 και άνω σε ποσοστό 50%. Στις περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «απόπειρα αυτοκτονίας» τα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν μοιρασμένα και διαφοροποιήσεις ανάλογα με το έτος. Ειδικότερα το χρονικό διάστημα 2014-2019 σε επίπεδο Περιφέρειας αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους 327 συνάνθρωποι μας εκ των οποίων 151 άνδρες και 176 γυναίκες. Αναφορικά με την Π.Ε. Ηλείας στο ίδιο χρονικό διάστημα αποπειράθηκαν να θέσουν τέλος στην ζωή τους συνολικά 39 συνάνθρωποι μας εκ των οποίων 24 άνδρες και 15 γυναίκες.

Αυτό το οποίο ωστόσο προκαλεί εντύπωση είναι ότι αρκετές από τις περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας αφορούν σε ποσοστό από 15-17% αφορούν ηλικίες από 0-22 ετών. Όσοι έχουν αποπειραθεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους, έχουν δοκιμάσει να το πράξουν στην πλειοψηφία τους κάνοντας χρήση κάποιας μορφής δηλητήριου, αλλά και χρήση μαχαιριών αλλά και διάφορων άλλων τρόπων. Όσοι πάλι έχουν βάλει τέλος στην ζωή τους έχουν κάνει χρήση αγχόνης, ή πυροβόλου όπλου… ενώ σε πολύ μικρότερο ποσοστό επιλέγεται η κατακρήμνιση ή το δηλητήριο.

Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 41 και άνω σε ποσοστό 75% ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα από 31-40 ετών. Οι άνδρες είναι εκείνοι οι οποίοι οδηγούνται στην αυτοκτονία καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το 2014-2019 συνολικά 156 άνδρες έβαλαν τέλος στη ζωή τους έναντι 27 γυναικών. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία που αφορούν την Ηλεία. Το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα έβαλαν τέλος στη ζωή τους συνολικά46 συνάνθρωποι μας εκ των οποίων 40 άνδρες και 6 γυναίκες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τις περισσότερες φορές δεν γίνονται γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους κάποιος έχει φτάσει στην αυτοχειρία, ενώ ακολουθούν λόγοι ασθένειας, αλλά και οικονομικοί… ενώ σε αρκετές απόπειρες αυτοκτονία, όπου εκεί τα ποσοστά μοιάζουν να είναι μοιρασμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών είτε οι λόγοι είναι είτε άγνωστοι είτε αφορούν, οικογενειακά, ασθένεια άλλα ακόμα και αισθηματικά.

 

 

 

Ετικέτες: