“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ας είμαστε η ευχάριστη νότα του 2021»

  • Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:25

Σε ένα ημιορεινό χωριό λίγο μεγαλύτερο από 200 κατοίκους, στο νοτιότερο σημείο του νομού Λάρισας, τη Σκοπιά Φαρσάλων, έπεσαν για ακόμα μία χρονιά τα φώτα της δημοσιότητας, με την ανακοίνωση του νέου ημερολογίου τους για το 2021, που υλοποιείται από τη νεολαία του χωριού. Φέτος οι νέοι και ελεύθεροι του χωριού, αποφάσισαν σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια να εντάξουν και τα κορίτσια του χωριού, κάνοντάς το, ακόμα πιο δημοφιλή στο πανελλήνιο. Ο πρόεδρος Ηλίας Τσούτσος κτηνοτρόφος στο επάγγελμα και τρία εκ των τεσσάρων κοριτσιών που συμμετείχαν στο νέο ημερολόγιο, η Μαρία που οδεύει προς την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Μαιευτική Θεσσαλονίκη, η Νεκταρία που είναι πτυχιούχος Λογιστικής και η Άννα-Μαρία δευτεροετής φοιτήτρια της Νομικής στην πόλη της Κομοτηνής, δηλώνουν στην «Ε» για ποιον λόγο το έπραξαν και για το αν πραγματικά ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες.

Ο Ηλίας και τα κορίτσια διατυπώνουν τον σκοπό του ημερολογίου και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσα από αυτό, αναφέροντας τα εξής: «Το ημερολόγιο το κάνουμε για να ενισχύσουμε οικονομικά τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, σε μία χρονιά που έχει ανασταλεί οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα, με τα έσοδά του να είναι σχεδόν μηδενικά. Το δεύτερο και κυριότερο είναι να δείξουμε ότι οι νέοι μπορούν να ζήσουν στα χωριά και ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή, της επιστροφής σε αυτά και στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα, ότι μένουμε στον τόπο μας και ασχολούμαστε με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και μπορούμε να είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι, όπως κι όλοι οι άλλοι, καθώς πολλοί έχουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο στο μυαλό τους κάπως αλλιώς, οπότε με αυτήν την κίνηση σπάμε τις όποιες προκαταλήψεις που πιθανόν να δημιουργούνται απέναντί τους, δίνοντας έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική ύπαιθρο».

«Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είσαι αγρότισσα στο χωριό και ειδικά από τη στιγμή που έχεις και τη βοήθεια των αγοριών. Σίγουρα, δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά η βοήθεια που προσφέρεις είναι πάντα σημαντική και πολύτιμη» εξηγεί η Μαρία, κόρη κτηνοτρόφου με αγελάδες, η οποία συμμετέχει στις καθημερινές εργασίες στα ζώα, το διάστημα που βρίσκεται στο χωριό. Βοηθητικές εργασίες εκτελούν και η Άννα-Μαρία και η Νεκταρία, όπου τους ζητηθεί από την οικογένειά τους στα χωράφια.

Το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να υλοποιηθεί το φετινό ημερολόγιο αλλά και τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία κατά τις δύο περιόδους καραντίνας, αναλύει ο Ηλίας αναφέροντας τα εξής: «Ξεκινήσαμε τις φωτογραφήσεις τον περασμένο Μάιο με την άρση του πρώτου lockdown, αποτυπώνοντας ορισμένες από τις εργασίες που μπορούσαν να υλοποιηθούν τη συγκεκριμένη εποχή έτσι ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από τις ημέρες της πρώτης καραντίνας. Το καλοκαίρι δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά όταν κοντά στο τέλος Αυγούστου είδαμε σιγά-σιγά να αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα προσπαθήσαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, καθώς στον αρχικό σχεδιασμό είχαμε προβλέψει ότι θα τελειώναμε τις φωτογραφήσεις, περί τα τέλη του Νοέμβρη.

Τελικά, μετά από συλλογική προσπάθεια τελειώσαμε τέλος Σεπτέμβρη και το επόμενο διάστημα κάναμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονταν, ώστε να βγει το καλύτερο το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος εξηγεί ότι ήταν αντίθετος να συμμετέχουν κορίτσια, ώσπου μετά από διαδοχικές οχλήσεις από αυτές, είπε το ναι και ξεκίνησε η νέα ιδέα. «Ήμουνα αντίθετος να συμμετάσχουν και κορίτσια του χωριού στο ημερολόγιο, καθώς το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τα αγόρια, που ήταν ήδη αγρότες και κτηνοτρόφοι, όμως τα κορίτσια και κυρίως η Μαρία με παρότρυνε να τις συμπεριλάβω στο νέο εγχείρημα. Τα κορίτσια που ζουν στο χωριό δεν είναι πολλά, υπήρχαν και άλλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όμως δε ζουν όλον τον χρόνο εδώ και συμπεριλάβαμε ουσιαστικά αυτές που διαμένουν μεγάλο διάστημα στο χωριό». Ακόμα, επισημαίνει τους φόβους και ενδοιασμούς του, για το φετινό εγχείρημα και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του χωριού και της τοπικής κοινωνίας. «Γενικά είναι ένα ημερολόγιο φέτος που το φοβόμουν, ότι μπορεί να υπάρχουν αρνητικά σχόλια, λόγω του εξωφύλλου, του μοναδικού σημείου που υποδηλώνει κάτι σέξι, όμως όλα αυτά τα χρόνια η τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ, μας είχαν προσδώσει τον χαρακτηρισμό το «σέξι ημερολόγιο» και όταν το ημερολόγιο έφτανε στα χέρια τους, δεν ήταν πραγματικά σέξι. Φέτος πραγματικά δώσαμε ένα τόνο σέξι, μόνο στο εξώφυλλο και με την εμφάνιση των κοριτσιών, αυτό που επιζητούσαν τις άλλες φορές ώστε να είμαστε και επίσημα το πιο σέξι ημερολόγιο και να υπάρχει και κάποια εξέλιξη, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα».

Τα κορίτσια προσθέτουν την έκπληξη και τα μηνύματα που έλαβαν από τους συμφοιτητές-/τριές τους, μετά τη δημοσιοποίησή του, λέγοντας ότι: «Tους άρεσε πάρα πολύ ιδέα και δήλωσαν ορισμένοι ότι θέλουν να συμμετάσχουν στην επόμενη έκδοση του συλλόγου».

Στο ερώτημα για ποιο από τα δύο προηγούμενα πήγε καλύτερα, πώς ξεκίνησε το τρίτο, και αν θα υπάρξει και συνέχεια η απάντηση ήταν η εξής: «Κάθε χρονιά η πορεία των ημερολογίων είναι ανοδική.

Φέτος, το τρίτο εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όπως αυτήν που βιώνουμε. Θεωρούμε ότι θα πάει καλά καλά, γιατί είμαστε μια ευχάριστη νότα σε μια δύσκολη περίοδο, που μόνο κακές ειδήσεις αναπαράγονται γύρω μας. Σύμφωνα με τις πρώτες ημέρες η ζήτηση είναι αυξημένη, από πολίτες εκτός χωριού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε θετικά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της όλης αυτής προσπάθειας. Θέλαμε εξαρχής να κάνουμε τρία ημερολόγια με αποχή ενός έτους από το προηγούμενο και να σταματήσουμε. Του χρόνου θα βγάλουμε ένα ημερολόγιο για το χωριό επιλέγοντας φωτογραφίες από τα τρία προηγούμενα με τη διαφοροποίηση ίσως ενός νέου εξωφύλλου.

Ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε ένα βίντεο από το χωριό με τα αξιοθέατά του, συμμετέχοντας σε αυτό. Είμαστε σε συζητήσεις καθώς έχουμε ανεβάσει ψηλά τον πήχη, για το πώς συνεχίσουμε τα επόμενα έτη».

Για το αν επηρεάστηκαν από τις τάσεις της εποχής και των εκπομπών που προβάλλονται στην τηλεόραση τα κορίτσια απάντησαν αρνητικά, με τον πρόεδρο σε αυτό το σημείο να επισημαίνει ότι δέχεται προσκλήσεις να συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα που προβάλλονται από την τηλεόραση (τύπου ριάλιτι), με τις τελευταίες προτάσεις να τον θέλουν να συμμετάσχει και με κάποια από τα κορίτσια, όμως ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς θα πρέπει να λείπει μεγάλο διάστημα από το χωριό, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το οτιδήποτε.

*Οι νέοι που συμμετείχαν στο ημερολόγιο της Σκοπιάς είναι οι εξής: Τσούτσος Ηλίας, Καραπέτσας Δ. Σωτήρης, Χαρμαντζής Σπύρος, Βλαχάκης Βάιος, Καραπέτσα Μαρία, Καραπέτσα Νεκταρία, Κεραμίδας Γιάννης, Κεραμίδας Νίκος, Πατσαρούχας Γιώργος, Πολύζος Κων/νος, Τσούτσος Αθανάσιος, Φράγγος Κων/νος, Ψωρογιάννη Άννα-Μαρία, Νταρανά Ισμήνη.

Του Γ. Γκαντέλου