Η Σύρος στάθηκε με σεβασμό απέναντι στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου

«Δεν ξεχνάμε…»

  • Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, 2020 - 06:16

Τιμή στη γενιά του Πολυτεχνείου, σε όλους εκείνους που σε όλους εκείνους που «έπεσαν», φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν για να υπερασπιστούν «το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία μας» απέδωσαν εκπρόσωποι φορέων της Σύρου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα Προστασίας.

Τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού μας ως η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, παραμένουν μέχρι και σήμερα, 43 χρόνια μετά, ζωντανά, επίκαιρα και ισχυρά.

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας υπογράμμισε: «Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, μια από τις κρισιμότερες στιγμές της αντίστασης κατά της δικτατορίας, που γκρέμισε τα σαθρά θεμέλιά της. Με μπροστάρη τη νεολαία, το Πολυτεχνείο έγινε η καρδιά της λαϊκής αντίστασης, εκφράζοντας μια μαζική επιθυμία που σιγόκαιγε». Πρόσθεσε επίσης, ότι η Επέτειος του Πολυτεχνείου, διαχρονικό σύμβολο ελπίδας, μας εμπνέει για να αλλάξουμε τον κόσμο ακόμη κι αν ο αγώνας φαίνεται άνισος και μεταδίδει το μήνυμα ότι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν είναι αυτονόητες αλλά χρειάζονται πολλή δουλειά για να κρατούν την ισορροπία τους και να μην κινδυνεύουν από τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές.

Στο πλαίσιο της χθεσινής Επετείου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή από τις οργανώσεις Σύρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μηνά Αληφραγκή, πλαισιωμένου από τον Δήμαρχο κ. Λειβαδάρα και την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου.

Λόγω των φετινών συνθηκών, ο καθιερωμένος Δρόμος Ειρήνης, η μοναδική εκδήλωση μνήμης στην Ερμούπολη για το Πολυτεχνείο (1973) και την επακόλουθη τουρκική εισβολή στη Κύπρο (1974), που διοργανώνεται επί 25 συναπτά έτη από το 1ο Γυμνάσιο Σύρου δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί, ωστόσο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και όλοι οι πολίτες του νησιού εύχονται να ανταμώσουν ξανά του χρόνου για να αποδώσουν τιμή στους αγωνιστές και να φωνάξουν δυνατά «δεν ξεχνάμε…».