Συνεχίζονται οι δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την προώθηση της αξίας της εθελοντικής προσφοράς

Επόμενο μεγαλεπήβολο βήμα η Δωρεά Οργάνων

Συνέντευξη της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου, Αγγελικής Πρίντεζη

Μεγαλόπνοο είναι το επόμενο βήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που μέσω των δράσεών της προωθεί την αξία της εθελοντικής προσφοράς και χτίζει «γέφυρες» ανάμεσα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες και συνανθρώπους μας που παλεύουν για τη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού που λέγεται ΖΩΗ.

Η συνεργασία του Δήμου και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την προώθηση της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων και την ανάδειξη της σπουδαιότητάς της στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για την αντιμετώπιση 80 σοβαρών παθήσεων, απέφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τον πρώτο της «καρπό».

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή αίματος από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητου στην Πανελλήνια Τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων) της Ακαδημίας Αθηνών. Το αίμα τοποθετήθηκε στην ειδική συσκευασία συλλογής (ΚΙΤ) το οποίο παρέλαβαν οι συμμετέχοντες στη δράση γονείς από την Κοινωνική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» που θα ενισχύσει και θα πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες, οι οποίες καταβάλλονται επί τέσσερα συναπτά έτη για τη ενημέρωση και εγγραφή δοτών μυελού των οστών από την εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας».

Για τις δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας με κοινό παρονομαστή την προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς και για το επόμενο μεγαλεπήβολο σχέδιό της, την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τη Δωρεά Οργάνων, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Αγγελική Πρίντεζη. 

Η πρώτη δωρεάν βλαστοκυττάρων από νέα μητέρα του νησιού μας αποτελεί απόδειξη πως οποιαδήποτε δράση μπορεί να αποφέρει καρπούς χάρη στην ανταπόκριση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής ενημέρωσης για τον πολλαπλασιασμό αυτής της προσφοράς;

«Το νησί μας, η Σύρος με τους 25.000 και άνω κατοίκους και τις μικρές αποστάσεις των οικισμών του στην ουσία είναι μία μικρή επαρχιακή πόλη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αδύνατον να γνωρίζουν τις δράσεις και τα έκτακτα δρώμενα αν δεν υπάρχει ενημέρωση, σωστή ενημέρωση που προέρχεται μέσα από τα ΜΜΕ ,τα sites , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερα όταν οι δράσεις αφορούν δωρεά από «ανθρώπινο παράγοντα», εθελοντική προσφορά με ιατρική συμμετοχή που θα μεταμοσχευθεί σε κάποιον νοσούντα οργανισμό.

Η ενημέρωση, η σωστή πληροφορία, «σπάει» την προκατάληψη, βοηθά να δεχθεί ο δημότης την πληροφορία να την επεξεργαστεί και εάν μπορεί, όταν έρθει η «στιγμή « του να γίνει δότης.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η φωτογραφία. Δίνει το πρώτο ερέθισμα για να διαβαστεί το κείμενο….από την μικρή εμπειρία που έχω είναι η αρχή της ενημέρωσης».

Η παραπάνω δράση αποτέλεσε αφορμή για μία νέα συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Γ.Ν. Σύρου. Σε ποιους άξονες κινούνται οι μέχρι τώρα συμπράξεις σας και ποια η σπουδαιότητα της επιστημονικής συμβολής σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το πολύτιμο αγαθό της ζωής;

«Είμαστε τυχεροί ως νησιωτικός Δήμος για την ύπαρξη του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου που στηρίζει με τις κλινικές του όχι μόνο τους νοσούντες συμπολίτες μας και επισκέπτες, αλλά προσφέρει και υλοποιεί ψυχολογικό και εθελοντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του.

Με το νοσοκομείο Σύρου υλοποιούμε την 2η δράση, μετά την εθελοντική αιμοδοσία την περίοδο των περιοριστικών μέτρων προστασίας του κορωνοϊού, ένα ιδιαίτερο διάστημα με μεγάλη έλλειψη σε αίμα που όμως κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια από πλευράς συμμετοχής αιμοδοτών

Η δεύτερη δράση μας με θέμα την ενημέρωση για την προσφορά βλαστοκυττάρων από τη γέννηση των νεογνών στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου μας, η οποία ξεκίνησε επισήμως πριν λίγες μέρες, δεν έχει ημερομηνία λήξης και είμαστε σίγουροι ότι με την ενημέρωση η συμμετοχή θα αυξηθεί και θα φτάσει η μέρα που όλες οι γυναίκες που θα γενούν στη Σύρο θα θέλουν να κάνουν δωρεά το ομφαλοπλακουντιακό αίμα από τον ομφάλιο λώρο του μωρού τους στην Πανελλήνια Τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών για να γίνει ελπίδα ζωής ενός ασθενή ανά τον κόσμο.

Το επιστημονικό προσωπικό και γενικά όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου μας πάντα είναι δίπλα στις Κοινωνικές μας δράσεις, έχουν προσφέρει και τρόφιμα στις δράσεις Αλληλεγγύης (Λίβανος-Καρδίτσα) και συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία μας».

Η ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών είναι η δεύτερη δράση του Δήμου που αφορά στην προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεδομένου ότι το έργο αυτό επιτελείται επί τέσσερα χρόνια από την εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το όραμα ελπίδας», η «ομπρέλα» του Δήμου δύναται να αποφέρει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα;

«Το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ μπήκε κάτω από την «ομπρέλα»  του Δήμου μας  ως μέλους  του  Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, του Δικτύου των Δήμων της χώρας μας που είναι πιστοποιημένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Π.Ο.Υ.

Δεδομένου ότι διανύουμε την εποχή του κορωνοιού, η λήψη σιέλου για να γίνεις Δότης Μυελού διέπεται πλέον από πολύ αυστηρά υγειονομικά  πρωτοκόλλα. Ο Δήμος μας, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αποτελεί το επίσημο συνεργαζόμενο κέντρο με τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και θα ενημερώνει και εγγράφει δότες χωρίς ημερομηνία λήξεως μια και δεν στηρίζεται σε άτομα αλλά σε επίσημο θεσμό του κράτους.

Βέβαια και τα τρία ήδη υπάρχοντα συνεργαζόμενα κέντρα και η εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» θα συνεχίσουν παράλληλα να δραστηριοποιούνται και όταν με το καλό τελειώσει η δοκιμασία της πανδημίας, θα μας ξαναδείτε στους «δρόμους», με τους Συλλόγους που μας στήριξαν όλα τα χρόνια ,τους Δρομείς Σύρου, τον Α.Ο. Φοινικά Σύρου-ΟΝΕΧ, στα Πολιτιστικά και Αθλητικά γεγονότα του νησιού μας. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να έρθει εκείνη ή ώρα της ενημέρωσης και της εγγραφής όλη η ομάδα».

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια, φαινομενικά μεγαλόπνοα και μεγαλεπήβολα, τα οποία η Κοινωνική Υπηρεσία θα επιδιώξει να φέρει εις πέρας, διαδίδοντας από άκρη σε άκρη το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς;

«Στον πρώτο χρόνο της θητείας μας, δρομολογήσαμε, βάλαμε το νερό στο αυλάκι για δύο σημαντικές δράσεις, «Μυελό των Οστών» και «Δωρεά Βλαστοκυττάρων». Μέσα στο επόμενο διάστημα και σταδιακά θα φροντίσουμε για την ενημέρωση της αξίας της μεγαλεπήβολης πράξης που ξεπερνάει τον ανθρώπινο εγωισμό, την ανθρώπινη υπόσταση κάποιες φορές…. την πράξη της ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ .

Με διαλέξεις, συζητήσεις μεγάλη ενημέρωση, παραδείγματα και στήριξη από όλους τους φορείς. Σκοπός μας είναι η μεγάλη ενημέρωση, η σωστή πληροφόρηση που θα φέρει τον προβληματισμό, τη συζήτηση την απόφαση.

Σ’ αυτό το μεγάλο για τα μέτρα της καθημερινότητας μας βήμα έχουμε δίπλα μας σπουδαίους ανθρώπους, επιστήμονες όπως την Κυρία Ελευθερία Κρικέλη, Διευθύντρια Παθολογίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και μητέρα η ίδια δύο παιδιών. Η ζωή της οικογένειας της θα είναι η αρχή της ενημέρωσης των συμπολιτών μας. Καλώ όποιον αναγνώστη σας ενδιαφέρεται να αναζητήσει στοιχεία στο διαδίκτυο από τις διαλέξεις της, να διαβάσει το αυτοβιογραφικο βιβλίο της «Από Αύγουστο σε Αύγουστο». Είναι η αρχή του προβληματισμού μας.

Η μεταμόσχευση από ανθρώπινο παράγοντα δίνει Ελπίδα Ζωής, έσωσε ανθρώπους που περπατούν, κατοικούν, αναπνέουν δίπλα μας .

Ενημερωθείτε κάντε μόνο αυτό για αρχή .

Η δωρεά μυελού, βλαστοκυττάρων είναι απλή και εύκολη.

Η δωρεά οργάνων είναι κάτι το διαφορετικό και όλοι μαζί θα το δούμε σιγά-σιγά στο επόμενο διάστημα.

Κάντε την αρχή ενημερωθείτε από το site του https://www.oramaelpidas.gr/    για δωρεά μυελού των οστών

Από το http://www.bioacademy.gr/ για δωρεά βλαστοκυττάρων  ή

Από την κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας στο τηλέφωνο 2281081001».