“ΜΑΓΝΗΣΙΑ”

Εκτός 358 παιδιά από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Βόλου- Δεν έλαβαν voucher μέσω ΕΣΠΑ

  • Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:26

Εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Βόλου θα μείνουν φέτος 358 παιδιά καθώς δεν εγκρίθηκε ο φάκελός τους, προκειμένου να λάβουν voucher και να φοιτήσουν χωρίς δίδακτρα στις δημιουργικές δομές. Η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε εκατοντάδες οικογένειες είναι τεράστια, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών τους, ενώ αναβρασμός υπάρχει και στο προσωπικό των ΚΔΑΠ, που ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Το πρόβλημα δε, εντοπίζεται σε όλα τα δημοτικά ΚΔΑΠ της Μαγνησίας αλλά και πανελλαδικώς.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες στο Δήμο Βόλου, οι οποίες κατέθεσαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου τα παιδιά τους να λάβουν τα πολυπόθητα voucher μέσω ΕΣΠΑ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και φέτος μαθήματα στα ΚΔΑΠ του Δήμου Βόλου.

Πέρυσι, φοιτούσαν 813 παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ του Βόλου με voucher και φέτος εγκρίθηκαν μόλις 455, αφήνοντας έξω 358 παιδιά. Οικογένειες με εργαζόμενους και τους δύο γονείς, αλλά και με κριτήρια που μέχρι πέρυσι δικαιούνταν τα voucher, έμειναν εκτός και πλέον δεν ξέρουν τι να κάνουν και πως να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο μεγάλο αυτό βάρος, καθώς ένα παιδί χρειάζεται και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ κ. Νατάσας Μορφογιάννη μιλώντας στο magnesianews.gr ανέφερε πως το πρόβλημα είναι μεγάλο για οικογένειες που ενώ πέρυσι ξεκίνησαν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ με voucher, φέτος κόπηκαν. Η ίδια ήλπιζε πως θα δοθούν περαιτέρω επιχορηγήσεις μετά το σάλο που ξέσπασε σε πανελλαδικό επίπεδο για να μπορέσουν να καλυφθούν περισσότερες θέσεις και να εξυπηρετηθούν περισσότερες οικογένειες, όμως οι πληροφορίες από τις επικοινωνίες που είχε, δεν κινούνται προς τη θετική αυτή οδό.

Στα περισσότερα ΚΔΑΠ του Δήμου Βόλου σχεδόν τα μισά παιδιά έχουν λάβει voucher για να μπορέσουν να συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο τις δραστηριότητές τους, ενώ όπως αναφέρουν εργαζόμενοι, οι γονείς αυτών που έχουν μείνει εκτός, έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ΚΔΑΠ της πόλης που πέρυσι φοιτούσαν 78 παιδιά με voucher και φέτος έμειναν εκτός πάνω από 50! Οι θέσεις βέβαια που απομένουν θα καλυφθούν με παιδιά που θα καταβάλουν κανονικά δίδακτρα, όμως αποκλείονται παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στο ελάχιστο για τα έξοδά τους.

Ανησυχία και στους εργαζομένους

Εκτός όμως από τους γονείς, έντονη ανησυχία επικρατεί και στους κόλπους των εργαζομένων, καθώς μερικά ΚΔΑΠ που δεν θα έχουν φέτος τον ίδιο αριθμό παιδιών ή θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν με άλλα. Αυτό έχει φέρει αναστάτωση στους εργαζομένους, που φοβούνται πως μπορεί να χάσουν την εργασία τους.

«Μέσα στα όρια του Δήμου θα γίνουν ανακατατάξεις, θα συγχωνευτούν κάποια ΚΔΑΠ και θα έχουμε δουλειά. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει του χρόνου. Είμαστε μετέωροι», είπε στο magnesianews.gr εργαζόμενη σε ΚΔΑΠ του Δήμου Βόλου, η οποία προσέθεσε πως με την αλλαγή αυτή που γίνεται στη διάταξη και λειτουργία των ΚΔΑΠ των Δήμων υπάρχει φόβος για ενδεχόμενες απολύσεις.

Εξήγησε ότι τα ΚΔΑΠ του Δήμου ακόμη και χωρίς να έχουν οι οικογένειες voucher, τα δίδακτρα δραστηριοτήτων είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με τα ιδιωτικά. Στα ιδιωτικά εργάζονται κατά κύριο λόγο ωρομίσθιοι, οι οποίοι δεν «στοιχίζουν» πολλά στις επιχειρήσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα δημοτικά Κέντρα Απασχόλησης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί πως ένα ΚΔΑΠ δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του, οι επιχορηγήσεις προς τους Δήμους να μην αυξηθούν κι όλη αυτή η αλυσίδα να βρει ακάλυπτους και χωρίς εργασία τους εργαζομένους.

Μάλιστα, εργαζόμενη σε ΚΔΑΠ του Δήμου ανέφερε χαρακτηριστικά πως πέρυσι μία δραστηριότητα σε δημοτικό ΚΔΑΠ κόστιζε 21 ευρώ, η ίδια ή αντίστοιχη σε ιδιωτικό έφτανε ακόμη και τα 38ευρώ!

Έντονο ενδιαφέρον ακόμη και χωρίς voucher

Παρά το γεγονός όμως ότι εκατοντάδες οικογένειες έμειναν εκτός των ΚΔΑΠ και των ευκαιριών να απασχοληθούν δημιουργικά τα παιδιά τους, το ενδιαφέρον άλλων οικογενειών να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ένα ΚΔΑΠ του Δήμου με κανονικά δίδακτρα είναι πολύ έντονο.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη των οικογενειών να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ακόμη και χωρίς επιδοτήσεις και τη βοήθεια του κράτους, όμως γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με όσους αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους κι άλλες γνώσεις, οι οποίοι κάνουν λόγο για αποκλεισμό των παιδιών τους από την εκπαίδευση.

Ετικέτες: