Η κουλτούρα και το αίσθημα κοινωνικής προσφοράς διέπουν την αγορά της Σύρου

Παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Συγκινητική είναι η συμβολή των τοπικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να στηρίξει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του νησιού που επλήγησαν οικονομικά από τη συνθήκη του κορωνοϊού.

Η αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης που ξεκίνησε μέσα από τις επιτυχημένες δράσεις της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συνεχώς μεγαλώνει, φανερώνοντας την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας και τη διάθεση των μελών τους να τείνουν το χέρι τους σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

“Όταν πριν 15 μήνες ξεκινούσαμε την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Ρούχων και Παπουτσιών δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την τόσο μεγάλη ανταπόκριση των δημοτών μας (συγκέντρωση 26,5 τόνων τον πρώτο χρόνο)”, δηλώνει στην Κοινή Γνώμη η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη.

Όπως υπογραμμίζει, οι κύριοι λόγοι της άμεσης  υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης της νυν δημοτικής αρχής ήταν το περιβαλλοντικό και το ανταποδοτικό όφελος, με την μορφή επιταγών σε είδη παντοπωλείου, σχολικά είδη, είδη κρεοπωλείου. Διαχειριστής αυτής της δράσης ήταν η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Οι επιταγές προσφέρονται σε ωφελούμενους της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ,της ΚΑΡΙΤΑΣ της Καθολικής Εκκλησίας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Χορηγία χρηματικού ποσού σε τρόφιμα

Στις δεκάδες δείγματα μεγαλοψυχίας και γενναιοδωρίας που διέπονται από την κουλτούρα και το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς έρχεται να προστεθεί η χορηγία χρηματικού ποσού σε προϊόντα διατροφής από τον ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Π.Ε. για την επισιτιστική ενίσχυση συμπολιτών μας μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Η δωρεά ποσού 200,69 ευρώ σε προϊόντα διατροφής προς τον Δήμο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Σημειώνεται πως, τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα καλούνται να επικοινωνούν με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου όπου θα αξιολογείται από τους αρμόδιους υπαλλήλους και κοινωνικούς λειτουργούς η ένταξή τους στο πρόγραμμα.

«Ακολουθώντας σε σειρά τις επιχειρήσεις που εξαργυρώνουν τις πιο επιταγές από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ήρθαμε σε επαφή με το Super Market  ΒΙΔΑΛΗΣ τον Οκτώβριο του 2020», εξηγεί η κ. Πρίντεζη. «Οι άνθρωποι πολύ ευγενικά μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος πωλήσεων στα ταμεία τους και αντ’ αυτού μας προσέφεραν το ποσό των 200 ευρώ σε τρόφιμα από το κατάστημά τους. Η επιχείρηση Βιδάλης εκτιμώντας το Κοινωνικό πρόσημο της δράσης της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης έδωσε τρόφιμα  τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο τα οποία μέχρι και σήμερα με πολύ διακριτικό τρόπο προσπαθούμε να στηρίξουμε συμπολίτες μας, οικογένειες   που βρίσκονται επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναστολή εργασίας».

Καταγραφή αναγκών στην Κοινωνική Υπηρεσία

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, προσπαθούν να βοηθήσουν τις οικογένειες που επλήγησαν οικονομικά από τον αναγκαστικό εγκλεισμό, εποχιακοί υπάλληλοι, από τον χώρο της Εστίασης, παραπλήσια επαγγέλματα κάτι που είναι πολύ δύσκολο μια και στους περισσοτέρους από τους συμπολίτες μας είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος είχε προβεί μάλιστα και σε σχετική ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή του προς όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους του νησιού κι όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι χτυπήθηκαν οικονομικά και συνεχίζουν να υφίστανται την ανεργία και την “οικονομική αιμορραγία” όλη αυτή την περίοδο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς πανδημίας.

«Είναι ο καιρός που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον για να αντέξουμε τις δυσκολίες σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο κι όλοι μαζί να βγούμε νικητές . Αυτό που προέχει είναι να είμαστε υγιείς και γεροί για να αντέξουμε στις δυσκολίες».

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες που έχουν ανάγκη να μιλήσουν με τους ειδικούς υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίες, μπορούν να τηλεφωνούν στο Κέντρο Κοινότητας (22810 81001) για να κλείσουν ραντεβού μαζί τους. Το Κέντρο Κοινότητας ασχολείται με την υποδοχή και την εξυπηρέτηση πολιτών, την ενημέρωση, και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, δράσεις κοινωνικής ένταξης και τη διασύνδεση πολιτών με υπηρεσίες και δομές.

Σε επαφές και με άλλες τοπικές επιχειρήσεις

«Η περσινή χρονιά μας άφησε με δύσκολες καταστάσεις», σημειώνει η κ. Πρίντεζη. «Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμα, να είμαστε σε επικοινωνία με τους επίσημους συλλόγους των επαγγελμάτων που επλήγησαν, αξιολογούμε τα δεδομένα -μην ξεχνάμε το θλιβερό γεγονός της απώλειας δύο επιχειρηματιών από το χώρο της Εστίασης- δεχόμενοι πάντα τη μεγάλη δυσκολία της απευθείας επικοινωνίας  που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά λόγω της πανδημίας σε αναστολή εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κάθε νοικοκυριό».

Μέσα από συχνές ανακοινώσεις, η Κοινωνική Υπηρεσία φροντίζει να φτάσει η ενημέρωση σε κάθε σπίτι. Με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, καταγράφει κάθε ανάγκη και καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

«Είδη έχουμε ζητήσει και από άλλες επιχειρήσεις να στηρίξουν με τρόφιμα την Κοινωνική Υπηρεσία για να συνεχίσουμε τη βοήθεια στις συγκεκριμένες οικογένειες. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, παλιότερα υπήρχε ανάγκη στήριξης σε άλλη επαγγελματική ομάδα του νησιού μας, τώρα είναι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού, ελπίζουμε στο μέλλον να μην υπάρχει ανάγκη στήριξης σε κανέναν κλάδο. Το νησί μας έχει δείξει πάντα την Αλληλεγγύη των κατοίκων του και η αλληλοβοήθεια μεταξύ της Εκκλησίας των φορέων και του Δήμου είναι δεδομένη οπότε αυτή είχε χρειαστεί».

Καταλήγοντας, η κ. Πρίντεζη προτρέπει τους δημότες να απευθυνθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία και να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Τα στελέχη της θα το διαχειριστούν και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση με πλήρη εχεμύθεια.