Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών της Κιμώλου

Όλοι μαζί για πιο καθαρές θάλασσες

  • Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2020 - 07:43

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία από την Εθελοντική Ομάδα Κιμωλίστες ο καθαρισμός των παραλίων Βρουλίδι και Θέρμα.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change Greek Islands» του Κοινωφελούς  Ιδρύματος Λασκαρίδη που έχει ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Oι παραλίες είναι στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, απομονωμένες και μη προσβάσιμες από δρόμο. Αντίστοιχοι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν και πέρυσι τόσο στο Βρουλίδι, όπου είχαν συγκεντρωθεί 7 τσουβάλια του τόνου και 29 τσουβαλάκια με σκουπίδια όσο και στα Θέρμα (7 τσουβαλάκια + 1 του τόνου).

Αυτή τη χρονιά, έγινε καθαρισμός των παραλίων από πάσης φύσεως ξένα ως προς την παραλία αντικείμενα που είχαν βγει από τη θάλασσα, όπως πλαστικά, φελιζόλ, ξύλα κλπ ενώ απομακρύνθηκαν και σπασμένα κλαδιά από τα αρμυρίκια που υπάρχουν. H  καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στην παραλία Βρουλίδι ανέδειξε τα παρακάτω 4 βασικά απορρίμματα :

-506 κομμάτια φελιζόλ άνω των 2.5 εκ,

-308 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι,

-160 μπουκάλια νερού/αναψυκτικού και

-134 σακούλες και κομμάτια σακούλας.

Ενώ η καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στην παραλία Θέρμα ανέδειξε τα παρακάτω 4 βασικά απορρίμματα:

-69 μπουκάλια νερού/αναψυκτικού,

-45 κομμάτια πλαστικού άνω των 2.5 εκ,

-27 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι και

-17 νάιλον φύλλα.

Τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν, μεταφέρθηκαν με θαλάσσια μέσο στο Λιμάνι της Κιμώλου, έτσι ώστε να μεταφερθούν στον κατάλληλο χώρο.

Επιλέγω να είμαι μέρος της λύσης. Είμαι η αλλαγή.

To «Δίκτυο Συνεργασίας Για Το Θαλάσσιο Περιβάλλον» ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Έναυσμα για τη δημιουργία του ήταν η πραγματική ανάγκη για συνεργασίες στον τομέα της προστασίας της θάλασσας και των ακτών, στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Θεωρώντας την ανάληψη κοινών δράσεων στρατηγική επιλογή στον κοινωφελή χώρο, το ίδρυμα επεδίωξε να συνδεθεί με φορείς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα και πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες.

Στα μέλη του Δικτύου συγκαταλέγονται μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινωφελή ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, think-tank καθώς και επιχειρήσεις.

Βασικοί στόχοι του «Δικτύου Συνεργασίας Για Το Θαλάσσιο Περιβάλλον»  είναι η ένταξη θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος στον δημόσιο διάλογο, η ενίσχυση του βαθμού γνώσης του κοινού, καθώς και αποτελεσματικότερες  παρεμβάσεις που αξιοποιούν την πολλαπλασιαστική δύναμη των μελών του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «Κιμωλίστες» αποτελούν Πρεσβευτή του περιβαλλοντικού προγράμματος «Sea Change Greek Islands», στο νησί της Κιμώλου.