“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Επανήλθε η αιθαλομίχλη στο Αγρίνιο

  • Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:24

Η μεταβολή του καιρού και οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έκαναν πολλούς να ανάψουν το τζάκι τους, με αποτέλεσμα αυτό να επανέλθει σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων.

Το φαινόμενο αυτό ιδίως την περασμένη Κυριακή 13/12 στο Αγρίνιο ήταν εντονότατο, καθώς ευνοούνταν ακόμη περισσότερο από την άπνοια που επικρατούσε, με αποτέλεσμα την αποπνικτική ατμόσφαιρα στους δρόμους της πόλης.

Κάθε χρόνο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για την ποιότητα των ξύλων που βάζουν προς καύση, διότι η κακής ποιότητας ξύλα ή άλλα υλικά, παράγουν τοξικούς ρύπους που αποτελούν, μέγιστο κίνδυνο για όσους εισπνέουν.

Η οικονομική κρίση εκτός από όλες τις άλλες, έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες. Η ανάγκη εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης, αλλά και η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κύριος τρόπος θέρμανσης έχει αναδειχτεί η καύση ξύλων στα τζάκια και στις σόμπες, η οποία όμως προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Με την εμφάνιση των πρώτων χαμηλών θερμοκρασιών κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της η αιθαλομίχλη, ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις όπου και φαίνονται τα πρώτα σημάδια της στην υγεία των κατοίκων τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία διενεργούνται κάθε χρόνο μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος, ωστόσο το φαινόμενο ως είθισται επιδεινώνεται ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο Γιώργο Κατσουράκη: «το πρόβλημα είναι πιο έντονο την περίοδο αυτή, λόγω του εγκλεισμού εξαιτίας του lockdown, που ο κόσμος δεν βγαίνει και δεν αερίζει το σπίτι σωστά και αρκετά. Το πρόβλημα πλέον εστιάζεται και εντός του σπιτιού διότι κάπνα δημιουργείται και εντός του σπιτιού.

Γι αυτό και στο Αγρίνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα που ο καιρός άλλαξε και έχουμε κρύο και βροχοπτώσεις, ήδη παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της αιθαλομίχλης, κάτι που είναι λογικό γιατί όλοι άναψαν τα τζάκια τους και τις σόμπες τους για να ζεσταθούν. Η όλη αυτή ατμόσφαιρα ενοχλεί σε έντονο βαθμό τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και γι αυτό οι ασθενείς αυτοί κάνουν πολύ συχνά ερωτήσεις στους γιατρούς, επισκέπτονται συχνότερα τα ιατρεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που επιδεινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, σχεδόν τον τελευταίο μήνα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες η αυξημένη στην κίνηση των συγκεκριμένων ασθενών στα ιατρεία προσδιορίζεται ακόμη και στο 40%, καθώς νωρίτερα δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη για χρήση του τζακιού ή της σόμπας».

Παράλληλα, ο κ Κατσουράκης επισημαίνει ότι: «η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων. Το πρόβλημα είναι πως η καύση του ξύλου έχει μικροσωματίδια, μικρά έως ελάχιστα ως προς το μέγεθός τους, τα οποία όμως προκαλούν βλάβη σε όλο το αναπνευστικό σύστημα.

Ανάλογα με την διάμετρο των σωματιδίων, δεν είναι όλα το ίδιο, κάποια μένουν στους μεγάλους αεραγωγούς στο ανώτερο αναπνευστικό και άλλα φτάνουν στις κυψελίδες και δημιουργούν πρόβλημα. Τα μικροσωματίδια από την καύση των ξύλων «κάθονται» στο αναπνευστικό επιθήλιο και σε όσους έχουν άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια κλπ δημιουργεί παροξύνσεις, όπως βήχα, δύσπνοια, ενόχληση στα μάτια και τη μύτη, το λαιμό, συμπτώματα δηλαδή που κάποιος φυσιολογικός άνθρωπος δεν τα βιώνει, αλλά σε κάποιον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένοι, καρδιολογικοί ασθενείς, ασθενείς με αναπνευστικά κλπ) παρουσιάζονται περισσότερο.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα παιδιά, των οποίων το αναπνευστικό σύστημα δεν είναι διαμορφωμένο για να μπορεί να αποβάλει τα σωματίδια, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται οι γνωστές βρογχίτιδες, βρογχικό άσθμα που είναι εντονότερο στην παιδική ηλικία. Έρευνες που έχουν γίνει λένε πως τα μικροσωματίδια καταστρέφουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων και μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή μικρό έμφραγμα ακόμα και μικρές θρομβώσεις.

Επιπρόσθετα, άλλη μελέτη λέει πως η έκθεση σε καπνό ξύλου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο του πνεύμονα. Βασικό είναι για την πρόληψη, ο καλός αερισμός του χώρου που βρισκόμαστε, οι ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την μεγάλη έκθεση σε καπνό τζακιού, γιατί τα σωματίδια δεν είναι μόνο στην ατμόσφαιρα».

Κωνσταντίνος Χονδρός