Κρύο, χιονόνερο, θυελλώδεις ανέμους, αλλά όχι σημαντικά προβλήματα έφερε στις Κυκλάδες η κακοκαιρία “Μήδεια”

Ήπια η πρώτη ημέρα επέλασης της “Μήδειας”

Κλειστά τα σχολεία σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων
  • Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:16

Με ιδιαίτερα “τσουχτερό” κρύο, θυελλώδης ανέμους, αλλά χωρίς – τουλάχιστον έως αργά το απόγευμα – ιδιαίτερες χιονοπτώσεις, επελαύνει η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία ωστόσο ανάγκασε αρκετούς Δήμους των Κυκλάδων στην απόφαση να κλείσουν τις σχολικές μονάδες.

Και ενώ η κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να φέρει δριμύ ψύχος και χιόνια σε όλη σχεδόν τη χώρα, συνεχίζει την πορεία της προς τα νότια, τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε πεδινές περιοχές της Αττικής. Στα νησιά των Κυκλάδων την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, τα φαινόμενα υπήρξαν, μέχρι στιγμής, ήπια, χωρίς να εμφανιστούν ιδιαίτερα προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους, καθώς δεν εκδηλώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις, αλλά επικράτησε η βροχή και το χιονόνερο.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι Δήμοι στα νησιά αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, προκειμένου να προστατευθούν οι μαθητές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ “στοπ” έχει μπει και στις ήδη ελαχιστοποιημένες μετακινήσεις, καθώς σε ισχύ βρίσκεται απαγορευτικό απόπλου, τόσο από τον Πειραιά, όσο και από τη Ραφήνα και το Λαύριο, λόγω των ανέμων που φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έως τώρα η κακοκαιρία

Κύριο χαρακτηριστικό μέχρι στιγμής της επέλασης της “Μήδειας” από τις Κυκλάδες, είναι οι πολύ δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν έως τώρα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, πέραν από κάποια μεμονωμένα περιστατικά διακοπής ηλεκτροδότησης, ή προβλήματα στο τηλεοπτικό σήμα σε κάποιες περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις δεν έχουν “αγγίξει” ακόμη τα νησιά του νομού, με εξαίρεση δύο κορυφές στην Άνδρο, οι οποίες “πασπαλίστηκαν” με χιόνι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ωστόσο υπάρχει αυξημένη εγρήγορση από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες, όταν πλέον η κακοκαιρία χτυπήσει για τα καλά την “πόρτα” των Κυκλάδων.

Για σήμερα, Τρίτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τονίζει πως χιονόνερο και χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βιορειοανατολικοί 7-9 και τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες, η πρόγνωση αναφέρεται σε νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα ορεινά – ημιορεινά των Δωδεκανήσων, όπως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, γρήγορα όμως θα περιοριστούν στην Κρήτη και μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Εξασθένιση μετά το μεσημέρι προβλέπεται και για τους ανέμους στο Αιγαίου, ενώ και η θερμοκρασία από την Τετάρτη αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο.

Η σταδιακή βελτίωση του καιρού, ουσιαστικά αναμένεται από την Πέμπτη, 18/2, με εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ έως και την Παρασκευή τα πελάγη θα έχουν “ηρεμήσει”, με ανέμους μέχρι 5 μποφόρ.

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έκτακτη σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων συγκλήθηκε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας και του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων Έπαρχοι, Δήμαρχοι, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων και στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, συζητήθηκε διεξοδικά ο συντονισμός των φορέων στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων καταστάσεων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και φαινομένων χιονοπτώσεων στην Π.Ε. Κυκλάδων εν όψει “Μήδειας”.

Κλειστά τα σχολεία σε αρκετά νησιά

Κοινή, όπως φαίνεται ήταν η απόφαση πολλών Δημάρχων στις Κυκλάδες, παρά το γεγονός ότι τα φαινόμενα δεν ήταν ακραία, να αναστείλουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των παιδικών σταθμών.

Οι Δήμοι Άνδρου, Μυκόνου, Θήρας, Αντιπάρου, Τήνου, Κέας, Σύρου – Ερμούπολης, Αμοργού, Πάρου, Σίφνου και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με αποφάσεις τους (έως το απόγευμα της Δευτέρας) έβαλαν ή βάζουν από σήμερα “λουκέτο” στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να προφυλαχθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ιδίως από το κρύο οι μαθητές, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, είναι επιβεβλημένος ο συχνός αερισμός των αιθουσών κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ως μέτρο κατά της διάδοσης του κορωνοϊού μέσα στα σχολεία.

Με αφορμή την κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα, καθίσταται σαφές, ότι το μέτρο αυτό, όπως ορίστηκε από το Υπ. Παιδείας, όπως και οι οδηγίες μερικών σχολικών μονάδων ανά τη χώρα, ώστε οι μαθητές να φέρουν μαζί κουβέρτες για την προστασία τους από το κρύο, κατά τη διάρκεια του αερισμού των αιθουσών, επί του πρακτέου κρίνεται μη εφαρμόσιμο, δεδομένου ότι είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία τα σχολεία να το τηρήσουν την ίδια στιγμή που επικρατούν θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου και θυελλώδεις άνεμοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των μονάδων, τα μαθήματα θα συνεχιστούν για τους μαθητές, μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

Σημειώνεται, ότι καταγράφονται τα φαινόμενα και οι εξελίξεις, έως και την ώρα σύνταξης του άρθρου, αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ετικέτες: