Συμμετοχή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια – Covid-19»

Διατακτικές σίτισης σε πληγέντες της πανδημίας

Τις επισιτιστικές ανάγκες επιλεγμένων ωφελούμενων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα καλύψει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια – Covid-19».

Το εν λόγω πρόγραμμα με συντονιστή την αστική με κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε, Saving Food – Saving Lives» εντάσσεται στη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αποτελεί και το δωρητή του προγράμματος.

Οι δωρεές που εντάσσονται στη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 εστιάζουν ιδιαίτερα στη διασφάλιση σίτισης και ειδών βασικής ανάγκης, στην ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία, στην οικονομική υποστήριξη καλλιτεχνών, καθώς και νοσηλευτών, γιατρών και προσωπικού καθαριότητας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Σημειώνεται πως, η Ελλάδα έχει σημαντική θέση στην καρδιά και το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς αποτελεί τον τόπο γέννησής τους. Δεδομένου ότι η χώρα προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από μια βαθιά δεκαετή κοινωνικοοικονομική κρίση, το ΙΣΝ εστιάζει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προκλήσεων της χώρας σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα.

Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Σκοπό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε» αποτελεί ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων και η καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, η ομάδα σώζει φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και το προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα υποστηρίζονται επισιτιστικά οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού προσεγγίζεται συνολικά μέσω: του ενημερωτικού προγράμματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη», του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο», του προγράμματος διάσωσης περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής «Μπορούμε στο Χωράφι», του προγράμματος διάσωσης προϊόντων από λαϊκές αγορές «Μπορούμε στη Λαϊκή» και του εθελοντικού προγράμματος ενημέρωσης δυνητικών δωρητών τροφίμων «Μπορούμε στη Γειτονιά».

Με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια», στο οποίο θα ενταχθεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαμέσου της Κοινωνικής Υπηρεσίας του, ενισχύονται άμεσα, αξιοπρεπώς και με διαφάνεια συνάνθρωποί μας με την μεγαλύτερη διατροφική ανάγκη. 

Όραμα της οργάνωσης είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

Είκοσι διατακτικές για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης Covid-19 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εγκρίθηκε δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση προγράμματος έκτακτης επισιτιστικής ενίσχυσης.

Το κοινωνικό πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια – Covid-19» αφορά στην προσφορά διατακτικών προς δικαιούχους για την αγορά τροφίμων πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ που θα οριστούν. Οι δικαιούχοι αφορούν κατά προτεραιότητα πληγέντες από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και σε δεύτερη φάση, συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ωφελούνται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων όλης της Ελλάδας.

Η διανομή διατακτικών προς τις ΚΥΔ θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2020. Βάσει της πληθυσμιακής κατάταξης, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει επιλεχθεί να λάβει 5 διατακτικές το μήνα, άρα έως το τέλος του έτους 2020, συνολικά 20 διατακτικές.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη ωφελούμενων της ΚΥΔ, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και εν συνεχεία άλλων καταγεγραμμένων ωφελούμενων της υπηρεσίας, η οποία θα τους επιλέξει σύμφωνα με τα δικά της οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Η παράδοση των διατακτικών θα γίνεται μηνιαίως από τις ΚΥΔ στους ωφελούμενους, οι οποίοι επιτρέπεται να λάβουν μία μόνο διατακτική στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η Κοινωνική Υπηρεσία οφείλει να διατηρεί και να αποστέλλει ηλεκτρονικώς και μηνιαίως στην ομάδα «Μπορούμε» την αναφορά ελέγχου των ωφελούμενων που θα λάβουν διατακτικές. Η τελική αναφορά ελέγχου θα αποσταλεί υπογεγραμμένη από την ΚΥΔ με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο ρόλος του «Μπορούμε» περιορίζεται στον συντονισμό του κοινωνικού προγράμματος και στη διαμεσολάβηση μεταξύ του δωρητή και των ΚΥΔ για την επίτευξη των στόχων.

Για κάθε έναν από τους τέσσερις μήνες διανομής διατακτικών η ΚΥΔ επιλέγει διαφορετικούς δικαιούχους ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διασπορά προσφοράς.

Η ΚΥΔ είναι υπεύθυνη για την ορθή και διαφανή τήρηση της διαδικασίας διανομής των διατακτικών στους δικαιούχους, με τις οποίες θα δικαιούνται οι τελευταίοι να αγοράσουν αποκλειστικά και μόνο τρόφιμα για την αντιμετώπιση των βιοτικών αναγκών τους.

Πολύτιμος συμπαραστάτης δεκάδων πολιτών

Μέσω του προγράμματος «Είμαστε Οικογένεια – Covid-19», η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη στήριξη και την εξυπηρέτηση δεκάδων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασπορά του κορωνοϊού, άνθρωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αλλά και υπάλληλοι του Δήμου από άλλες Υπηρεσίες, ξεκίνησαν να προσφέρουν ακούραστα, με συνέπεια, αλλά και με ευθύνη σπουδαίο κοινωνικό έργο, μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.