“ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ”

Στην αιχμή του δόρατος οι Σαμαρείτες του παραρτήματος Κομοτηνής του Ερυθρού Σταυρού

  • Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2020 - 06:24

Τρεις εθελοντές από την Κομοτηνή ήταν οι πρώτοι από τον Ερυθρό σταυρό που βρέθηκαν στην Λέσβο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια.

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια της Λέσβου στις 9 Σεπτεμβρίου άφησε χωρίς, έστω και υποτυπώδους, κατάλυμα περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου και κινήσεις αλληλεγγύης να καταγράφονται σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η πολιτεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση, υπό συνθήκες πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο σε διάγγελμά του για «ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο άμεση ήταν η κινητοποίηση του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τρεις εθελοντές Σαμαρείτες του να βρίσκονται από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και για 5 μέρες στο νησί της Λέσβου, παρέχοντας ακούραστα τη βοήθεια με κάθε τρόπο στην κρίσιμη κατάσταση, όπου χρειάστηκε, έχοντας γνώμονα τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης που διέπουν τη φιλοσοφία του Ερυθρού Σταυρού.

Οι δύο δόκιμες Εθελοντές Σαμαρείτες, η Κωνσταντίνα Γκατζαλίδη και Μαγδαληνή Μαραγκού, και ο εθελοντής Σαμαρείτης Σαδήκ Χουσεΐν, αποτελούσαν τα πρώτα μέλη του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκαν στην περιοχή, βοηθώντας τόσο να στηθεί ξανά ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ, όσο και παρέχοντας πρώτες βοήθειες αδιάκριτα σε μετανάστες, αστυνομικές και άλλες δυνάμεις που βρισκόταν στην περιοχή και σε κατοίκους της Λέσβου που είχαν ανάγκη.

Το έργο τους παρατήρησε και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιου Αυγερινός που επισκέφτηκε το νησί συνοδεία του επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ε.Σ. στην Ελλάδα κ. Leon Prop, ενώ το σταθερό και αδιαπραγμάτευτο έργο τους αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όσους βρέθηκαν στο χώρο τις δύσκολες εκείνες ημέρες.

Κωνσταντίνα Γκατζαλίδη: «Πρέπει ο εθελοντισμός να είναι μέσα στη ζωή σου»

Όπως σημείωσε η κ. Γκατζαλίδη, μόλις έφτασαν στη Λέσβο, πήγαν κατευθείαν στο Καρά Τεπέ, όπου είχε αρχίσει να στήνεται ήδη ο νέος καταυλισμός, και αμέσως ανέλαβαν να στήσουν τις τέντες που είχε αποστείλει ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός για τον καταυλισμό. «Παρείχαμε πρώτες βοήθειες σε όποιον το χρειαζόταν, είτε ήταν μετανάστης, πρόσφυγας, αστυνομικός, αλλά και σε πολίτες του νησιού» ανέφερε, σημειώνοντας πως η όλη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για όλους τους αλλά και κατά κάποιο τρόπο επωφελής για την ίδια μιας και είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει την εκπαίδευσή της παρέχοντας βοήθεια σε όποιον χρειαζόταν και σε όποιον απαιτείται.

Άλλωστε όταν ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους στο Τμήμα Σαμαρειτών, το πρώτο που έμαθαν ήταν η ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, και οι αρχές επάνω στις οποίες βασίζεται, τον ανθρωπισμό, την αμεροληψία, την ουδετερότητα, την ανεξαρτησία, τον εθελοντισμό, την ενότητα και την παγκοσμιότητα. «Έτσι μπαίνουμε στον Ερυθρό Σταυρό και έτσι μένουμε σε αυτόν. Αν δεν μπορείς να πρεσβεύσεις τις αρχές του δεν μπορείς να συνεχίσεις. Πρέπει ο εθελοντισμός να είναι μέσα στη ζωή σου» τόνισε, για αυτό και ήταν έτοιμη να τα αφήσει όλα για 5 μέρες και να πάει στη Λέσβο.

Μαγδαληνή Μαραγκού: «Θέλαμε να είμαστε εκεί και να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας»

«Η εμπειρία μας εκεί ήταν μοναδική, θέλαμε να είμαστε εκεί και να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας» σημείωσε από την πλευρά της η κ. Μαγδαληνή Μαραγκού.

Άλλωστε, όπως εξήγησε η ίδια, δεν παρείχαν μόνο πρώτες βοήθειες, αλλά βοηθούσαν και στο ψυχολογικό κομμάτι, μιας και ήταν πολλοί, και ειδικά τα παιδιά, που έρχονταν με ένα απλό τσίμπημα από κουνούπι ή μια εκδορά, επιζητώντας ουσιαστικά την προσοχή των εθελοντών κάτι που όπως έδειχναν τους έδινε ιδιαίτερη χαρά.

Η κ. Μαραγκού θεωρεί πως οι εμπειρίες αυτές όχι μόνο τους κάνουν καλύτερους ως ανθρώπους, αλλά μπαίνουν και στη διαδικασία να αναθεωρούν και πολλά πράγματα για τη ζωή τους. Μάλιστα η ίδια εκμυστηρεύθηκε πως μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσουν πίσω την καθημερινή ζωή τους χωρίς να γνωρίζουν σε τι κατάσταση θα βρεθούν, ιδίως στη συγκεκριμένη περίπτωση, που το τμήμα της Κομοτηνής ήταν το πρώτο που αφίχθηκε στη Λέσβο, αλλά το κάνουν γιατί πιστεύουν στον εθελοντισμό.

Εξ ου και κατέθεσε την άποψή της πως από τη στιγμή που το έργο των εθελοντών του Ερυθρού σταυρού είναι τόσο πολυσχιδές και εκτεταμένο, θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει, ώστε να παίρνουν ευκολότερα άδεια από την εργασία τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, σε περιπτώσεις τέτοιων εκτάκτων συμβάντων, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν.

Σαδίκ Χουσεΐν: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζεις τι θα συναντήσεις»

Από την πλευρά του ο κ. Σαδίκ Χουσεΐν, σημείωσε πως μέσα από τέτοιες καταστάσεις «μαθαίνεις να πονάς έστω και ένα μικρό τραυματισμό ενός παιδιού, ένα χτύπημα στο μικρό του δαχτυλάκι».

Η απόφαση να φύγει για πέντε μέρες, να αφήσει την καθημερινότητα και να μεταβεί στη Λέσβο, δεν ήταν δύσκολη για τον ίδιο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζεις τι θα συναντήσεις», σημείωσε, εκμυστηρευόμενος πως δεν ήταν εύκολο θέαμα να βλέπουν παιδιά, τα οποία είναι επιρρεπή σε ασθένειες, να είναι εκτεθειμένα, για αυτό και ήθελε ένα ηθικό σθένος η όλη εμπειρία.

Κλειδί η εκπαίδευση στην Κομοτηνή για να φέρουν με επιτυχία εις πέρας το έργο τους

Κλειδί για να εκτελέσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμφώνησαν και οι τρείς εθελοντές, ήταν η πολύ καλή εκπαίδευση που έχει προηγηθεί της αποστολής τους στηνΛέσβο.

Έτσι η κ. Γκατζαλίδη τόνισε πως μπορεί να μην είχαν πολύ εμπειρία, όμως κατάλαβε πως ήταν πλήρως εκπαιδευμένη για αυτό, ευχαριστώντας τον εκπαιδευτή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Χουσεΐν, που ευχαρίστησε τον αρχηγό της ομάδας κ. Κώστα Ιμανιμίδη, σημειώνοντας πως είναι περήφανος που αποτελεί μέρος της ομάδας των Σαμαρειτών της Κομοτηνής.

Σε αυτό συμφώνησε και η κ. Μαραγκού, που τόνισε πως όσοι έρχονται στον Ερυθρό Σταυρό έχουν ήδη μέσα τους το μικρόβιο του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, όμως μέσα από την εκπαίδευσή τους, ουσιαστικά τους γίνεται βίωμα και τρόπος ζωής.

Κώστας Μαρκενδούδης