Δυναμικό ξεκίνημα για τα Λυκόπουλα και τους Ναυτοπροσκόπους που ανταμώνουν κάθε Σάββατο στην πλατεία Μιαούλη

Έναρξη της νέας προσκοπικής χρονιάς στη Σύρο

  • Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:16

Με πολλά χαμόγελα και όρεξη για εξερεύνηση, περιπέτεια και προσφορά, τα μέλη των προσκοπικών τμημάτων της Σύρου ξεκίνησαν και φέτος τις συναντήσεις τους, στην Εστία των Προσκόπων, στην Πλατεία Μιαούλη.

Μετά από ένα «διαφορετικό» καλοκαίρι αλλά και τη δύσκολη από όλες τις πλευρές προηγούμενη προσκοπική χρονιά, οι Πρόσκοποι της Σύρου ευελπιστούν να κάνουν φέτος όλα όσα δεν μπόρεσαν πέρυσι, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών: να παίξουν, να γελάσουν, να χαρούν, να πάνε περισσότερες εκδρομές, να κάνουν καινούριους φίλους και να επανέλθουν στις αγαπημένες προσκοπικές συνήθειές τους.

Κάθε Σάββατο, τα Λυκόπουλα της 4ης Αγέλης θα ανταμώνουν από τις 16:30 έως τις 18:00 για να παίξουν, να μάθουν και να μυηθούν στις βασικές αρχές και αξίες του προσκοπισμού. Αμέσως μεταξύ, τη σκυτάλη θα παίρνει η 4 η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων, που για μία ακόμη χρονιά έχει θέσει υψηλότατους στόχους.

Σημειώνεται πως, η ημέρα και ώρα συγκέντρωσης της Κοινότητας Ανιχνευτών θα οριστεί προσεχώς. Τα μέλη του 2ου Συστήματος της Ποσειδωνίας, παρακαλούνται να απευθυνθούν στους βαθμοφόρους του 4ου Συστήματος, καθώς το Σύστημα αυτό δεν θα λειτουργήσει προσωρινά λόγω έλλειψης ενηλίκων στελεχών (τηλ 6937350104, 2281085465).

Σημεία προσοχής για την προστασία από τον Covid-19

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Εφορείας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η συνέχιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, επιβάλλει την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια των προσκοπικών δράσεων για την προστασία των μελών, των στελεχών και των οικείων τους, όπως εξάλλου ισχύει στα σχολεία, στο εργασιακό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις που δίδει η Πολιτεία για κάθε δραστηριότητα, αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης των προσκοπικών δράσεων τα βασικά σημεία προσοχής δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα όσα ισχύουν από τον Μάιο του 2020 και συνοψίζονται στις εξής γενικές αρχές:

Οι προσκοπικές δράσεις (δράσεις Τμημάτων, εκπαιδεύσεις, συμβούλια, ενημερώσεις γονέων κ.ά.) θα πρέπει να πραγματοποιούνται όσο περισσότερο είναι δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους και στην ύπαιθρο. Η χρήση κλειστών χώρων θα πρέπει να αποφεύγεται και να γίνεται μόνο αν προκύψει κάποιο απρόοπτο ή όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την πραγματοποίηση της δράσης σε εξωτερικό χώρο.

Tήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων

Για όσο χρόνο γίνεται χρήση κλειστού χώρου, όλοι οι συμμετέχοντες (ανήλικοι και ενήλικοι) θα πρέπει να φέρουν μη ιατρική μάσκα, να τηρούν κατά το δυνατόν αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρου, ενώ είναι απαραίτητος ο πολύ καλός αερισμός του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής ατόμων εντός αυτού. Συστήνεται η παραμονή στον κλειστό χώρο να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Εφόσον είναι αναγκαίο τα παιδιά να μείνουν εντός του κλειστού χώρου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλό είναι να μεσολαβεί «διάλειμμα» σε ανοιχτό χώρο (π.χ. διακοπή για κάποιο ζωηρό παιχνίδι), κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες δεν θα φέρουν μάσκα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θα πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες μεταξύ των μελών του Τμήματος και με τους γονείς και όπου είναι εφικτό οι συμμετέχοντες να τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρο, ιδίως στις διαδικασίες που παράγονται πολλά αεροσταγονίδια από το στόμα, π.χ. στα τραγούδια, στην απαγγελία Εθνικού Ύμνου στα Τυπικά Έναρξης, στις κραυγές Εξάδων, Ενωμοτιών και Τμημάτων κ.λπ. Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις βρύσες για νερό ή στον χώρο έξω από τις τουαλέτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται η ενημέρωση των γονέων και η παρότρυνση των μελών του Τμήματος να προσέρχονται στη δράση με ένα σακίδιο που θα περιέχει ατομικό παγούρι, 2 μάσκες και ένα μικρό αντισηπτικό, για προσωπική χρήση.

Εφόσον στη δράση συμμετέχουν περισσότερα των είκοσι  ανηλίκων μελών του Τμήματος, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τα Ενήλικα Στελέχη ούτως ώστε η ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των συμμετεχόντων στον εν γένει στενό χώρο πραγματοποίησης της δράσης να περιορίζεται στα όλως αναγκαία τμήματα της δράσης (π.χ. καλωσόρισμα & Τυπικά Έναρξης, ιστορία, πεντάλεπτο Αρχηγού, Τυπικά Λήξης), με την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τα επιμέρους τμήματα των δράσεων θα πρέπει να επιδιώκεται να διεξάγονται σε μικρότερες ομάδες των συμμετεχόντων (π.χ. Εξάδες, Ενωμοτίες), οι οποίες θα διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους (ενδεικτικά, η δράση να αποτελείται από 2 ή περισσότερους «σταθμούς» στους οποίους εκ περιτροπής θα περνούν οι Εξάδες ή Ενωμοτίες).

Ειδικότερα, αναφορικά με τα μεγάλα αριθμητικά Τμήματα (τριάντα μέλη και άνω), ενδείκνυται ο επιμερισμός του Τμήματος σε δύο μέρη (π.χ. ανά Εξάδες, Ενωμοτίες) και η υλοποίηση της ίδιας δράσης δύο (2) φορές, είτε την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικά μέρη είτε σε άλλη χρονική στιγμή.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα πρέπει υπάρχει πάντα διαθέσιμο αλκοολούχο διάλυμα και να τηρούνται από όλα τα ανήλικα και τα ενήλικα μέλη του Τμήματος οι απαραίτητοι κανόνες ατομικής υγιεινής αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών. Καλό είναι να υπάρχουν και μάσκες μιας χρήσης, για τα μέλη που πιθανώς να ξεχάσουν τη δική τους.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη δράση (π.χ. κοντάρια, μπάλες, εργαλεία κ.λπ.) θα πρέπει να καθαρίζονται πριν αλλά και μετά τη χρήση τους με αλκοολούχο διάλυμα 70%.

Αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και συγχρωτισμού

Αν κατά τη διάρκεια της δράσης κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, ρίγος, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή) ή άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας, το παιδί θα απομονώνεται από το υπόλοιπο Τμήμα σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο με παρουσία Βαθμοφόρου, θα φορούν αμφότεροι μάσκα και γάντια, θα ενημερώνεται ο γονέας του παιδιού και θα του ζητείται να έρθει να παραλάβει το παιδί και να έρθει σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους ιατρό. Σε τέτοια περίπτωση, ο Αρχηγός του Τμήματος θα πρέπει να ενημερώνει και τον Αρχηγό Συστήματος και εκείνος τον Περιφερειακό Έφορο, και ακολούθως, σε εύλογο χρόνο, να ζητείται από τους γονείς του παιδιού ενημέρωση για το αν εξακολουθούν τα συμπτώματα καθώς και για τυχόν συστάσεις του ιατρού της οικογένειας. Αν προκύψει θετικό κρούσμα μεταξύ των μελών μας μετά από προσκοπική δραστηριότητα, ο Αρχηγός Συστήματος σε συνεννόηση με τον Περιφερειακό Έφορο θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και να ακολουθήσουν την προτεινόμενη διαδικασία. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να πραγματοποιούνται δράσεις που συνεπάγονται ταυτόχρονη παρουσία και συγχρωτισμό πολλών ατόμων (π.χ. Αγιασμός με όλα τα μέλη του Συστήματος, γονείς και προσκεκλημένους, δράση/εκδρομή Συστήματος, παρουσιάσεις με κοινό κ.λπ.), είτε σε κλειστό είτε σε εξωτερικό χώρο. Επίσης συστήνεται να ενθαρρύνονται και οι γονείς όταν αφήνουν το παιδί στην εστία στην έναρξη της δράσης ή περιμένουν να τελειώσει η δράση, να μην συγχρωτίζονται με τους άλλους γονείς αλλά να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις.