Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων

Η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που εμπίπτουν στο φάσμα των αρμοδιοτήτων του, αποτελεί βασικό στόχο της υπό σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.

Ο κανονισμός λειτουργίας και η συγκρότηση της Επιτροπής, συνδετικού κρίκου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων με την Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας θα τεθούν προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020.

Αν και με καθυστέρηση έναντι άλλων Δήμων, ακόμη και του νησιώτικου συμπλέγματος των Κυκλάδων, έφτασε και στη Σύρο η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων σε ό,τι αφορά στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, όπως ορίζονται από τον ν. 4604/2019 (ΦΕΚ 50 Α΄).

Οι εθνικοί μηχανισμοί και οι φορείς για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των φύλων.

Σε κεντρικό επίπεδο, ο εθνικός μηχανισμός περιλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), τις Υπηρεσιακές Μονάδες των Υπουργείων για την ισότητα των φύλων και τον Συνήγορο του Πολίτη (Τομέας Ίσης Μεταχείρισης).

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο εθνικός μηχανισμός περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, τα οποία συστήνονται σε κάθε Περιφέρεια, τον Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και το Γραφείο Ισότητας Φύλων της ΕΝ.Π.Ε.

Σε τοπικό επίπεδο, ο εθνικός μηχανισμός περιλαμβάνει τις Υπηρεσιακές Μονάδες άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων των Δήμων, τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας οι οποίες συστήνονται σε κάθε Δήμο, την Επιτροπή Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθώς και το Γραφείο Ισότητας της ΚΕΔΕ.

Ενεργή συμμετοχή σε όλους τους τομείς της Κοινωνίας

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας είναι συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο όργανο και έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες:

-Συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης των φύλων σε τοπικό επίπεδο.

-Διατυπώνει και εισηγείται προτάσεις στα αρμόδια όργανα  για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φίλων σε όλους τους τομείς πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

-Συνεργάζεται με την «Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων», με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο.

-Συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών καθώς και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τα αναφερόμενα στην τελευταία παράγραφο έχουν βαρύνουσα σημασία μια και  στους μήνες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας είναι γνωστά σε όλους τα φαινόμενα αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας  Παγκόσμια, Πανελλαδικά και Τοπικά.

Ενδεικτικά η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας μπορεί να συνδιοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες/ συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα   και σεμινάρια σε θέματα καταπολέμησης - πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσης ευθύνης  και ενημερώσεις συναντήσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των Δήμων ενισχύοντας από τις μικρές ηλικίες τη θέση και την αξία του φύλου τους .

Η οχταμελής Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελείται από:

  • Έναν υπεύθυνο από το Δήμο
  • Έναν δημοτικό Σύμβουλο των λοιπών παρατάξεων του ΔΣ
  • Έναν υπάλληλο της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής κ Πολιτικών ισότητας των Φύλων του Δήμου
  • Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου
  • Έναν εκπρόσωπο τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού ή συνεταιριστικής οργάνωσης
  • Έναν εκπρόσωπο τοπικού/γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης με δράση σε θέματα της ισότητας των φύλων
  • Δυο εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλλων

Τα μέλη της Επιτροπής δεν θα λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτήν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.

Δημόσια δέσμευση για την κατάρτιση σχεδίου

Η νέα αρμοδιότητα αφορά την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του 5ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Κάθε Περιφέρεια και Δήμος που υπογράφει τη Χάρτα αναλαμβάνει δημόσια δέσμευση για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που διατυπώνονται σε αυτή. Η προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων επιτυγχάνεται με την ένταξη της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, ώστε άντρες και γυναίκες να επωφελούνται ισότιμα από όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις, κατά τρόπο πρακτικό και ουσιαστικό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κάθε δήμος αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων με καθορισμό των προτεραιοτήτων και ενεργειών και μέσων για το σκοπό αυτό.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, λειτουργεί βάση κανονισμού, η θητεία της ακολουθεί τη θητεία της Δημοτικής Αρχής και ιδιαιτέρως στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αναγκαία όχι μόνο η σύσταση της αλλά και η ενεργή συμμετοχή της σ’ όλους τους τομείς της Κοινωνίας μας που αφορούν τη γυναίκα την προστασία, την προάσπιση των δικαιωμάτων της, την ίση εργατική μεταχείριση και την καταστολή της από την  ενδοοικογενειακή  βίας.