“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Στην τελική τροχιά το πλάνο για την ανάπλαση της Σπάρτης

Κατέληξε στο προκαταρκτικό σχέδιο το ΔΣ Σπάρτης - Δούκας: «Θα το χαίρεται και θα το καμαρώνει όλη η Σπάρτη»
  • Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020 - 06:23

Οριστικοποιούνται οι άξονες του έργου ανάπλασης του κέντρου της Σπάρτης, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου, προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου, με φόντο την κατάθεση της τελικής πρότασης για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» που εκπνέει στις 31/12/2020.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης πήρε μια πολύ θαρραλέα και ιστορική απόφαση για την ανάπλαση της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», δηλώνει ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, προσθέτοντας: «Ύστερα από πολλούς μήνες επίμονης δουλειάς, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που όταν υλοποιηθεί θα το χαίρεται και θα το καμαρώνει όλη η Σπάρτη».

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Σπάρτης, οι Καθηγητές του Πολυτεχνείου και το γραφείο του Καθηγητή Γιάννη Κίζη, που είναι και επίσημοι μελετητές/σύμβουλοι του δήμου, εξέτασαν πλήθος εναλλακτικών σχεδίων και δυνατοτήτων και κατέληξαν στο προκαταρκτικό σχέδιο που εξετάστηκε, βελτιώθηκε και υπερψηφίστηκε από το συμβούλιο.

Σημειώνεται πως για το τμήμα της οδού Παλαιολόγου, από Ευαγγελιστρίας έως Βρασίδου, κατατέθηκε ήδη φάκελος, στις 13/11/2020, για χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, με ποσό 2.611.000 ευρώ.

«Προκρίναμε την επιλογή που τοποθετεί τον πάνω και κάτω δρόμο της Παλαιολόγου, τον ένα δίπλα στον άλλο με ένα κατάλληλο διαχωριστικό, γιατί αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για πολύ φαρδιά πεζοδρόμια σε κάθε πλευρά και θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπορικής αξίας όλων των καταστημάτων της Παλαιολόγου», σημειώνει ο Π. Δούκας, εξηγώντας: «Το να προσθέταμε ένα φαρδύ παρτέρι στο μέσο της Παλαιολόγου, απλά θα μίκραινε το πλάτος του πεζοδρομίου κάθε πλευράς, χωρίς να δημιουργεί ένα χρήσιμο πάρκο.

Ποιος θα το χρησιμοποιούσε ως πάρκο ή έστω ως στάση για ξεκούραση στο μέσο δύο δρόμων; Ούτε τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους. Και όχι μόνο».

«Δεδομένου ότι η λύση αυτή έχει προκριθεί από τους Καθηγητές - μελετητές του Πολυτεχνείου, τις τεχνικές μας υπηρεσίες, τη Δημοτική Αρχή, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και δύο από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μας έφερε μπροστά από έναν ανεπανάληπτο συγκερασμό απόψεων», προσθέτει ο δήμαρχος Σπάρτης.

«Αντί να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα, αναζητούν προβλήματα στις λύσεις»

Ο Π. Δούκας απαντά -εμμέσως πλην σαφώς- και στην επιστολή που απέστειλαν η ΟΕΒΕ Λακωνίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, όπου εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι ο Δ. Σπάρτης δεν προχώρησε σε πρόσκληση στο δίκτυο φορέων για διατύπωση θέσης-άποψης επί της μελέτης του έργου. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Κάθε αναβολή θα σήμαινε απραξία και καταδίκη κάθε προσπάθειας ανάπλασης. Ας μην ξεχνάμε ότι η 31/12/20 (σε 5 βδομάδες) είναι η καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης για έργα Αστικής Αναζωογόνησης του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”.

Βέβαια, όποιοι θέλουν να βάλουν εμπόδια και ουσιαστικά να μην γίνει τίποτα, θα αναζητήσουν κάποιο σημείο ανάμεσα στις εκατοντάδες διατάξεις που αφορούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τέτοια θέματα, για να υποβάλλουν ‘ενστάσεις’,

Αντί να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα, αναζητούν προβλήματα στις λύσεις! Αλλά δεν θα πετύχουν τίποτα. Η Σπάρτη θα πάει μπροστά.

Σε κάθε όμως περίπτωση, με βάση αυτό το προκαταρκτικό σχέδιο που υπερψηφίσαμε (πέραν από το πλήθος των απόψεων που έχουν ήδη κατατεθεί), θα ρωτήσουμε μέσω ανοικτής πρόσκλησης, όχι μόνο τους φορείς και ομάδες που εκπροσωπούν τα εύλογα δικά τους συμφέροντα αλλά και τους απλούς Σπαρτιάτες και τις Σπαρτιάτισσες για τις απόψεις τους και τυχόν ‘πινελιές’ τους πάνω σε αυτό το βασικό προκαταρκτικό σχέδιο - και φυσικά κάθε βελτίωση που σκοπεύει στο συνολικό καλό, και όχι μόνο στο συντεχνιακό, θα είναι ευπρόσδεκτη και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Τι θα γίνει με τους φοίνικες

Όσον αφορά το ζήτημα των ιστορικών φοινίκων, ο δήμαρχος Σπάρτης γνωστοποιεί: «Θα φυτευτούν πολλοί νέοι φοίνικες -περισσότεροι απ’ όσους υπάρχουν σήμερα- σε διάφορα σημεία και σύμφωνα με τις υποδείξεις των πιο ειδικών και αρμόδιων για τέτοια θέματα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα είδη δένδρων που θα φυτευτούν».

Οι ευχαριστίες

Τέλος, ο κ. Δούκας απευθύνει ευχαριστίες στον «αντιδήμαρχο κ. Καπονικολό, τον ειδικό σύμβουλο κ. Ράλλη, τον συντονιστή της ομάδας εργασίας για τα θέματα της ανάπλασης κ. Λαζαρίδη, την κ. Καρακίτσου και τον κ. Βαρζακάκο των τεχνικών μας υπηρεσιών, τους κκ. Καθηγητές Κίζη, Σερράο και Βλαστό, και τον τ. δήμαρχο κ. Βαλιώτη (επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η προσπάθεια) για την πραγματικά ουσιαστική συμβολή τους στο συλλογικό αυτό εγχείρημα».

Η προοπτική του σχεδιασμού

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου ανάπλασης του κέντρου της Σπάρτης, προϋπολογισμού περίπου 3.000.000 ευρώ, εγκρίθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).

Η μελέτη εμπεριέχει στο σχεδιασμό της, χώρους περιπάτων και αναψυχής, καθώς επίσης και την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Στη μελέτη προβλέπονται παρεμβάσεις σε τέσσερις κομβικές οδούς της Σπάρτης, ώστε να ανασχεδιαστεί ο αστικός πυρήνας της.

Οι σχεδιαστές της μελέτης επιθυμούν να εξασφαλίσουν στους κατοίκους της πόλης, αλλά και στους επισκέπτες της, ένα δροσερό -με έντονη βλάστηση τοπίο- όπου θα διασταυρώνονται οι δυο κεντρικές λεωφόροι της πόλης (Κ. Παλαιολόγου και Λυκούργου), δίνοντας την ευκαιρία για περίπατο και στιγμές αναψυχής των πολιτών. Ένας σημαντικός, ακόμα, στόχος του σχεδιασμού είναι να υπάρξει άνεση κινήσεων στα μέτωπα των καταστημάτων, για την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, ενώ η δημιουργία νέων πεζόδρομων σε διασύνδεση με τους υφιστάμενους και η δημιουργία πλατειών και ποδηλατοδρόμων για την κίνηση των πολιτών, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουν τεθεί».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Καθηγητή Θάνου Βλαστού, ο οποίος αποτελεί μέλος της ομάδας εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Σπάρτης, «η ανάπλαση της περιοχής συνάντησης των Παλαιολόγου και Λυκούργου αποτελεί ένα σημαντικό ξεκίνημα ενός έργου που θα πρέπει να εκτελεστεί στην Σπάρτη ώστε να γίνει μια πόλη βιώσιμη, υγιής, παραγωγική, που θα προβάλλει την ιστορική της ταυτότητα και θα προσελκύει επισκέπτες. Σύμφωνα με την υφιστάμενη ιεράρχηση του οδικού δικτύου, η οδός Παλαιολόγου αποτελεί πρωτεύουσα αρτηρία. Το ανατολικό τμήμα της οδού Λυκούργου έχει πρωτεύουσα σημασία ενώ το δυτικό τμήμα δευτερεύουσα σημασία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τη μελέτη προκύπτει ότι οι συνολικοί φόρτοι των κεντρικών κόμβων που βρίσκονται κατά μήκος της Παλαιολόγου είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλους κεντρικούς κόμβους».

Χρήστος Πετρούλιας