Η ομορφιά της Ερμούπολης, η φροντίδα των ζώων και οι τρόποι για να αποκτήσει ένα παρατημένο μέρος ξανά ζωή μέσα από το πολύπλευρο έργο των "We live together"

Αισιοδοξία για το φιλοζωικό παρόν και μέλλον της Σύρου

Η ίδρυση ενός Κέντρου Υιοθεσίας Αδέσποτων Γατιών αποτελεί το επόμενο μεγάλο εγχείρημα της ΚΟΙΝΣΕΠ "We live together", που μέσω του κτηνιατρικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου της ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και προασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων με κυρίαρχο σκοπό την ευζωία τους.  

Τον επόμενο μήνα, η εταιρεία συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής. Η ομάδα συστήθηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2019 με την παιδική θεατρική παράσταση «Οι ΠειΓατές του Αιγαίου», βασισμένη στο υπό έκδοση παραμύθι «Οι Περιπέτειες του ΠειΓατή Λουκούμη».

Οι συντελεστές δοκίμασαν αρκετά τις δυνάμεις και τις αντοχές τους μέχρι να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους, καθώς η ανακοινωθείσα επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση της παράστασης «αποσύρθηκε». «

Το υπουργείο αθέτησε την υπόσχεσή του και δε μας έδωσε τα χρήματα, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Κτηνίατρος και Ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, Μανώλης Βορρίσης.

Όπως εξηγεί, η ομάδα έπρεπε να ακυρώσει το παραμύθι και κάποιες εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να οργανώσει και να φέρει εις πέρας τη θεατρική παράστασή της. «Είχαμε φέρει ηθοποιούς, είχαμε νοικιάσει σπίτι και έπρεπε να στήσουμε από το μηδέν μία πρωτότυπη παραγωγή. Ωστόσο η ομάδα το πάλεψε και τα κατάφερε. Αν δεν είχε γίνει αυτό, θα είχαμε διαλυθεί».

Κτηνιατρικές υπηρεσίες

Σκοπός της παράστασης ήταν η συγκέντρωση εσόδων για την ίδρυση του Ιατρείου Κοινής Ωφέλειας της ΚΟΙΝΣΕΠ, κάτι το οποίο δεν έγινε καθώς έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες των ηθοποιών που απασχολήθηκαν.

«Ευτυχώς, ξεπεράσαμε αυτό το μεγάλο εμπόδιο και τώρα είμαστε πιο αισιόδοξοι. Το Κτηνιατρείο δημιουργήθηκε και έχει σήμερα τρεις υπαλλήλους. Χθες μάλιστα προσλάβαμε τη Φλώρα Βλάχου (μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Syros Cats»), η οποία θα αναλάβει την επικοινωνία με τον κόσμο, τη χαρτογράφηση και τη συλλογή των γατιών». Μεταξύ μας υπήρχε ούτως ή άλλως συνεργασία, ωστόσο προχωράμε πλέον σε πιο επαγγελματικά επίπεδα, πέρα από τα εθελοντικά-ακτιβιστικά βήματα που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το Ιατρείο παρέχει οικονομικές στειρώσεις και οργανώνει προγράμματα στειρώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. «Μέσα από τη δράση μας, προσπαθούμε παράλληλα να δημιουργήσουμε και τα οικονομικά δεδομένα με παράλληλες δραστηριότητες και συνεργασίες για να μπορέσουμε να κάνουμε στειρώσεις αδέσποτων γατιών που δεν θα πληρώσει κανείς». Στόχος της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι να φέρει κοντά τον δήμο, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιώτες και να δουν με ποιον τρόπο μπορούν από την πλευρά τους να συμμετέχουν στο πλάνο που έχει καταρτιστεί από την ίδια. Σύντομα θα βγει στον αέρα και η ιστοσελίδα της εταιρείας με την περιγραφή του συνόλου των δραστηριοτήτων της. «Από κει και πέρα αναζητούμε συνεργάτες, ιδιώτες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ποιοτικά και τοπικά προϊόντα υπέρ των σκοπών της εταιρίας και  χορηγούς».

Έρχεται… ο Γατούλης Χαλεπάς

Στις πολιτιστικές δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ περιλαμβάνονται τα παραμύθια που πρόκειται να εκδοθούν. Ήδη αναπτύσσει συνεργασία με τη συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Χαρά Γιαννακοπούλου, η οποία θα αναλάβει από κοινού με τον κ. Βορρίση τη δημιουργία του δεύτερου παραμυθιού με τίτλο «Ο Γατούλης Χαλεπάς». Η συγγραφή του πρώτου παραμυθιού «Ο πειΓατής Λουκούμης» έχει ολοκληρωθεί και μετά την επεξεργασία του η ομάδα σκέφτεται να προχωρήσει στην προπώλησή του με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη μελλοντική έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου.

Ξεναγήσεις στα Γατοκαφενεία

Τέλος, η ΚΟΙΝΣΕΠ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νησιού σε μία βόλτα στα Γατοκαφενεία της Ερμούπολης με στόχο τα παιδιά να περπατήσουν την πόλη τους, να την αγαπήσουν και να δουν στην πράξη τις προσπάθειες των μεγαλύτερων για τα ζώα και τις παρατημένες γωνιές. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της εταιρείας ξενάγησαν πριν από λίγες ημέρες στα Βαπόρια τους Προσκόπους της Σύρου, στους οποίους μίλησαν για την ομορφιά στην πόλη, τη φροντίδα των ζώων και τις απλές κινήσεις με τις οποίες μπορεί ένα παρατημένο μέρος να αλλάξει και να αποκτήσει ξανά ζωή. «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί με σοβαρότητα και αφοσίωση. Δεν υπάρχουν χρηματοδότες από πίσω. Δημιουργούμε από το μηδέν, με κόπο, όραμα, σκέψη και συνεργασία μυαλών. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο», διευκρινίζει ο κ. Βορρίσης.

Ίδρυση Κέντρου Υιοθεσίας Γατιών

Στα επόμενα σχέδια της «We Live Together» περιλαμβάνεται η δημιουργία δέκα ταϊστρών πάνω στις οποίες θα απεικονίζονται οι ήρωες των παραμυθιών της: οι ΠειΓατές, ο Λουκούμης, η Σκουριά, ο Φρίξος κ.α. Οι ταΐστρες θα τοποθετηθούν σε δέκα διαφορετικά σημεία της Ερμούπολης και θα λειτουργήσουν ως ένα πολιτιστικό – τουριστικό προϊόν. Μέσα από μια χαρτογράφηση, το κοινό θα μπορεί να κάνει μία βόλτα στα Γατοκαφενεία και να γνωρίζει τους πειΓατές. Η βόλτα θα ολοκληρώνεται στο Κέντρο Υιοθεσίας που επιθυμεί να ιδρύσει η ομάδα. Εκεί θα υπάρχει το πραγματικό πειΓατικό, όπου οι πειΓατές δεν θα είναι πια οι χαρακτήρες, αλλά οι ίδιες οι γάτες που θα προσφέρονται για υιοθεσία.