Δράσεις της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Ζήτα Βοήθεια, γίνε η δύναμή σου»

Ομόφωνα εγκρίθηκε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το πλαίσιο δράσεων για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που καταρτίστηκε από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Για 2η συνεχή χρονιά, η Δημοτική Αρχή διοργανώνει εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση ενός φαινομένου που ακόμα και σήμερα, τον 21ο αιώνα, θεωρείται θέμα ταμπού.

Ακόμα κρύβουμε, γελάμε μεταξύ μας ή δε θέλουμε να αποδεχτούμε ότι η βία σε όλες τις μορφές της υπάρχει, είναι ανάμεσά μας, ίσως και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, ιδιαίτερα τις δύσκολες ημέρες του αναγκαστικού εγκλεισμού που διανύουμε.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Κάθε θύμα μπορεί και πρέπει να ζητήσει βοήθεια

Οι γυναικοκτονίες και τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μάστιγα. Φρίκη, μάλιστα, προκαλεί και στη χώρα μας, η είδηση της δολοφονίας μιας γυναίκας στη Μάνη από τα χέρια του συζύγου της, μπροστά στα μάτια της ανήλικης κόρης τους, λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας κατά των γυναικών.

Η ζωή και η ιστορία αποδεικνύουν ότι όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα βρεθεί λύση. Κάθε θύμα βίας μπορεί και πρέπει να ζητήσει βοήθεια, διαφορετικά, εάν παραμείνει βουβό, η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Για τον παραπάνω σκοπό, προσφέρεται η τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης 15900, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες - θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε να καλέσετε το 100 ή να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε, πέρυσι, ταυτόχρονη δράση ενημέρωσης του κοινού στην Ερμούπολη και στην περιφέρεια της Σύρου, με διανομή ενημερωτικού υλικού από στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Οι δράσεις του Δήμου ολοκληρώθηκαν με ενημερωτική εκδήλωση στην Ενοριακή Αίθουσα Βάρης.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Αυτή τη χρονιά, οι δράσεις φέρουν τη σφραγίδα της Επιτροπής Ισότητας και υποστηρίζονται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί μία εβδομάδα θα ακούγονται σχετικά ραδιοφωνικά σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα, σχετικό video από τη Γενική Γραμματεία, καθώς και δύο ακόμα που παραχωρήθηκαν από τον κ. Μάρκο Τράκα, θα προβάλλονται στα τοπικά ΜΜΕ. Το Δελτίο Τύπου της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου θα συνοδεύεται από φωτογραφία με το τηλέφωνο 24ης εξυπηρέτησης 15900.

Σκοπός των παραπάνω είναι να μάθει η κάθε ενδιαφερόμενη πού πρέπει να ζητήσει βοήθεια, να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνη και κυρίως δεν είναι η μόνη και να της δοθούν οδηγίες μέσω των Κέντρων στήριξης.

«Είμαστε τυχεροί σαν νησί για την ύπαρξη του Συμβουλευτικού Κέντρου στη Σύρο», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη.

Μέσα από τις εκστρατείες ενημέρωσης, κάθε ενδιαφερόμενη έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα δικαιώματά της, να αναγνωρίσει τα προτερήματά της, να νιώσει την εσωτερική της δύναμη, να μπορέσει να σταθεί γερά στα δικά της "πόδια", να αξιολογήσει και να επιλέξει .

«Πέρυσι φωνάξαμε “Δεν είσαι μόνη ,δεν είσαι η μόνη”. Τη φετινή δύσκολη, παράξενη χρονιά που αλλάξαμε συνήθειες και δεκαετία λέμε «Ζήτα Βοήθεια, γίνε η δύναμή σου».