Διαδικτυακές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» κατά τη διάρκεια του φετινού διδακτικού έτους

«Συνδέσου…κι εσύ»

Στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» συναντά τους εφήβους, τους νέους ενήλικες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των Κυκλάδων διαδικτυακά.

Χωρίς γεωγραφικούς, ακτοπλοϊκούς και καιρικούς περιορισμούς, όλα τα νησιά, ενιαία, ανταμώνουν στη διαδικτυακή «γειτονιά» του Θησέα.

Διαδικτυακές δράσεις για εφήβους

Έφηβες και έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, καλούνται να συμμετέχουν στις διαδικτυακές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης, που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός κατάλληλου “χώρου”, όπου θα μπορούν να επεξεργαστούν τα ερωτήματα, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις προκλήσεις, τις χαρές της εφηβείας.

Μέσα από το εισαγωγικό εργαστήριο με τίτλο «Με αφετηρία το όνειρο…» θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συνδεθούν, να ταξιδέψουν στο μέλλον, λαμβάνοντας μέρος σε δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή στο εργαστήριο, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 (18:30-21:30) αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη σε διαδικτυακή ομάδα.

Στις Διαδικτυακές Ομάδες Εμψύχωσης Εφήβων που θα δημιουργηθούν, οι συμμετέχοντες, ηλικίας 12- 14 και 15-17 ετών, θα ανταλλάξουν εμπειρίες, θα μοιραστούν συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς, θα καταλάβουν περισσότερο τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους, θα ονειρευτούν και θα προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή τους. Διάρκεια: 10-15 εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες συναντήσεις, 2½ ωρών

Τα μηνιαία διαδικτυακά εργαστήρια είναι αυτοτελή και οι ενδιαφερόμενοι έφηβοι, ηλικίας 15-17 ετών, μπορούν να συμμετέχουν σε όσα επιθυμούν.

«Η Δύναμή μου είμαι Εγώ»: Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη των δυνάμεων και των ικανοτήτων τους, καθώς και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους. (Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020, 11.00 – 14.00)

«Βάλε Πυγμή και Φαντασία (ολέ-ολέ)»: Το εργαστήριο έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας στην εποχή μας. (Κυριακή  13 Δεκεμβρίου 2020,  11.00 – 14.00)

«Μην Ψαρώνεις… μονάχα Εξετάσεις είναι»: Το εργαστήριο έχει στόχο να επεξεργαστεί  το άγχος των εξετάσεων και να εκπαιδεύσει σε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής του. (Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, 11.00 – 14.00)

«Πατάω Γερά στα Πόδια μου»: Το εργαστήριο έχει στόχο να επεξεργαστεί ζητήματα ορίων στις διαπροσωπικές σχέσεις. (Κυριακή  21 Φεβρουαρίου 2021,  11.00 – 14.00)

«Με ακούει κανείς;»: Το εργαστήριο έχει στόχο να επεξεργαστεί ζητήματα λειτουργικής επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις. (Κυριακή 21 Μαρτίου 2021,  11.00 – 14.00)

«ΠροσανατολίΖΩμαι»: Το εργαστήριο έχει στόχο να επεξεργαστεί ζητήματα στόχων, επιλογών και αποφάσεων ζωής. (Κυριακή  18 Απριλίου 2021 ,  11.00 – 14.00)

 

Διαδικτυακές δράσεις για νέους ενήλικες

Αναγνωρίζοντας ότι η σύγχρονη πραγματικότητα των έντονων αλλαγών και της αβεβαιότητας δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη φάση της ενηλικίωσης, το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» σχεδίασε την Ομάδα νέων ενηλίκων, ως ένα πλαίσιο όπου οι νέοι μπορούν να επεξεργαστούν τα βασικά ζητήματα αυτής της φάσης ζωής.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες, που βιώνουμε αυτή την περίοδο, ο «Θησέας» υλοποιεί την ομάδα διαδικτυακά και αξιοποιεί αυτή την ευκαιρία, εμπλουτίζοντάς την με συμμετοχές από όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Οι συμμετέχοντες θα αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και θα εκφραστούν δημιουργικά πάνω στους παρακάτω άξονες:

Μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου – αναγνωρίζω τις δυνάμεις μου

Ορίζω τις σχέσεις μου με τους γύρω μου – επικοινωνώ λειτουργικά

Αναγνωρίζω, εκφράζω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου

Ονειρεύομαι και σχεδιάζω – ενεργοποιούμαι προς το μέλλον μου

Στην Ομάδα νέων μπορούν να συμμετέχουν νέοι ενήλικες 18-26 ετών: εργαζόμενοι, άνεργοι ή μη απασχολούμενοι, φοιτητές.

Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, εβδομαδιαίας συχνότητας και θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

 

Διαδικτυακές Δράσεις για γονείς

Το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων», στηρίζοντας την οικογένεια και το ρόλο του γονιού σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για γονείς αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Το εισαγωγικό διαδικτυακό εργαστήριο «Στις προκλήσεις της ζωής η οικογένεια Εξελίσσεται… Προσαρμόζεται» προσφέρει τη δυνατότητα για γνωριμία και σύνδεση των γονιών με το Κέντρο Πρόληψης και τη δουλειά του και αποτελεί αφετηρία για την ένταξή τους σε μια πιο συστηματική εκπαίδευση. Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 (18.00-20.30).

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή, τηλεφωνικά στο 22810 85149, καθημερινά 9.00-15.00, ή στο thiseask@otenet.gr (αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας) έως και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020.

Διαδικτυακές Ομάδες Γονέων

«Δημιουργώντας ασφαλείς δεσμούς…»: Ομάδα γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας

«Εκπαιδεύουμε στην αυτονόμηση…»:  Ομάδα γονέων με παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας

«Διευκολύνουμε το ταξίδι προς την ενηλικίωση…»: Ομάδα γονέων εφήβων

Οι ομάδες αυτές προσφέρουν τη δυνατότητα μιας πιο συστηματικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σημαντικών για το γονεϊκό ρόλο, ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση του παιδιού. Παράλληλα, μέσα από το μοίρασμα και την ανταλλαγή παρέχουν στους γονείς ένα πλαίσιο υποστήριξης και ενδυνάμωσης.

Διάρκεια: 7-10 εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες συναντήσεις 2½ ωρών με έναρξη το Νοέμβριο.

Στο πρόγραμμα του «Θησέα» περιλαμβάνονται επίσης διαδικτυακές εκπαιδευτικές συναντήσεις με συγκεκριμένη θεματολογία. Πρόκειται για βραχείες δράσεις – εργαστήρια ανά σχολείο ή/και ανά περιοχή κατόπιν σχετικού αιτήματος από συλλόγους γονέων & κηδεμόνων και άλλους φορείς.

Τέλος, θα διοργανώνονται και ατομικές συναντήσεις σε θέματα γονεϊκού ρόλου και διαπαιδαγώγησης, ενισχυτικά και συμπληρωματικά της εκπαίδευσης των γονέων στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης.

 

Διαδικτυακές Δράσεις για εκπαιδευτικούς

Το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων», στο πλαίσια της σταθερής συνεργασίας του με τις δομές της εκπαίδευσης των Κυκλάδων και εκτιμώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, διοργανώνει διαδικτυακές δράσεις για εκπαιδευτικούς.

«Τσάντα, μάσκα για αρχή… σε τροχιά δημιουργική»: Το εργαστήριο προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας και σύνδεσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ειδικοτήτων και νησιών μεταξύ τους, καθώς και με τη δουλειά του Κέντρου Πρόληψης. Επιπλέον, αποτελεί αφετηρία για τη συμμετοχή τους σε πιο συστηματικές δράσεις εκπαίδευσης.

Ημέρα διεξαγωγής: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 (18.00-20.30)

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή, τηλεφωνικά στο 22810 85149, καθημερινά 9.00-15.00, ή στο thiseask@otenet.gr (αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας) έως και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020.

Ομάδες Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Εκπαιδευτικών

Οι ομάδες προσφέρουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συνδεθούν, να μοιραστούν εμπειρίες και καλές πρακτικές και να επεξεργαστούν ζητήματα που αφορούν το ρόλο τους στη σημερινή πραγματικότητα. Στόχος είναι η ενδυνάμωση και ο εμπλουτισμός του παιδαγωγικού ρόλου με νέες δεξιότητες μέσα στο πλαίσιο της ομάδας ομοτίμων.

Οι ομάδες θα διαμορφωθούν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια).

Η διάρκεια των συναντήσεων είναι 2½ ώρες , δεκαπενθήμερης ή μηνιαίας συχνότητας, καθ’ όλη τη σχολική χρονιά με έναρξη το Νοέμβριο.

Τέλος, προγραμματίζονται και ατομικές συναντήσεις σε θέματα ρόλου και λειτουργίας της τάξης, ενισχυτικά και συμπληρωματικά της συνεργασίας των εκπαιδευτικών με το Κέντρο Πρόληψης.

Ο «Θησέας Κυκλάδων» παραμένει ανοιχτός σε αιτήματα σχολείων – συλλόγων εκπαιδευτικών για συνεργασία στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων στη σχολική κοινότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 22810 85149 (καθημερινά 9.00-15.00) ή στο e–mail: thiseask@otenet.gr.