“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Στα ύψη η στάθμη του νερού στα φράγματα

  • Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021 - 06:26

Στο υψηλότερο σημείο της στάθμης έχει φθάσει το νερό στα φράγματα Πλατανόβρυσης και Θησαυρού με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί εύλογη ανησυχία στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας. κ. Γιώργος Παπαδόπουλος: «θα πρέπει να εκτονωθεί κάποια ποσότητα νερού και για αυτό εκδώσαμε ανακοίνωση προκειμένου οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν τον ποταμό Νέστο ούτε να δραστηριοποιούνται στις όχθες του. Κατά το τελευταίο 24ωρο, κατόπιν των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών σε όλη την επικράτεια της γείτονος Βουλγαρίας και του Νομού μας και επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ποσότητες νερού στο ποταμό Νέστο. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί διότι θα υπάρξουν μεγάλες και επικίνδυνες αυξομειώσεις στη στάθμη του νερού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αύξηση της στάθμης των νερών, από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουλγαρία εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία είχε αποδέκτη το Υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, με θέμα την υπερχείλιση του ποταμού Έρμα στην περιοχή Τραν πλησίον της Σόφιας, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 24ωρων. Βάση των εκτιμήσεων, αυξημένη ποσότητα υδάτων αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας και ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 κυβικά/δευτερόλεπτο εντός των επόμενων 70 ωρών. Με νεότερη ενημέρωση από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα εκατέρωθεν της κοίτης του Στρυμόνα, εντός του βουλγαρικού εδάφους, όπου έχουν σπάσει τα υδατοφράγματα σε διάφορες περιοχές και πλημμυρίζουν κατοικημένες περιοχές, αγροτικές εκτάσεις και οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Βούλγαρου Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους Υπουργούς στην οποία έγινε γνωστό ότι η κατάσταση εξομαλύνεται. Πάντως, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών είναι σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

Εκτός όμως από την άνοδο της στάθμης των υδάτων οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στον Νομό Δράμας δημιούργησαν και άλλου είδους προβλήματα όπως αυτά περιγράφονται στο χθεσινό ρεπορτάζ των «Χ» στις περιοχές Παρανεστίου και Νευροκοπίου.

Σχετικά με το θέμα αυτό και την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις διαρκείς βροχοπτώσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σημείωσε στα «Χ» ότι ήδη από την Τρίτη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε συνεργασία με τον Δήμο Παρανεστίου επιχειρούν να αποκαταστήσουν πλήρως την ομαλότητα του οδικού δικτύου από τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την κατολίσθηση στην περιοχή Θόλος μεταξύ Παρανεστίου και Ξάνθης.

Παράλληλα γίνονται ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο προς του Ποταμούς όπου υπάρχουν συνεργεία της ΠΕ Δράμας με την συνδρομή και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Την ίδια ώρα εξετάζονται λύσεις για τα πλημμυρικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε καλλιεργητικές εκτάσεις στο Κ. Νευροκόπι καθώς ο όγκος της βροχής που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν μεγάλος και η ΠΕ Δράμας προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε.