“ΕΡΜΗΣ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ακόμη και ….μηχανάκι μάζεψαν οι εθελοντές από το Ναυάγιο

  • Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:24

Ακόμη και ένα ολόκληρο μηχανάκι βρήκαν οι εθελοντές που την περασμένη Κυριακή ανέλαβαν να καθαρίσουν την περιοχή του Ναυαγίου και το εύρημα αυτό, μαζί με πολλά άλλα που περισυνέλλεξαν οι συμπολίτες μας στην τελευταία τους εξόρμηση, προκαλεί θυμό και απογοήτευση για την εικόνα που παρουσιάζει η εμβληματικότερη περιοχή του νησιού μας!

Οι εθελοντές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής για να φτάσουν στην περιοχή και χρειάστηκε να αποχωρήσουν αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς ο καιρός ήταν πολύ κακός και ο αέρας δυνατός και επικίνδυνος. Κατάφεραν όμως εν το μεταξύ να μαζέψουν πολλές μεγάλες σακούλες σκουπιδιών αλλά και ογκώδη όπως ήταν το μηχανάκι…

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο Δημήτρης Κλάδης εκπρόσωπος της ομάδας Green Activist Group που μαζί με την ομάδα zanteCleanthos ανέλαβαν τον καθαρισμό, δεν έκρυψε το θυμό και την απογοήτευση του για την κατάσταση στην περιοχή, που όπως είπε χαρακτηριστικά την ίδια στιγμή αποτελεί “μήλο της έριδος” για την ιδιοκτησία του, χωρίς κανένας να ασχολείται τελικά με την ουσία! Όπως είπε μιλώντας στον Ερμή, τα περισσότερα από τα σκουπίδια βρέθηκαν στο “φρύδι” του Ναυαγίου, ενώ σχολίασε πως οι εθελοντές κατάφεραν να μαζέψουν μόλις το 10% από τα σκουπίδια που βρίσκονταν εκεί, καθώς ο δυνατός άνεμος ήταν απαγορευτικός.

“Τα περισσότερα σκουπίδια τα βρήκαμε μπλεγμένα στα σχοίνα και τους θάμνους, οπότε φανταστείτε πόσα έχουν παρασυρθεί από τον αέρα στη θάλασσα” ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ ένα ακόμη στοιχείο που παρέθεσε δημόσια και προκαλεί θυμό είναι πως σύμφωνα με τον κ. Κλάδη πολλά από τα σκουπίδια που βρέθηκαν εκεί, φαίνεται να ήταν υπολείμματα όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δηλαδή των μικροπωλητών που κερνούν τους επισκέπτες τοπικά προϊόντα.

“Βρήκαμε δεκάδες πλαστικά ποτηράκια μικρού μεγέθους και αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι να δαγκώνουμε το χέρι που μας ταΐζει” ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως φτάσαμε στο σημείο να αισθανόμαστε καλύτερα που την περιοχή θα την αναλάβει το Υπουργείο μέσω του Φορέα και όχι εμείς οι Ζακυνθινοί!

Ο κ. Κλάδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως στην περιοχή δεν υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων ενώ σημείωσε πως το επόμενο διάστημα οι εθελοντές θα παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Δήμο για την περιοχή αλλά και μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων που διαπίστωσαν κατά την εκστρατεία καθαρισμού!

Πρέπει να σημειώσουμε πως αντίστοιχες εκστρατείες καθαριότητας από εθελοντές έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο στο πλάτωμα όσο και στην παραλία. Τα ευρήματα πάντα είναι απογοητευτικά και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε στην ¨κότα που γεννά” τα χρυσά αυγά για τον τουρισμό στον τόπο μας.

Μαριλένα Παπαδάτου