“ΠΡΩΤΗ” ΗΛΕΙΑΣ

600 άστεγοι σε Πύργο και Ήλιδα

  • Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2020 - 06:28

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 600 άστεγοι συμπολίτες μας, διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στους δήμους Πύργου και Ήλιδας. Πρόκειται για τους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας, που είτε κατοικούν εντός ή πέριξ της πόλης, είτε σε κάποια από τις κοινότητες του Καλλικρατικού Δήμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Πρώτης» περί τους 350 αστέγους μετρά μόνο ο Καλλικρατικός δήμος του Πύργου, ενώ περί τους 250 αστέγους ο δήμος Ήλιδας.

Στον Πύργο

Όσο αφορά τον δήμο Πύργου, το σύνολο των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι, ανήκουν στις ευπαθής κοινωνικές ομάδες (σ.σ. δεν αναφερόμαστε μόνο σε οικογένειες ΡΟΜΑ, όπως ίσως θα πίστευε κανείς). Πρόκειται για ανθρώπους, τις περισσότερες φορές μοναχικούς, αρκετοί εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας, που βρίσκονται χωρίς κανένα στήριγμα στη ζωή και δίνουν την δική τους μάχη για επιβίωση.

Διαμένουν είτε σε πρόχειρα καταλύματα, είτε σε ακατάλληλα –παλαιά οικήματα τα οποία τους χειμερινούς μήνες μπάζουν νερά… χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν στη διάθεση τους ένα ποτήρι με πόσιμο νερό ούτε βέβαια και ρεύμα (!).Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους και ελάχιστες οικογένειες, όπου στηρίζονται στην αλληλεγγύη των απλών πολιτών αλλά και στην στήριξη που λαμβάνουν από το Κέντρο Κοινότητας Πύργου. Υπάρχουν και λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας που έκαναν σπίτι τους το αυτοκίνητο τους και ζουν εκεί, σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

Η καταγραφή των αστέγων

Πως γίνεται όμως η καταγραφή των αστέγων;

Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας για να ζητήσουν σχετική βεβαίωση έτσι ώστε είτε να αιτηθούν για το Ειδικό Επίδομα Αλληλεγγύης, είτε ακόμα και για να εκδώσουν μία απλή κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ καθώς αναζητούν μία θέση απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το Κέντρο Κοινότητας έχει ενημερωθεί για την κατάσταση ενός συμπολίτη μας, είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, είτε από κάποιον κάτοικο που γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί. Άμεσα η κοινωνική λειτουργός προχωρά στον έλεγχο της κατάστασης. Ανάμεσα στα αιτήματα υπάρχουν και εκείνοι που απλά θέλουν να «εκμεταλλευτούν» καταστάσεις προκειμένου να πάρουν ένα ακόμα επίδομα… ωστόσο ο έλεγχος επαναλαμβάνεται χωρίς καμία ενημέρωση με αποτέλεσμα να «κόβονται» οι αιτήσεις αυτές.

Οι άνθρωποι του Κέντρου Κοινότητας Πύργου είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν ενεργά και με κάθε τρόπο τους αστέγους του δήμου ακόμα και μοιράζοντας τρόφιμα, τα οποία φτάνουν από δωρεές, άλλοτε συμπολιτών μας και άλλοτε εταιριών, που θέλουν να στηρίξουν τους πραγματικά αδύναμους συμπολίτες μας. Εξάλλου είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνθρωπο να ζει κάτω από τόσο άσχημες συνθήκες, χωρίς να μπορεί κάπου να ακουμπήσει…

Αναγκαία η στήριξη

Η Νίκη Ζαφειροπούλου είναι κοινωνική λειτουργός και καθημερινά δέχεται αιτήματα συμπολιτών μας… Μπορεί στον δήμο Πύργου δεν βλέπουμε ανθρώπους να κοιμούνται στα παγκάκια, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κάτω από πραγματικά άσχημες συνθήκες, χωρίς να έχουν καν τα βασικά. Ο κορωνοϊός μάλιστα έχει αυξήσει κατά 15% περίπου τον αριθμό αιτήσεων αστέγων που στηρίζονται είτε στην ευαισθησία των συμπολιτών μας είτε στο Κέντρο Πρόνοιας. «Καθημερινά στο Κέντρο κοινότητας Πύργου φτάνουν αιτήσεις πολιτών προκειμένου να βεβαιώσουμε ότι είναι άστεγοι. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν αίτημα είτε για να πάρουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είτε για να μπορέσουν να εκδώσουν μία κάρτα ανεργίας. Στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι μοναχικοί. Το «θετικό» είναι ότι δεν κοιμούνται στην κυριολεξία στο δρόμο και δεν βλέπουμε εικόνες σας εκείνες που καταγράφονται στις μεγάλες πόλεις. Όταν όμως ζεις κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας, χωρίς ρεύμα και νερό, σε ένα οίκημα το οποίο μπάζει από παντού, δεν μπορείς να πεις ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άστεγος. Προσφέρουμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας, ότι περισσότερο μπορούμε μέσα από χορηγίες οι οποίες μας δίνονται είτε από ιδιώτες είτε από σούπερ μάρκετ και είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι χορηγίες αυτές καθώς ο αριθμός των αστέγων και των απόρων συμπολιτών μας διαρκώς αυξάνει» τόνισε χαρακτηριστικά η Ν. Ζαφειροπούλου.

«Μήλο της έριδος» το ΚΕΑ

Σε «μήλο της έριδος» έχει μετατραπεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ) στα κέντρα κοινότητας των δήμων, καθώς τα αυστηρότερα κριτήρια που τέθηκαν πριν από ένα χρόνο όσον αφορά τη χορήγησή του, δημιούργησαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις από άτομα που πλέον δεν το λαμβάνουν!

Σε πολύ συχνή βάση στους δήμους Πύργου και Ήλιδας δημιουργούνται επεισόδια, κυρίως από άτομα συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, που δεν λαμβάνουν πλέον το ΚΕΑ είτε διότι αποδεικνύεται ότι δεν είναι άστεγοι, είτε δεν έχουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ) που είναι ανάμεσα στις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του.

«Παλαιότερα δεν υπήρχαν κοινωνικοί λειτουργοί για να κάνουν κοινωνική έρευνα. Τώρα επειδή έχουν προστεθεί κοινωνικοί λειτουργοί στα κέντρα κοινότητας, πάνε επιτόπου και κοιτάνε αν πραγματικά ο άλλος είναι άστεγος γιατί όλοι αυτοί ζητάνε στοιχεία. Όταν βλέπουν σε χρόνο ανύποπτο σπίτια και αυτοκίνητα, δεν μπορούν να τους δώσουν το ΚΕΑ. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν τα επιδόματα, χωρίς να χρειάζεται να εργαστούν. Πραγματικά άστεγους από τους συγκεκριμένους ανθρώπους έχουμε λίγους, απλά αρκετές φορές είναι πλασματική αυτή η εικόνα. Επίσης δεν παντρεύονται για να λαμβάνουν και οι δύο ΚΕΑ, γιατί σε μια οικογένεια ένα επίδομα αντιστοιχεί. Δεν μπορούμε όμως να τους ελέγχουμε όλους γιατί είναι δύσκολο να τους βρούμε εκεί που μένουν. Γίνονται φασαρίες στο Κέντρο Κοινότητας διότι θέλουν όλοι να πάρουν το ΚΕΑ» ανάφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Στο δήμο Ήλιδας

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται εξάλλου και στο δήμο Ήλιδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» υπάρχουν περίπου 3500 ωφελούμενοι οι οποίοι παίρνουν διάφορα επιδόματα όπως το ΚΕΑ, το στέγασης, τα προνοιακά, γέννησης, ανασφάλιστων υπερηλίκων, διατροφικό κ.α.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΚΕΑ ωστόσο είναι με τους αστέγους, οι οποίοι στην περιοχή της Αμαλιάδας, υπολογίζονται περίπου στους 250, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Πρόνοια του δήμου Ήλιδας.

Και στην περιοχή του δήμου Ήλιδας, οι έριδες ξεκινούν όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ανανεώσουν το ΚΕΑ, όπως λογαριασμούς ΔΕΚΟ που ζητάει το αρμόδιο υπουργείο.

Υπολογίζεται ότι εκείνοι που δεν μπορούν να λάβουν το ΚΕΑ, είναι σε ποσοστό περίπου 30% αφού από τη στιγμή που βγήκε η νέα εγκύκλιος, το Σεπτέμβριο του 2019, κόπηκαν αρκετοί…

Για την επίλυση του προβλήματος αυτού, οι εκπρόσωποι των Ρομά ζητούν να περάσουν κάποια νομοσχέδια οι αρμόδιοι υπουργοί με ελαστικότητα, τη στιγμή που δεν μπορούν να εγκριθούν από την επιτροπή ως άστεγοι και δεν λαμβάνουν το ΚΕΑ.

Να αναφερθεί ότι σχεδόν όλα τα κέντρα κοινότητας στην Ελλάδα έχουν προβλήματα από τη στιγμή που βγήκε η νέα εγκύκλιος και βάζει πολλά κριτήρια για το ΚΕΑ, ενώ από την πλευρά τους οι υπάλληλοι δεν μπορούν να παρανομήσουν γιατί θα βρεθούν οι ίδιοι εκτεθιμένοι…