“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Τα κομμάτια της μαζεύει πάλι η Ζάκυνθος | Ποιός θα μας βγάλει από την καταστροφή;

  • Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:28

Μετά από ένα σκηνικό καταστροφών, φόβου και αγωνίας, η επόμενη μέρα δείχνει την ρεαλιστική πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας.

Μετά από ένα τραγικό καλοκαίρι, λόγω του covid 19, με την οικονομία του νησιού να έχει τιναχτεί στον αέρα, αφήνοντας πίσω της, προβληματικές επιχειρήσεις, χρέη και νοικοκυριά που ήδη ζουν με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα (όσα λίγα άλλα πάνε σε υποχρεώσεις σπιτιών, μετακινήσεων, ρεύμα, τηλέφωνα, δόσεις) και με την ανασφάλεια του χειμώνα, με χιλιάδες ανέργους ή με μειωμένους οριακούς μισθούς, με αβεβαιότητα για την επόμενη τουριστική σεζόν, με φόβο για την χρονιά που κυλάει και με μια κυβερνητική πολιτική, που εν μέσω Σεπτεμβρίου, οι μόνες εντολές που δίνει είναι τα ΝΕΑ μέτρα για την “αποφυγή της διασποράς του ιού»!!!

– Συνάνθρωποι γύρω μας, που δεν έχουν χρήματα να λύσουν ζητήματα υγείας και τα παρατάνε όπως είναι…

– Φίλοι, που ξεκίνησαν να ζουν με ψωμί και μακαρόνια…

Και τώρα ο μεσογειακός κυκλώνας μας βρίσκει, όρθιους μεν αλλά τσακισμένους δε, κηρυγμένους και επίσημα “σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Από την άλλη δοξάζουμε το Θεό που πέρασε και αυτό χωρίς τραυματίες και νεκρούς.

Και αυτός ήταν και ο λόγος που τα εθνικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση, ακόμη και χθες, ασχολείτο με τον κορωνοϊό!

Βλέπετε πρέπει “να χειλίσει η Μαγούλα” για να γίνονται πολιτικές μάχες στα εθνικά κανάλια και στο twitter….

Ποια είναι τα άμεσα σημερινά προβλήματα

Ηλεκτροδότηση και ΔΕΔΔΗΕ

Πρώτο και κύριο η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί, η οποία έχει αφήσει τη μισή και πλέον Ζάκυνθο στο σκοτάδι.

Η ΔΕΔΔΗΕ για μια ακόμη φορά, απέδειξε ότι είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση και με έναν ελάχιστο αριθμό ανθρώπων – που μοχθούν με κίνδυνο ζωής – να φέρνουν βόλτα όλο το νησί.

Και όλα αυτά, κάτω από την θλιβερή απώλεια ενός νεκρού τεχνικού της, πριν από λίγες μέρες, ο οποίος χτυπήθηκε από υψηλή τάση στις Βολίμες…

Τα πέντε τελευταία χρόνια, έχουμε κουραστεί να γράφουμε με επιχειρήματα, για τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης και για την άμεση ανάγκη επανασύστασης της ΔΕΔΔΗΕ Ζακύνθου.

Οι ελάχιστοι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ, είναι εκείνοι, που μέσα σε όλα, επιβαρύνονται και με το κόψιμο του ρεύματος στους κακοπληρωτές, με κίνδυνο πολλές φορές και της ζωής τους (υπάρχουν εξόφθαλμες καταγεγραμμένες περιπτώσεις που κινδύνεψαν ζωές υπαλλήλων).

Εμπεδώσαμε πλέον ότι το κόψιμο ρεύματος είναι πολύ σημαντικότερο από την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές – πελάτες.

Τι άλλο θέλει να μάθει ο υπουργός κ. Χατζηδάκης για να παρέμβει κάποτε;

Τι άλλο πρέπει να συμβεί κ. Βουλευτά;

Ξέραμε όλοι, πως έρχεται κυκλώνας στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά.

Γιατί δεν ήρθαν συνεργεία και μηχανήματα; Ποιός έχει την ευθύνη; Ο Υπουργός; Η ΔΕΗ; Οι συνδικαλιστές που δεν θέλουν να μετακινούνται; Κάποιος θα την έχει.

Άμεση αποκατάσταση οικιών και επιχειρήσεων

Εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και αποθήκες, έχουν πληγεί από το πέρασμα του κυκλώνα και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης σε βαθμό άμεσης προτεραιότητας, γιατί έρχεται χειμώνας.

Οι διαδικασίες καταγραφής από το κράτος, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα χρειαστούν μήνες και… με την “όρεξη” που έχει το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, είναι αμφίβολο ποιος θα βοηθηθεί, θα αποζημιωθεί ή θα τύχει κρατικής μέριμνας ή απαλλαγών από φορολογίες και ασφαλιστικά που θα τον απειλούν ακόμη με κατασχέσεις και φυλακή!

Ποια θα είναι άραγε η αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών, η οποία ανέκαθεν έχει “παρκαρισμένα” (μονίμως μη απορροφημένα ) πολλά εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο διοικητικός μηχανισμός και οι υπάλληλοι (στο 70%) είναι, είτε μονίμως σε άδειες, είτε αρνητικοί στο να εργαστούν με πάθος και αποτελεσματικότητα, είτε στη “νιρβάνα” της καρέκλας τους.

– Όλοι συνήθως μένουν στο “τι δεν γίνεται”.

– Ποιος δημόσιος υπάλληλος έχασε έστω ένα ευρώ από την επέλαση του covid 19;

– Πόσες επιχειρήσεις τελείωσαν οικονομικά και πόσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι «αργοπεθαίνουν» στο δρόμο;

Επειδή τα ξέρουμε, θα σας πούμε τι περιμένουμε πάλι

Ένα κατεβατό με παρεμβάσεις σε ρέματα και δρόμους που όλα θα τα αναλάβουν εργολάβοι έναντι τυφλών εκατομμυρίων.

Άλλωστε, η “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” είναι το κερασάκι των εργολάβων και των μεσαζόντων. Βλέπε σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες και κυρίως τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κεφαλλονιάς…

Στην σύγκριση με άλλες περιφέρειες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες ή προβλήματα, η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών ήταν και είναι, πάντα τελευταία και καταϊδρωμένη, δημιουργώντας ανασφαλείς πολίτες και κάκιστη τοπική οικονομία.

Η Ιθάκη, η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος, πρέπει από την Δευτέρα να μπουν στην πρώτη και μοναδική γραμμή προτεραιότητας.

Γρήγορα, αντανακλαστικά και αποτελεσματικά.

Άμεσα μέτρα ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε 97 μέρες έχουμε Χριστούγεννα.

Τώρα θα δούμε τι πολιτικούς έχουμε, ποια διοίκηση (προϊσταμένους) τι δημόσιους υπαλλήλους και τι περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Οι αγροτικές καλλιέργειες και το λάδι τελείωσαν

Χιλιάδες δέντρα ξεριζώθηκαν και ο κύριος όγκος αγροτικής οικονομίας του νησιού διαλύθηκε ολοσχερώς.

Ο “Ιανός” βρήκε στο διάβα του, τον πολύ ξερό καρπό της ελιάς, από το πολύ ζεστό καλοκαίρι και τον ρήμαξε. Όλος ο καρπός της ελιάς έχει φύγει από τα δέντρα και βρίσκεται σε στρώματα στο έδαφος.

Ολόκληρα λιοστάσια έχουν διαλυθεί και κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από το λίγο λάδι που θα πούλαγε για να βοηθήσει την καταστροφική του οικονομική κατάσταση.

Οπωροφόρα δέντρα και καλλιέργειες διαλύθηκαν.

Η πανδημία γλύτωσε τα χειρότερα;

Δημόσια σημεία, δρόμοι και μνημεία χρειάζονται άμεση αποκατάσταση ενώ, κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, θα πρέπει να εντοπίζουμε τι δεν κάναμε καλά ή τι θα πρέπει να προσέξουμε, διότι το φαινόμενο των μεσογειακών κυκλώνων είναι πλέον ετήσιο φαινόμενο ειδικά το μήνα Σεπτέμβριο.

Σκεφτείτε, το νησί να μην είχε αδειάσει λόγω covid 19 και να είχε πάνω του περίπου 140.000 ξένους επισκέπτες. Αναλογικά έχει σκεφτεί κανείς πόσους τραυματίες ή ακόμη και νεκρούς θα μπορούσαμε να είχαμε;;;

Δεν υπάρχει ούτε μία ώρα χρόνος, ώστε να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ζακύνθου.

Είναι ηλίου φαεινότερο, πως “φλερτάρουμε” να γυρίσουμε πενήντα χρόνια πίσω, όταν στο νησί ευημερούσαν δέκα αφεντάδες, δέκα γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι ή μηχανικοί και οι ισχυροί άνθρωποι της κρατικής διοίκησης.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά εκείνο που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η κατηγοριοποίηση πολιτών, δημόσιοι υπάλληλοι (που θα έχουν κάθε πρώτη και δεκαπέντε μισθούς και επιδόματα) και όλοι οι υπόλοιποι, που θα παλεύουν να πάνε σούπερ μάρκετ και στο τέλος του 2021 θα βρεθούν χρεωμένοι στο κράτος και στις τράπεζες (φόροι, ασφαλιστικά, δόσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, τράπεζες) και θα υποθηκεύσουν για πάντα το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Δημόσιοι μισθοί και συντάξεις δεν μπορούν να κρατήσουν την οικονομία του νησιού. Χωρίς επιχειρήν όλα είναι τελειωμένα.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα.

Ο επίλογος

Δεν θα μπούμε σε καμία λογική χαρακωμάτων, εσείς κι εμείς… κοινωνικά και πολιτειακά, αλλά αυτή τη στιγμή, η ζακυνθινή και επτανησιακή κοινωνία πρέπει να ενωθεί και να δουλέψει σκληρά, χωρίς υπεκφυγές και “αντισηπτικά”.

Οι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να δουλέψουν πολύ συστηματικά, χωρίς συνδικαλιστικές αγκυλώσεις και προσωπικές μισαλλοδοξίες.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και οι άνθρωποί της. Είναι απίστευτη η παρεμβατικότητα και η αποτελεσματικότητά τους.

Για το καλό της τοπικής κοινότητας, για το καλό του τόπου που μας γέννησε όλους.

Τώρα θα φανεί και η πολιτική ανδρεία, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα όσων μας κυβερνάνε και στέλνουν την τοπική φωνή, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά ακόμη και στις Βρυξέλλες και στον κόσμο όλον.

Για να επιβιώσουμε…

Σπ. Καμπιώτης