Καθαρισμός της παραλίας Γιωνή στην Κίμωλο στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Sea Change Greek Islands»

Διαρκής αγώνας για έναν ομορφότερο πλανήτη

  • Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:12

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία από την Εθελοντική Ομάδα Κιμωλίστες, Πρεσβευτής του προγράμματος Sea Change Greek Islands στην Κίμωλο, ο καθαρισμός της παραλίας Γιωνή.

Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στα νησιά των Κυκλάδων με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση, την εμπειρία από τον χώρο της εκπαίδευσης, τη δουλειά στο πεδίο, καθώς και τις καλές διεθνείς πρακτικές, το πρόγραμμα αναλαμβάνει δράση σε τομείς αιχμής για την προστασία της θάλασσας και την υποστήριξη των ανθρώπων της.

Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, πρόγραμμα citizen science για εφήβους και καθαρισμούς ακτών και βυθών. Καθώς η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων των νησιών και η δέσμευσή τους για την υποστήριξη των αξιών του προγράμματος αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία και τη μακροπρόθεσμη αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των νησιωτικών δήμων. Επίσης, σε κάθε νησί ορίζεται ο τοπικός πρεσβευτής του προγράμματος που ενδυναμώνει τους υπόλοιπους κατοίκους και συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, καθαρίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η παραλία Γιωνή, στο νησί της Κιμώλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, είχαν συγκεντρωθεί 7 τσουβάλια του τόνου και 29 τσουβαλάκια με σκουπίδια. Τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν φέτος ήταν ναι μεν λιγότερα όμως και πάλι ο όγκος τους ήταν πολύ μεγάλος για να καταμετρηθεί σωστά. Η εν λόγω παραλία βρίσκεται στην βόρειοανατολική πλευρά του νησιού, 100 μέτρα μακριά από το πιο κοντινό δρόμο και κοντά στο γνωστό σημείο “Στου Γερονικόλα τα ψηλά ” και ενώ δεν είναι ιδανική για μπάνιο λόγω του μεγάλου χοντρού βότσαλου που την χαρακτηρίζει, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό σκουπιδιών.

Τη φετινή χρονιά από την παραλία συλλέχθηκαν συνολικά 2 τσουβάλια του τόνου σκουπίδια και άλλα 15 μικρότερα τσουβάλια. Σημαντική ήταν η συνεισφορά και η  βοήθεια του Δήμου Κιμώλου που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη μεταφορά των σκουπιδιών. Οι «Κιμωλίστες» ευχαριστούν πολύ τον Δήμο Κιμώλου και όσους συνέβαλαν στον καθαρισμό της παραλίας και στον αγώνα μας για έναν ομορφότερο πλανήτη, ένα πιο υγιές περιβάλλον και καθαρότερες παραλίες στο νησί μας.