Μαζική αντίδραση, με φόβους για καταστροφική καταπόνηση του οδικού δικτύου και πρόκληση ατυχημάτων, από τοπικούς φορείς της Τήνου για την μεταφορά των ανεμογεννητριών

«Το “χειροποίητο” νησί κινδυνεύει»

  • Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020 - 06:16

Μαζική είναι η αντίδραση των τοπικών φορέων της Τήνου, με αφορμή την αίτηση διέλευσης από το οδικό δίκτυο του νησιού, των τεράστιων οχημάτων που θα μεταφέρουν τα “σώματα” των ανεμογεννητριών έως τη θέση “Πολέμου Κάμπος”.

Τόσο ο Δήμος Τήνου, όσο και οι τοπικοί Σύλλογοι των περιοχών, απ’ όπου έχουν αιτηθεί να διέλθουν τα τεράστια οχήματα, που φτάνουν σε μήκος ακόμη και τα 28 μέτρα μήκος ενώ ζυγίζουν πάνω από 60 τόνους, εξέφρασαν μαζικά την κάθετη αντίθεσή τους στην άκριτη έγκριση της διέλευσης των οχημάτων και αυτή τη φορά τα επιχειρήματά τους στηρίζονται πολύ λιγότερο στην αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, και πολύ περισσότερο στην αδυναμία του οδικού δικτύου να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλα οχήματα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος σε ανθρώπους ή περιουσίες.

Με στόχο την μεταφορά των ανεμογεννητριών στη θέση εγκατάστασής τους στην περιοχή “Πολέμου Κάμπος” στα Υστέρνια της Τήνου, η εταιρεία προβλέπει τη μεταφορά τους με γιγαντιαία οχήματα μεταφορικών εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους αιτήθηκαν, ως οφείλουν, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Τήνο την έγκριση της διέλευσης.

Το “πράσινο φως” ήρθε από την ΠΝΑΙ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Δήμος Τήνου, σε συνεδρίαση διά περιφοράς του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, τονίζοντας την αδυναμία του οδικού δικτύου να υποστηρίξει τέτοιου είδους οχήματα.

Στο πλευρό του Δήμου και με καθολικό αίτημα να μην επιτραπεί άκριτα η διέλευση, ψηφίσματα και αποφάσεις εξέδωσαν τοπικοί φορείς των περιοχών απ’ όπου προβλέπεται η διέλευση των οχημάτων.

«Αναμονή έως και την εκδίκαση της υπόθεσης»

Πιο συγκεκριμένα, η Αδελφότης Τηνίων Καρδιανιωτών, σε σχετικό της έγγραφο προς το Δήμο Τήνου, υπενθυμίζει τα έγγραφα που είχε αποστείλει προ της έκδοσης σχετικής απόφασης από το Δημοτικό συμβούλιο, στα οποία όπως τονίζεται, «καταγράφηκαν συνοπτικά και ενδεικτικά οι λόγοι που επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων του θέματος και καθιστούν αδύνατη την αποδοχή τους, με βάση τα ισχύοντα πραγματικά και νομικά δεδομένα, αλλά και ενόψει του περιεχομένου των συγκεκριμένων αιτήσεων. Οι διαμαρτυρίες και οι ενστάσεις μας λήφθηκαν υπόψιν από το Δήμο μας κατά την έκδοση των υπ’ αριθ. 82 και 83/23.9.2020 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του, με τις οποίες δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις του θέματος, όπως επέβαλε η Αρχή της Νομιμότητας και το καθήκον του Δήμου ως ΟΤΑ».

Στην επιστολή τους προς το Δήμο, οι Καρδιανιώτες εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς το Δήμο «που δίνει με θάρρος και εντιμότητα νόμιμη μάχη για το κοινό καλό και για το συμφέρον των δημοτών και του νησιού μας», ωστόσο επισημαίνουν, ότι «δυστυχώς η ΠΝΑΙ αγνόησε τους πολίτες της. Αυτό όμως αποτελεί θέμα άλλης συζήτησης και διαφορετικής δικαστικής διένεξης».

Σημειώνεται επίσης, ότι «κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου παρέμβαση από είκοσι πέντε Καρδιανιώτες για την υποστήριξη τριών συγχωριανών μας εναντίων των οποίων στράφηκε με πρόσφατη αγωγή της η εταιρεία», με την Αδελφότητα να επισημαίνει, ότι «είναι ανάγκη να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη που εκκρεμεί ανάμεσα στην εταιρεία και στους πολίτες της Τήνου. Η εταιρεία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ενεργεί σαν να έχει κερδίσει κιόλας τη δίκη».

«Αναταραχή μετά τη γνωστοποίηση του μεγέθους»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τραμπάδου, σημειώνει σε επιστολή του προς το Δήμο, ότι «αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των κατοίκων του χωριού μας σχετικά με την επικείμενη διέλευση οχημάτων που θα μεταφέρουν τα εξαρτήματα και τα μέρη των ανεμογεννητριών, καθώς οι διαστάσεις τους με μέγιστο μήκος τα 28 μέτρα, πλάτος μέχρι και 5 μέτρα και βάρος 62.5 τόνους έκαστο ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές και φθορές κατά το πέρασμά τους, εκτιμούμε πως χρήζει άμεσης εξέτασης το οδικό δίκτυο, προτού χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες κυκλοφορίας».

Μάλιστα, εκφράζεται προβληματισμός, όσον αφορά στο «κατά πόσο είναι εφικτή η διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων από το παλαιάς κατασκευής οδικό μας δίκτυο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο πρωτίστως η σωματική ακεραιότητα του οποιουδήποτε συνανθρώπου μας όσο και των ιδιοκτησιών», ενώ υπογραμμίζεται, πως «η αναταραχή που έχει προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση του μεγέθους των οχημάτων είναι μεγάλη».

Εύλογα ερωτηματικά

Ερωτηματικά εκφράζει και ο Προδρομικός Σύλλογος Σκαλάδου, ο οποίος σε σχετικό του έγγραφο σημειώνει, πως «μετά την πρόσφατη ανάρτηση – ενημέρωση από την σελίδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών” εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται σε εμάς τους μόνιμους κατοίκους των χωριών που χρησιμοποιούμε καθημερινά τους συγκεκριμένους δρόμους. Πρώτον, οι δρόμοι είτε περιφερειακοί είτε δημοτικοί θα αντέξουν την πίεση από το βάρος; Εάν όχι ποιος θα αναλάβει την επισκευή τους; Δεύτερον, τα καπάκια στα φρεάτια θα αντέξουν το βάρος; Εάν όχι ποιος θα αναλάβει την επισκευή τους; Τρίτον και εξίσου σημαντικό, η γνώμη των μονίμων κατοίκων του νησιού που ζουν, δουλεύουν, επενδύουν και προπάντων μεγαλώνουν τις οικογένειες τους θα ζητηθεί ή έστω θα συζητηθεί ποτέ;»

«Να διασφαλιστεί η ασφάλεια όποιου βρεθεί στο δρόμο τους»

Με επιστολή στο Δήμο Τήνου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Υστερνίων “Η Αγία Παρασκευή”, εκφράζει τη συμπαράστασή του προς το Δήμο, όπως επίσης «και σε όσους αγωνίζονται με δίκαια αιτήματα και επιχειρήματα να μείνει ο τόπος μας, τα βουνά μας και το νησί μας όπως είναι, ανέπαφο, φυσικό και παραδοσιακό για να δοθεί στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «θα πρέπει έχοντας τα αιτήματα αυτά και την εικόνα των μεγάλων αυτών οχημάτων που φτάνουν τα 28 μέτρα μήκος και 4,5 μέτρα πλάτος, ενώ το βάρος τους φτάνει τους 62 τόνους, να εξεταστεί πέρα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, από έμπειρους συγκοινωνιολόγους και μηχανικούς οδοποιίας ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια οποιουδήποτε Τηνιακού βρεθεί στο δρόμο τους, να εξεταστούν οι ζημιές που μπορούν να προκληθούν στο βεβαρυμένο οδικό δίκτυο και ποιος θα αναλάβει την επισκευή τους». Ζητείται επίσης να εξεταστεί «η πιθανότητα καταστροφής ιδιωτικής περιουσίας καθώς και σημαντικών παραδοσιακών αριστουργημάτων για εμάς τους ντόπιους, όπως είναι οι περιστεριώνες, οι ανεμόμυλοι» κλπ.

«Σε κίνδυνο η δυνατότητα διέλευσης κατοίκων και τουριστών»

Την αγωνία του για το ζήτημα εκφράζει και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σμαρδακίτου, καθώς «το οδικό δίκτυο της Τήνου είναι εξαιρετικά παλαιό και όπως επισήμανε και ο σύλλογος μηχανικών Τήνου με επίσημη ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο με ημερομηνία 28/9/2020, θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικευμένους μηχανικούς η μελέτη της καταπόνησης του οδοστρώματος από την διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων», ενώ ζητούν από τις αρμόδιες αρχές «να εξετάσουν την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν επιτρέψουν την συγκεκριμένη διέλευση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την δυνατότητα μετακίνησης τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών της Τήνου».

Τέλος, ο Σύλλογος Στενιανών Τήνου “Ο Τσικνιάς”, ζητούν από τους αρμόδιους «να διαφυλαχτεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων, η περιουσία τους, το οδικό δίκτυο και η αποκατάσταση των πιθανών ζημιών», υπογραμμίζοντας, ότι «το “χειροποίητο” νησί μας κινδυνεύει».